ВСТУП

Хоча агітаційні кампанії  деяких суб’єктів виборчого процесу стартували передчасно й вже забезпечили неконкурентні переваги для окремих кандидатів та партій, лише 1 жовтня завершився етап офіційної реєстрації, з моменту якого усі зареєстровані кандидати отримали законне право на здійснення передвиборної агітації. Системних випадків необґрунтованих  відмов з боку територіальних виборчих комісій у реєстрації кандидатів зафіксовано не було. 

Разом з тим спостерігачами ОПОРИ неодноразово фіксувалися конфлікти між суб’єктами виборчого процесу і комісіями, які часто супроводжувалися судовими оскарженнями рішень щодо відмов в реєстрації кандидатів. В більшості подібних випадків суди виносили рішення на користь кандидатів і партій й зобов’язували комісії дотримуватися закону й зареєструвати відповідних кандидатів. Одним з найгучніших став конфлікт у Слов’янську навколо реєстрації кандидата на посаду міського голови від «Опозиційного блоку», який призвів до того, що за рішенням ЦВК повноваження Слов’янської виборчої комісії були припинені достроково.

Спостерігачі ОПОРИ відзначають тенденцію щодо наявності великої кількості технічних помилок та виправлень на етапі оформлення, комплектації та подання документів для реєстрації кандидатів у виборчі комісії. Зокрема, неподання повного пакету документів, неточності при заповненні документів, порушення порядку внесення грошової застави, не інформування комісій про проведення партійних конференцій, порушення окремих обмежень законодавства щодо одночасного балотування до різних представницьких органів та на різні посади. Це спричинено необізнаністю й нерозумінням суб’єктами виборчого процесу відповідних норм виборчого законодавства. Саме через подібні помилки та порушення комісії цілком правомірно відмовляли кандидатам в реєстрації.

Партійні збори та конференції із висування кандидатів пройшли у встановленому Законом порядку та у встановлені строки. Фіксувалися окремі випадки недопущення журналістів на партійні конференції, однак суттєвих порушень на цьому етапі виборчого процесу зафіксовано не було. Основною проблемою була відсутність публічної інформації про заплановані  партійні конференції – головним чином в обласних центрах та великих містах. Хоча місцеві організації партій в більшості випадків повідомляти виборчі  комісії про проведення конференцій. Варто зазначити, що не усі територіальні виборчі комісії відвідували партійні конференції. Що зумовлено відсутністю прямого обов’язку відвідування членами ТВК партійних конференцій, а також інтенсивним проведенням партіями конференцій в останні визначені законом дні.  

ОПОРА не виявила допущення комісіями випадків висування кандидатів місцевими організаціями політичних партій, діяльність, найменування, символіка яких визнані Міністерством юстиції України невідповідними Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Технологія реєстрації так званих кандидатів-двійників активно застосовувалася в окремих регіонах і головним чином на виборах міських голів, однак не набула масового поширення. Часто проблема вирішувалася відмовою від балотування таких «технічних» кандидатів. 

На виборах обласних, районних, міських, районних в містах рад, де застосовується нова виборча система,  найбільшу кількість кандидатів висунуто місцевими організаціями партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність"  (майже 28 тис осіб).

До найбільш представлених кандидатами також належать місцеві організації ВО "Батьківщина", Радикальної партії Олега Ляшка, Опозиційного блоку, "Українського об’єднання "УКРОП", ВО "Свобода", Аграрної партії України, партій "Наш край", "Відродження".  Ці 9 політичних  партій зареєстрували у багатомандатних виборчих округах від 10 до 28 тис. кандидатів. 

Місцеві організації інших 17 політичних партій  зареєстрували у багатомандатних виборчих округах від 1 тис. до 5 тис. кандидатів. І ще 96 партій представлені на місцевих виборах лише в окремих територіальних громадах і не мають велику кількість кандидатів (менше 1 тис. кандидатів). Таким чином, 122 з 142 політичних партій, які приймали рішення про участь їх місцевих організацій на місцевих виборах, висунули кандидатів.

