Спостерігачі ОПОРИ зафіксували вивантаження будматеріалів від партії «За конкретні справи» у дворах хмельницьких багатоповерхівок і викликали правоохоронців.

18 жовтня об 11.15 спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували вивантаження будівельних матеріалів у дворах будинків № 6 на Старокостянтинівському шосе та № 88 на проспекті Миру.

Чоловік, який керував процесом розвантаження, повідомив спостерігачам ОПОРИ, що будматеріали від партії «За конкретні справи». Підтвердили його слова і мешканці зазначених багатоповерхівок.  За їхніми словами, нещодавно вони зустрічалися з кандидатом у депутати Хмельницької міської ради від цієї політичної сили Ігорем Барановим і під час зустрічі просили матеріали для ремонту.

Khmelʹnytsʹkyy Budmaterialy vid partiyi Za konkretni spravy 19.10.2015 1 1

Khmelʹnytsʹkyy Budmaterialy vid partiyi Za konkretni spravy 19.10.2015 2

Khmelʹnytsʹkyy Budmaterialy vid partiyi Za konkretni spravy 19.10.2015 3

Оскільки ч. 4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг, спостерігачі ОПОРИ викликали до «благодійників» міліцію.

Відтак керівника групи, що розвантажувала будматеріали, правоохоронці запросили до відділку для з’ясування усіх обставин.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує: за здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді  накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних
мінімумів доходів громадян (ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Згідно з ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.