Нещодавно 18 представників місцевих ЗМІ підписалися у листі до Президента України Петра Порошенка. Вони обурені діями кандидата на посаду міського голови від президентської партії «Блок Петра Порошенка - Солідарність» Андрія Матковського.

Журналісти «Полтавського Громадського Телебачення», «NewsOne», ОДТРК «Лтава», видань «0532», «Коло», «Останній Бастіон», «Полтавщина», «ІА Полтава» підписалися під листом до Президента. Представників ЗМІ непокоїть те, що кандидат, який йде на місцеві вибори від «Блоку Петра Порошенка», здійснює підкуп виборців, а саме роздає аптечки пенсіонерам.

Напередодні збору підписів до спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА звернулись представники Полтавського Громадського ТБ задля того, щоб написати заяви у міліцію проти кандидата на посаду міського голови Андрія Матковського та діючого міського голову Олександра Мамая (політична партія “Совість України”) за те, що агітують методами, в яких вбачається порушення норм виборчого законодавства.

Після цього з’явився лист з підписами журналістів, де вони звернули увагу лише на одного кандидата із вищезазначених, який займається підкупом виборців. Однак команда ОПОРИ зафіксувала аналогічну діяльність трьох претендентів, котрі активізувались напереродні виборчих перегонів своєю “благодійністю”: Олександр Мамай, який роздає цукор, Андрій Матковський зі своїми аптечками та Лев Жиденко (Громадська платформа “Нова Полтава”), який роздає – фарбу та будматеріали на ремонт дворів.

jurnalisti proti matkovskogo4

jurnalisti proti matkovskogo3

Зокрема заступник директора ОДТРК «Лтава» та приватний підприємець Борис Лозовський написав гнівний пост на особистій сторінці у мережі Facebook, де натякнув, що більшість журналістів, які підписалися під листом, так чи інакше пов’язані з кандидатами, які також займаються підкупом виборців, але не були згадані в цьому листі.

jurnalisti proti matkovskogo2

Борис Лозовський також зазначив, що серед журналістів, котрі підписались у листи про кандидата на посаду міського голови Андрія Матковського є прибічники інших двох кандидатів, котрі також займаються підкупом виборців. Так, наприклад, по його версії Богдан Зв’ягольский (керівник ГО “Полтавське Громадське Телебачення” близький до Сергій Капліна (політична партія “Партія Простих Людей”) та Льва Жиденко (Громадська платформа “Нова Полтава”), а Тетяна Церюльник (редактор “КОЛО) “неодноразово клялась у коханні до Льва Жиденка чи його грошам”)..

Громадянська мережа ОПОРА нагадує: згідно з статтею 60 частини 4 Закону України «Про місцеві вибори»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації».

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
poltava@opora.org.ua
 
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380982856796
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.