Попри законодавчу неврегульованість законодавчої норми про збалансоване представництво осіб різної статі у виборчих списках партій, на практиці суб’єкти виборчого процесу намагалися реалізувати цей принцип з різною мірою успіху. Серед партій, які висунули найбільшу кількість кандидатів до обласних рад лише Партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність", Аграрна партія України і партія "Наш край" не забезпечили 30% представництво осіб однієї статі у виборчих списках партій. Середній показник представництва жінок у виборчих списках кандидатів від цих партій до обласних рад склав 20%, 23% і 29% відповідно. Натомість лише 13 % кандидатів на виборах міських голів в межах цілої країни є жінками.

ПРОВЕДЕННЯ  КОНФЕРЕНЦІЙ МІСЦЕВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ПАРТІЙ ТА ВИСУВАННЯ КАНДИДАТІВ.

Законом передбачено, що висування кандидатів місцевою організацією партії проводиться на зборах (конференціях) цієї організації, які організовуються у порядку, передбаченому статутом партії. Про дату, час і місце проведення зборів (конференції) місцева організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів (конференції). На таких зборах (конференціях) мають право бути присутніми члени відповідної територіальної виборчої комісії. Про дату, час і місце проведення зборів (конференції), з метою висування кандидатів, місцева організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах (конференціях) визначає організатор заходу.

Однак фіксувалися випадки, коли партії не дотримувалися вимоги про обов’язкове інформування виборчих комісій про проведення конференцій. Так, в Путильському районі Чернівецької області районна організація Аграрної партії України не повідомила комісії про проведення конференції, що слугувало підставою для відмови в реєстрації списку кандидатів партії до районної ради. Представники Черкаського обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка повідомили Черкаську обласну виборчу комісію про конференцію менш ніж за добу до проведення заходу. Натомість міський та обласний осередки Партії "Наш край" у м. Черкаси провели свої конференції раніше часу, вказаного журналістам. Сватівська місцева організація "Наш край" (Луганська область) повідомила місцеву ТВК про проведення конференції в той же день. Це є прямим порушенням ч. 5, ст. 37 ЗУ «Про місцеві вибори». У Красному Лимані (Донецька область) місцеві організації політичних партій ВО "Батьківщина", Радикальної партії Олега Ляшка, "Нова держава" та "Блоку Петра Порошенка "Солідарність", взагалі не повідомили представників ЗМІ про дату, час та місце проведення своїх конференцій.

ВІДМОВИ В РЕЄСТРАЦІЇ КАНДИДАТІВ

Законом «Про місцеві вибори» встановлено низку вимог щодо порядку висування та реєстрації кандидатів, невиконання яких є підставою для відмови територіальними виборчими комісіями в реєстрації кандидатів у депутати та на посади сільських, селищних, міських голів, старост. Помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутати. Рішення про відмову в реєстрації кандидата повинно містити вичерпні підстави.  Суб’єкти виборчого процесу мали можливість оскаржити рішення,  дії чи бездіяльність територіальної виборчої комісії в суді.

У Черкаській області Черкаська міська виборча комісія відмовила 12 кандидатам зі списку Партії вільних демократів у реєстрації з посиланням на п 7. ст. 38 Закону України "Про місцеві вибори" – відсутність в автобіографії обов'язкових відомостей: в одного не вказано громадянство, у трьох – партійність, у одинадцяти з них – громадська робота. У свою чергу Партія вільних демократів подала позов до Черкаського окружного адміністративного суду, який частково задовольнив його і визнав постанову ТВК неправомірною.

Черкаською міською виборчою комісією не було зареєстровано списки кандидатів до Черкаської міської ради від партій "Партія простих людей" і "Народно-трудовий союз", і так само кандидатів на міського голову від цих політичних сил. Підстава – документ, що підтверджує реєстрацію партій, не відповідав встановленим вимогам. Черкаський адміністративний окружний суд не задовольнив позов Партії "Народно-трудовий союз" до ТВК. Тоді як "Партія простих людей" не зверталася до суду. Також Черкаська виборча комісія відмовила в реєстрації 8 кандидатам, у тому числі першому номеру від Партії "Демократичний альянс". Черкаський адміністративний окружний суд частково задовольнив позов: постанову ТВК визнав неправомірною.

