7 жовтня у Львівському окружному адміністративному суді розглядалися дві справи за позовом політичних партії до Новороздільської міської виборчої комісії, а третя справа з позовом до цієї комісії розглядалася вже Львівським апеляційним адміністративним судом.

Нагадаємо, що 4 жовтня 2015 року відбулося судове засідання за позовом політичної партії “Конкретних справ” до Новороздільської міської виборчої комісії щодо визнання протиправною та скасування постанови №8 від 30 вересня 2015 року “Про відмову у реєстрації кандидатів в депутати до Новороздільської міської ради від місцевого осередку партії “Конкретних справ” та про зобов’язання повторно розглянути заяву про реєстрації кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Новороздільської міської ради на місцевих виборах. Обґрунтування комісії щодо відмови у реєстрації базувалися на аргументах, що партією було порушено принцип відкритості виборчого процесу та порядок висування кандидатів. Зокрема, в акті про порушення, який складений секретарем та членом Новороздільської МВК (Лабою Уляною та Саноцькою Ольгою)  на конференції позивачем не було озвучено або ж оприлюднено в письмовій формі  прийняте рішення про висування кандидата та  регламенту проведення конференції, а саме – не оголошення під час конференції списку кандидатів від партії, адже всі і так їх знають.

akt

Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов повністю та визнав протиправної відповідну постанову комісії.

sud0

sud1

Однак це рішення було оскаржене до Львівського апеляційного адміністративного суду фізичною особою,  Путасом Ярославом Любомировичем. 7 жовтня колегія суддів розглянула апеляційну скаргу Путаса, однак залишила її без задоволення, а постанову Львівського окружного адміністративного суду від 04 жовтня 2015 без змін. 

Дана ухвала є остаточною та  набрала законної сили в день її проголошення, 7 жовтня 2015 року.

apeliacia1

apeliacia5

7 жовтня Львівський окружний адміністративний суд розглядав ще один позов політичної партії “Конкретних справ” до Новороздільської міської виборчої комісії. Цього разу позовними вимогами Новороздіської міської організації політичної партіїКонкретних справ було визнання протиправною постанови та Новороздільської міської виборчої комісії №27 від 02 жовтня 2015 року “Про відмову у реєстрації кандидата на посаду міського голови від  міського осередку партії “Конкретних Справ” та скасування цієї постанови. А також партія просила зобов’язати виборчу комісію повторно розглянути заяву партії про реєстрацію кандидата на посаду міського голови, подану 29 вересня 2015 та прийняте інше рішення.

Нагадаємо, що підставою відмови у реєстрації кандидата було те ж порушення, що і при відмові реєструвати список від партії – порушення принципу відкритості виборчого процесу та порядку висування кандидатів.

За результатами судового розгляду, суд задовольнив позов повністю та визнав постанову Новороздільської міської виборчої комісії №27 від 2 жовтня 2015 року “Про відмову у реєстрації кандидата на посаду міського голови від  міського осередку політичної партії “Конкретних справ”, протиправною та скасував її.

KS0

ks1

ks2

Крім того, суд зобов’язав міську комісію повторно розглянути заяву політичної партії про реєстрацію кандидата, подану 29 вересня 2015. Однак варто зауважити, що ця постанова набирає законної сили у дводенний строк, (а у випадку апеляційного оскарження -  протягом двох днів з моменту проголошення відповідного рішення). Тобто у разі неподання апеляції ця постанова набере сили 10 жовтня.

Інший позов до Новороздільської міської виборчої комісії, , який розглядався 7 жовтня, був від місцевої організації політичної партії “Демократичний Альянс”. Партія також просила визнати протиправною та скасувати постанову №26 від 01 жовтня 2015  року “Про відмову у реєстрації кандидатів в депутати до Новороздільської міської ради від Новороздільської міської організації політичної партії “Демократичний АЛЬЯНС” та зобов’язати повторно розглянути документи для реєстрації кандидатів у депутати.  Нагадаємо, що підставою для відмови у реєстрації у даному випадку була відсутність у документах, поданих партією першого кандидата у списку.

У даному випадку суд визнав, що при прийнятті даної постанови про відмову в реєстрації кандидатів, виборча комісія діяла на підставі, у спосіб та в межах повноважень, передбачених Конституцією та Законами України, тому позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Разом з тим, ця постанова також може бути оскаржена протягом двох днів, і наразі ще не набрала законної сили.

demalians 1

demalians4

За коментарями звертайтеся:
Наталія Радиш, офіс Громадянської мережі ОПОРА у Львові – 032 254 61 63.
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.