Що менше часу залишається до дня виборів, то більше ярмарків, концертів, дитячих свят та інших заходів влаштовують у Хмельницькому кандидати. Неодмінними ознаками таких дійств зазвичай є пригощання безкоштовними стравами та продаж товарів за зниженими цінами.

Останніми днями, 16–18 вересня, у обласному центрі спостерігався справжній пік передвиборної активності партій.

Зокрема 16 вересня на площі біля кінотеатру ім. Т. Шевченка відбувався розважальний захід, організований партією «ПОРУЧ». Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, на заході кандидати від партії презентували свої програми, а з наметів роздавали агітаційні матеріали. Крім того, людей розважали місцеві співаки. Присутніх пригощали безкоштовним кулішем із сардельками та іншими стравами.

Pik peredvybornoyi aktyvnosti u Khmelʹnytsʹkomu Bezkoshtovni stravy ta tovary za znyzhenymy tsinamy vid kandydativ 1

Pik peredvybornoyi aktyvnosti u Khmelʹnytsʹkomu Bezkoshtovni stravy ta tovary za znyzhenymy tsinamy vid kandydativ 2

Оскільки роздача страв потенційним виборцям може вважатися порушенням виборчого законодавства (ч.  4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори»), спостерігач ОПОРИ попросив прокоментувати позицію партії щодо цієї ситуації Миколу Заганяча, представника партії «ПОРУЧ» в Хмельницькій міській виборчій комісії.

16 жовтня 2015 року відбувся  святковий концерт, присвячений святу Покрови та Дню захисника України, за підтримки Хмельницької міської організації політичної партії «ПОРУЧ».  Як вимагає ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори», проведення святкового концерту фінансувалося з виборчого фонду місцевої організації партії. Елементом святкового заходу було пригощання козацьким кулішем за давньою українською традицією. Пригощання кулішем здійснювалось організатором святкового заходу, який безпосередньо проводив цей захід. Під час пригощання кулішем не здійснювалось безпосередніх закликів щодо голосування за нашу політичну партію. Вважаємо, що будь-яких дій, які б могли бути розцінені як прямий або непрямий підкуп виборців, нами не вчинялось, – зазначив пан Микола.

Суботнього ранку 17 жовтня містян запросили на ярмарок представники «Об’єднання «Самопоміч»: засвідчував цей факт насамперед чималий банер із фотографіями кандидатів в депутати Хмельницької міської ради Олександра Поляруша  та Богдана Міхняка, а також намети з агітаційними матеріалами, розміщені по сусідству з прилавками, та численні пакети з логотипом політичної сили.

Pik peredvybornoyi aktyvnosti u Khmelʹnytsʹkomu Bezkoshtovni stravy ta tovary za znyzhenymy tsinamy vid kandydativ 3

Pik peredvybornoyi aktyvnosti u Khmelʹnytsʹkomu Bezkoshtovni stravy ta tovary za znyzhenymy tsinamy vid kandydativ 4

За словами спостерігача ОПОРИ, на ярмарку традиційно пропонували товари харчування за пільговими цінами. Працювала безкоштовна польова кухня. Наймолодші відвідувачі могли пострибати на батутах. Атмосферу свята створював оркестр.

На запитання спостерігача, чи не вважають кандидати, що організація таких заходів є однією з форм непрямого підкупу виборців, Богдан Міхняк відповів:

До мене просто звернулися мешканці м. Старокостянтинова, які хочуть збувати свою продукцію безпосередньо людям. Тому і ціни нижчі, ніж в супермаркетах. Я такі ярмарки влаштовую кожного року, а не тільки перед виборами.

Як зазначив Олександр Поляруш, він не бачить інших методів достукатись до людей. Адже на зустрічі з кандидатами вони майже не приходять, а ярмарок – «не таке вже й порушення на фоні інших політичних партій, які влаштовують безкоштовні концерти».

По обіді партія «За конкретні справи» по вул. Тернопільській, на площі біля ДП «Новатор», організувала свято для маленьких хмельничан. Малечу розважали казкові герої з прапорцями політичної сили. Дітям безкоштовно пропонували солодку вату та вафлі «Артек».

Pik peredvybornoyi aktyvnosti u Khmelʹnytsʹkomu Bezkoshtovni stravy ta tovary za znyzhenymy tsinamy vid kandydativ 5

Pik peredvybornoyi aktyvnosti u Khmelʹnytsʹkomu Bezkoshtovni stravy ta tovary za znyzhenymy tsinamy vid kandydativ 6

Культурні заходи під назвою «Агропаті» відбулися цієї суботи на площі Незалежності. Організатори дійства, окрім розваг, влаштували для містян продуктовий ярмарок, де товари продавали за цінами виробника. На майдані спостерігачі ОПОРИ помітили повітряні кульки і наліпки з логотипом Аграрної партії, а також кілька партійних наметів, у яких роздавали друковані агітаційні матеріали цієї політсили.

Pik peredvybornoyi aktyvnosti u Khmelʹnytsʹkomu Bezkoshtovni stravy ta tovary za znyzhenymy tsinamy vid kandydativ 9

18 жовтня партія «За конкретні справи» організувала у Хмельницькому концерт гурту DZIDZIO. На масштабне дійство зібралося чимало людей. Що й не дивно, адже охочі побувати на заході могли скористатися послугою безкоштовного довезення з різних мікрорайонів міста. Про це йдеться в оголошеннях з логотипом партії:

Pik peredvybornoyi aktyvnosti u Khmelʹnytsʹkomu Bezkoshtovni stravy ta tovary za znyzhenymy tsinamy vid kandydativ 7

Pik peredvybornoyi aktyvnosti u Khmelʹnytsʹkomu Bezkoshtovni stravy ta tovary za znyzhenymy tsinamy vid kandydativ 8

Pik peredvybornoyi aktyvnosti u Khmelʹnytsʹkomu Bezkoshtovni stravy ta tovary za znyzhenymy tsinamy vid kandydativ dzidzio

Громадянська мережа ОПОРА застерігає кандидатів: відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» (ч. 4 ст. 60) забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Згідно з ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.