У Чернігівській області Чернігівська міська виборча комісія відмовила в реєстрації 3 кандидатам на посаду міського голови через помилки в оформленні документів. Менська районна виборча комісія відмовила в реєстрації кандидату до районної ради від партії "УКРОП", який одночасно був зареєстрований як самовисуванець на посаду сільського голови с. Бережне. Так само Новгород-Сіверська міська виборча комісія відмовила в реєстрації кандидату від Радикальної партії Олега Ляшка, який був зареєстрований і як самовисуванець на посаду сільського голови с. Ковпинка.

У Чернівцях міська і обласна ТВК не зареєстрували кандидата від Радикальної партії Олега Ляшка Драгоша Козьму. Відмова в реєстрації пов’язана з тим, що ним не було подано усього пакету необхідних документів (було подано тільки ксерокопію паспорта та непідписану автобіографію). Путильська районна виборча комісія не зареєструвала весь список кандидатів відповідної районної організації Аграрної партії України через відсутність повідомлення про місце та час партійної конференції. У Сторожинецькому районі, районна виборча комісія відмовила в реєстрації Регіні Іонашку, яка висувалася по виборчому округу №21 від двох суб’єктів подання: Народної партії та Опозиційного блоку. Судових позовів ніхто не подав.

Дніпропетровська міська ТВК відмовила в реєстрації кандидатам у депутати від партії "Соціалісти" та кандидату в мери від цієї ж партії Івану Ступаку. Причина: рішення партії про участь у виборах на вигляд, на думку комісії, як оригінал, а не як копія (в обох випадках), та невідповідність автобіографії кандидата на посаду міського голови. Дніпропетровський окружний адміністративний суд частково задовольнив вимоги позивача і зобов'язав комісію повторно прийняти та розглянути подання партії до міської ради та виборів міського голови. Також комісія відмовила в реєстрації кандидатам у депутати від партії "Демократичний альянс", кандидатам у депутати від партії "Відродження" та кандидату в мери від неї Анатолію Крупському. Причина – грошову заставу вносив голова місцевого осередку партії як фізична особа, а не сама місцева організація. Суд першої інстанції (Дніпропетровський окружний адміністративний суд) частково задовольнив вимоги позивача і зобов'язав комісію повторно розглянути подання партії до міської ради та виборів міського голови.

Натомість Дніпропетровська обласна ТВК зареєструвала і партію "Соціалісти", і партію "Відродження", хоча пакет документів був ідентичним до поданого в міську ТВК. По інших документах обох зазначених партій у комісії виникли питання. Так, партія "Соціалісти" не змогла надати персональні заяви про згоду балотуватися щодо 30 кандидатів (ці особи не були зареєстровані). А у рішенні партії "Відродження" зі списком кандидатів були невідповідності в переліку округів. Голосуванням комісія вирішила вважати вказані обставини неточностями. У Васильківському районі в реєстрації до районної ради було відмовлено партії «Наш Край» і «Громадський рух Народний контроль», які не подали декларацій про доходи і заяв щодо участі в виборах.

У Донецькій області Краматорська міська виборча комісія відмовила в реєстрації кандидатам у депутати до Краматорської міської ради від місцевої організації політичної партії «Громада і закон» на підставі відмови ЦВК у реєстрації цієї партії. На засіданні Краматорської виборчої комісії було відмовлено у реєстрації кандидатам у депутати до Краматорської міської ради від місцевої організації політичної партії  "Нова держава" на підставі неналежного оформлення документів.

У Слов’янській міській виборчій комісії виникла конфліктна ситуація у зв’язку із реєстрацією В. Ляха – кандидата на посаду мера від місцевої організації політичної партії "Опозиційний блок". Члени виборчої комісії впродовж двох днів (чотирьох засідань) не могли прийняти рішення щодо реєстрації кандидата. У відповідь на звернення голови комісії Н. Курдюкової і члена комісії від Радикальної партії Олега Ляшка до ЦВК члени виборчої комісії  отримали письмове й усне роз’яснення щодо відповідальності комісії за неприйняття рішення, однак виборча комісія не прийняла рішення щодо реєстрації В. Ляха. Представники партії "Опозиційний блок" подали позов до суду і Донецький окружний адміністративний суд виніс рішення, в якому визнав бездіяльність міської територіальної виборчої комісії незаконною, але не зобов'язав її зареєструвати В. Ляха кандидатом на посаду мера.  ЦВК прийняла рішення про дострокове припинення повноважень Слов’янської виборчої комісії у зв’язку із грубим порушенням вимог Закону України «Про місцеві вибори» і зобов’язала новоутворену виборчу комісію вирішити питання реєстрації В. Ляха.

