Судовий процес, під час якого одеський осередок партії «Відродження» позивався до Одеської обласної виборчої комісії, призвів до порушення строків отримання виборчих бюлетенів на місцях.

Як уже повідомлялося, одеський осередок «Відродження» через суд домігся реєстрації 27 своїх представників кандидатами у депутати Одеської обласної ради, яким раніше відмовила обласна ТВК. Рішення суду біло винесено на наступний день після останнього терміну затвердження тексту бюлетеню – 8 жовтня, тож обласна виборча комісія затвердила його на день пізніше. Відповідно до друку виборчі бюлетені по виборах до обласної ради також було направлено із запізненням.

Таким чином, всі територіальні виборчі комісії тепер отримують бюлетені по виборах до обласної ради із запізненням.  Згідно із встановленими Законом України термінами, передача виборчих бюлетенів ТВК від обласної виборчої комісії повинна була відбуватись не пізніше, ніж 17 жовтня, однак цього не відбулося.

Окрім того, із запізненням отримує бюлетені по виборах до місцевих рад і низка районних виборчих комісій. Наприклад, Роздільнянська районна ТВК отримала бюлетені по виборах до районної ради 20 жовтня. Цього ж дня відбулася передача бюлетенів по виборах до обласної ради. Причина порушення термінів полягає у том, що типографія своєчасно не здійснила друк.

Під час виготовлення виборчих бюлетенів на виборах до Котовської міської ради 1100 бюлетенів були надруковані бракованими: один зразок бюлетеня наклався на інший. Пізніше цей брак був знищений у типографії разом із зразками бюлетенів. Також члени Котовської міської ТВК забули надати зразки для виготовлення бюлетенів для двох спеціальних дільниць. Ці зразки друкувалися і отримувалися міською ТВК із порушенням термінів.

Котовська районна ТВК отримала бюлетені 19 жовтня. Причиною порушення термінів є рішення комісії передавати дільничним виборчим комісіям бюлетені з усіх видів виборів разом (виборчі бюлетені по виборах до Одеської обласної ради отримані 18 жовтня).

Білгород-Дністровська міська ТВК отримала бюлетені 20 жовтня. Причина порушення терміну також полягає у тому, що типографія не встигла вчасно надрукувати виборчі бюлетені.

Ізмаїльська міська ТВК отримала виборчі бюлетені 17 жовтня, оскільки друк розпочався із затримкою через те, що несвоєчасно було перераховано кошті з бюджету на виготовлення виборчих бюлетенів.

Аналогічно Комінтернівська районна виборча комісія лише 19 жовтня отримала від типографії виборчі бюлетені та лише увечері 19 жовтня розпочала передачу бюлетенів, оскільки процес друку виборчих бюлетенів розпочався із запізненням через несвоєчасне перерахування коштів з місцевого бюджету.

ОПОРА нагадує, що, згідно з ч.3 ст. 74 Закону України «Про місцеві вибори», «текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за 17 днів до дня голосування», тобто не пізніше 8 жовтня цьогоріч.

Окрім того, відповідно до ст. 75 Закону, обласні, районні, районні у містах виборчі комісії отримують виготовлені бюлетені «не пізніш як за дев’ять днів до голосування», тобто до 16 жовтня.   

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.