Івано-Франківська обласна виборча комісія відмовила у реєстрації  п’яти кандидатам від Народного Руху України через відсутність декларації про доходи і фотографій. Богородчанською районною ТВК відмовлено в реєстрації кандидатам в депутати районної ради від Народного Руху України через невідповідність підписів на поданих документах. Коломийською міською виборчою комісією 7 кандидатам від Блоку Петра Порошенка "Солідарність" було відмовлено у реєстрації у зв’язку з виявленням розбіжностей у виборчому списку та фактично поданих документах по кандидатах у депутати.

 Кандидати в депутати Харківської обласної ради від регіональної організації політичної партії “Опозиційний блок” у Харківській області не були зареєстровані обласною ТВК. Однією з причин відмови в реєстрації стало порушення порядку проведення ними партійних зборів (конференції). Так, повідомлення про проведення таких зборів (конференції) суб'єктом подання до Харківської обласної виборчої комісії не надходило. Натомість до виборчої комісії надійшло повідомлення від Регіональної організації Політичної партії «Закон і порядок» в Харківській області, в якому було вказано, що нова назва цієї організації – Регіональна організація Політичної партії «Опозиційний блок» в Харківській області. Наступного дня від цієї партії до Харківського обласного виборчкому подано повідомлення про час і місце проведення конференції. Однак представник комісії, який прибув на конференцію не був допущений до приміщення, де мав би проходити захід. Даний факт класифікувався комісією як порушення порядку проведення зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, що є підставою для відмови у реєстрації кандидатів від цієї партії.

У м. Херсоні та Скадовську  Херсонська ТВК відмовила у реєстрації кандидатові на посаду Херсонського міського голови Володимиру Сальдо. Підставою стало те, що Володимир Васильович був висунутий кандидатом під номером один від Політичної Партії "Наш край", а за даними Міністерства юстиції станом на 30 вересня 2015 року він є членом Партії Регіонів. За результатами судового оскарження територіальну виборчу комісію було зобов’язано повторно розглянути документи щодо реєстрації кандидата. Також Херсонська ТВК відмовила у реєстрації політичній партії "Херсонці"  через неналежне оформлення документів.

У Миколаївській області Вознесенська міська виборча комісія відмовила в реєстрації Юрію Крету, який висувався до міської ради від політичної партії "Відродження" у зв’язку з тим, що за даними органів юстиції він є головою місцевої організації "Фронту Змін".  

Скадовська міська виборча комісія відмовила у реєстрації місцевим організаціям політичних партій "Свобода" та "Справедливість" за порушення норми Закону України "Про місцеві вибори", що стосується представництва у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад не менше 30% осіб однієї статі (ч. 3 ст. 4). Представники партії «Свобода» заявили про те, що будуть оскаржувати в суді рішення Скадовської міської ТВК про відмову їм у реєстрації.

У Хмельницькій області більш ніж 100 кандидатам в депутати Кам'янець-Подільської міської ради та двом кандидатам на посаду міського голови відмовила в реєстрації Кам'янець-Подільська міська виборча комісія. При чому трьом місцевим осередкам партій в цілому: Партії честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю; списку кандидатів від ВО "Батьківщина" і ВО "Свобода". Відмовили в реєстрації також кандидату на посаду міського голови від ВО "Батьківщина" Олегу Ткачу і трьом кандидатам партії "За конкретні справи". Всі вони подали позов до Хмельницького адміністративного суду, який визнав незаконними постанови Кам'янець-Подільської ТВК. Також було відмовлено в реєстрації кандидатам в депутати від партії "Наш край", одному – від Народної партії, двом – від Опозиційного блоку. Однак ці 5 кандидатів не подавали до суду.

В Красилові в районній ВК відмовили 5 кандидатам від партії «Батьківщина», оскільки всі вони вказали в поданні номер одного округу. Хмельницька районна виборча комісія відмовила в реєстрації списку кандидатів від Народного Руху України (причина – неповний пакет документів, зокрема відсутність застави). У м. Волочиськ було відмовлено в реєстрації районній організації політичної партії "Патріот",  у зв’язку з тим, що дана політична партія не повідомила в письмовій формі ТВК про час і місце проведення конференції. Новоушицька ТВК  відмовила в  реєстрації  місцевому осередку партії УКРОП через невчасне подання документів. Чемеровецька ТВК відмовила осередку Опозиційного Блоку тому що не було подано повідомлення в ТВК про проведення конференції.

Кіровоградською обласною комісією було відмовлено в реєстрації трьом політичним силам: Партії пенсіонерів України (неналежне оформлення документів – нотаріального свідоцтва, в якому не зазначена дата засвідчення); політичній партії "Соціалісти" та Всеукраїнському об'єднанню  "Свобода" – неправильне внесення грошової застави. На даний час двома політичними партіями рішення обласної ТВК успішно оскаржене. Рішення по третій партії обласна ТВК переглянула самостійно і також її зареєструвала.

У Києві не зареєстрували трьох кандидатів (самовисуванці) на посаду міського голови – двоє з них не внесли необхідної грошової застави, а один надіслав документи поштою, всупереч закону. Також комісія відмовила декільком кандидатам від Аграрної партії України через відсутність особистих заяв на згоду балотуватися.

Київська обласна виборча комісія відмовила у реєстрації партії "Захисників Вітчизни", яка помилкового подала інформацію про проведення конференції в ЦВК. У Іванківській ТВК відмовили у реєстрації ВО "Батьківщина" через неповний пакет документів. Богуславська міська виборча комісія відмовила у реєстрації одному кандидату зі списку партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" через різне прізвище у поданні та в паспорті.

У Луганській області Кремінська районна виборча комісія відмовила у реєстрації 5 кандидатам від Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" та 2 кандидатам від Політичної партії "Наш край". Причини відмови: відсутність необхідних документів. Суб’єкти подання цих кандидатів не оскаржували рішенням виборчої комісії.

Комісія відмовила у реєстрації Сватівській місцевій організації "Аграрна партія України" через технічні помилки та неточності, невчасне повідомлення про партійну конференцію про висування кандидатів до Сватівської міської ради.

Зафіксовано випадок відмови в реєстрації кандидата в депутати Новопсковської районної ради від політичної партії «Наш Край» Едуарда Височина через його роботу на посаді заступника голови Танюшівської сільської територіальної виборчої комісії.

У Лисичанську на засіданні міської виборчої комісії було відмовлено Лисичанській міській організації Народній Партії у реєстрації для участі у виборах через неправильне оформлення грошової застави. Також кандидату від "Опозиційного блоку"  відмовлено через те, що він був членом Комуністичної партії, при цьому в автобіографії зазначалося, що він безпартійний. Політичній партії "Наш Край" було відмовлено в реєстрації через те, що в пакеті документів, поданих на розгляд комісії, була відсутня копія рішення вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій в виборах. Не був зареєстрований кандидат в депутати Лисичанської міської ради від міської організації Партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Володимир Хапчук, через неточності з номером округу.

У Львівській області в м. Радехів не зареєстрували кандидатів місцевої організації політичної партії "Опозиційний блок", бо партія не повідомила про проведення конференції. У міській територіальній виборчій комісії м. Новий Розділ під час прийому заяв від партій було відмовлено двом політичним силам, а саме: політичній партії "Демократичний Альянс", яка так і не змогла під час конференції (зранку 30 вересня) визначитися зі своїм першим номером від партії. Представники партії відповідно принесли списки партії без першого номера, що стало причиною відмови у реєстрації партії. Було відмовлено у реєстрації Політичній Партії "За Конкретні Справи", яка під час проведення конференції порушила її регламент, офіційно не оголосивши список кандидатів від партії. Представники подали до суду на незаконні дії комісії, яка безпідставно відмовила у реєстрації. Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов партії та визнав дії міської ТВК Нового Роздолу протиправними.

Було зафіксовано факт прийняття рішення Яворівською міською виборчою комісією про відмову у реєстрації місцевої організації «Громадянська позиція». Підставою був той факт, що документи були підписані головою районної організації, а не міської, а також не повний комплект документів. Партія заявила про наміри оскаржувати рішення в суді.

У Старосамбірській районній виборчій комісії відмовили в реєстрації політичній партії "Наш край". Причина – недотримання гендерної квоти, адже в списку було 15 осіб чоловічої статті й жодної жінки.

Одеська обласна виборча комісія відмовила у реєстрації 27 кандидатам, які були висунуті місцевою організацією партії  "Відродження", з підстав невідповідності або відсутності необхідних для реєстрації документів (наприклад,  відсутність заяв кандидатів зі згодою балотуватися, адресованих Одеській обласній виборчій комісії, оскільки частина з цих заяв була адресована іншим виборчим комісіям). У судовому порядку було скасовано рішення відповідної ТВК, що передбачало повторний розгляд документів місцевої організації політичної партії.

РЕЄСТРАЦІЯ КАНДИДАТІВ-ДВІЙНИКІВ

Уманська міська виборча комісія  Черкаської області  зареєструвала кандидата на посаду міського голови Яценка Анатолія Анатолійовича від партії «Наш Край» (однофамільця народного депутата по ОВО 200 (центр – Умань) та першого номера списку партії «Відродження» до Черкаської обласної ради).  Пізніше він зняв свою кандидатуру. В м. Корсунь-Шевченківський на посаду міського голови як самовисуванець реєструвався Гайдай Анатолій Іванович – чинний голова районної ради, який має однакове прізвище з Гайдаєм Олександром Васильовичем – чинним міським головою, який також є кандидатом на посаду міського голови від партії "Нова політика". Проте Анатолій Іванович відкликав свою кандидатуру.

Кандидатом в мери Дніпропетровська  був зареєстрований Вілкул Євген Романович (клон Вілкула Олександра). Дніпропетровською міською і обласною ТВК зареєстрована партія "Відродження України" (клон партії "Відродження"), у якої прізвища та іноді імена перших номерів в міську і облраду співпадають з прізвищами/іменами перших номерів автентичної партії.

На виборах депутатів Дніпропетровської міської ради зареєстровано партію "Республіканська платформа", першим номером якої зазначено Філатова Владислава Ігоревича, прізвище якого збігається з прізвищем Філатова Бориса Альбертовича, кандидата від партії "УКРОП". В Кривому Розі до міської ради зареєстрована партія «Відродження України» і перший кандидат в списку Караманіц С. Р., тоді як в партії "Відродження" перший в списку Караманіц К. Ф.

На посаду Херсонського міського голови комісія зареєструвала двох Миколаєнків. Один з них – Володимир Васильович є чинним міським головою та самовисуванцем, другий – Володимир Іванович є громадянином України, що проживає у м. Києві.

В Київський області Васильківська міська виборча комісія зареєструвала двох Валеріїв Поповичів як кандидатів на посаду голови міста – Васильовича та Федоровича. Валерій Федорович 1951 року народження, раніше був міським головою Василькова, а Валерій Васильович з міста Луцьк, де народився в 1994 році. Серед зареєстрованих кандидатів на посаду міського голови міста Яготин – Дзюба Наталія Миколаївна, діючий міський голова м. Яготин, та Дзюба Валентина Миколаївна, що працює в пенсійному фонді в Яготині. У м. Ірпіні на посаду міського голови балотується Мельничук Богдан Омелянович від ВО «Свобода» та безпартійний, тимчасово безробітний Мельничук Євген Володимирович 1982 року народження. В Обухові Геращенко Володимир Миколайович, висунутий у кандидати на пост міського голови від партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" і Геращенко Петро Оксентійович – самовисуванець, 1950 року народження.

У Миколаєві на посаду міського голови було зареєстровано висуванця місцевої організації партії "Опозиційний блок" Ігоря Дятлова та самовисуванця Андрія Дятлова.

УЧАСТЬ МІСЦЕВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ У ВИБОРАХ: ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА КІЛЬКІСНІ ПОКАЗНИКИ

За підрахунками ОПОРИ на виборах депутатів обласних, районних, міських, районних в містах рад своїм правом висунути та зареєструвати кандидатів скористалися місцеві організації  122 з 142 політичних партій, які прийняли відповідні рішення про участь у місцевих виборах.

Найбільшу кількість кандидатів на  виборах обласних, районних, міських, районних в містах рад висунули місцеві організації політичних партій: "Блок Петра Порошенка "Солідарність", ВО "Батьківщина", Радикальна партія Олега Ляшка, "Опозиційний блок", "Українське об’єднання патріотів – УКРОП", "Наш край",  ВО "Свобода", партія "Відродження", Аграрна партія України.

Місцеві організації цих 9 політичних  партій висунули на відповідних місцевих виборах від біля 10 тис. кандидатів (Аграрна партія України) до майже 28 тис. кандидатів ("Блок Петра Порошенка "Солідарність").

Таблиця 1. "Топ-9 політичних партій, які на виборах обласних, районних, міських, районних в містах рад висунули найбільшу кількість кандидатів"

ПАРТІЯ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"
27885
 Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"
25950
 Радикальна партія Олега Ляшка
17569
 Політична Партія "Опозиційний блок"
15598
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП"
13825
 Політична партія "Наш край"
13483
 Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"
12795
 Партія "Відродження"
10297
 Аграрна партія України
9880

Ще 17 політичних партій висунули від 1 до 5 тис. кандидатів на виборах депутатів обласних, районних, міських, районних в місті рад.

Таблиця 2. «Перелік 17 політичних партій, місцеві організації яких висунули на виборах депутатів обласних, районних, міських, районних в місті рад від 1 до 5 тис. кандидатів»

Політична партія "Громадянська позиція"
5142
 Політична партія "Об’єднання "САМОПОМІЧ"
4535
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ГРОМАДСЬКИЙ РУХ "НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ"
4120
 Політична партія "Нова держава"
3364
 Політична партія Народний Рух України
3052
 Політична партія "Сила людей"
2821
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "СОЦІАЛІСТИ"
2804
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ПАРТІЯ ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ СЕРГІЯ КАПЛІНА"
2375
 Політична партія "Воля"
2331
 Народна Партія
1953
 Політична партія "Рідне місто"
1475
 Партія Сергія Тігіпка "Сильна Україна"
1206
 Українська Народна Партія
1187
 Партія ветеранів Афганістану
1127
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ"
1101
 Політична партія Всеукраїнське об’єднання "ЧЕРКАЩАНИ"
1039
 Політична партія "Європейська партія України"
1021

96 політичних партій (їх місцеві організації) мають менше 1  тис. кандидатів на виборах депутатів обласних, районних, міських, районних в місті рад. У той же час 45 з них висунули на відповідних виборах менше 100 кандидатів.

Таким чином, 122 політичні партії, місцеві організації яких висунули та зареєстрували кандидатів у багатомандатних округах,  можна поділити на чотири основних групи:

1) політичні партії, участь яких у місцевих виборах має загальнонаціональний розмах (9 партій);

2) політичні партії із обмеженим регіональним представництвом на місцевих виборах (17 партій);

3) політичні партії, які беруть участь у місцевих виборах в межах окремих регіонів чи окремої групи територіальних громад (51);

4) політичні партії, які беруть участь у виборах виключно в межах окремих громад (45).

У той же час  на виборах міських голів (включаючи міста районного значення) висунуто 2759 кандидатів. З них 49% (1361) є кандидатами-самовисуванцями.  Кандидатів на посади міських голів висунули всього 94 політичні партії (хоча б в одному місті).

Лідерами за кількістю висунутих на виборах міських голів кандидатів є місцеві організації політичних партій "Блок Петра Порошенка", ВО "Батьківщина" та ВО "Свобода", які висунули кандидатів у більше ніж 100 містах (усього вибори  відбуваються у 358 містах обласного та районного значення).

Таблиця 3. "Політичні партії, які найбільше висунули кандидатів на посади міських голів  в межах усієї країни"

ПАРТІЯ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"

202

Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

174

Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

130

Радикальна партія Олега Ляшка

94

Політична партія "Наш край"

90

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП"

80

Політична Партія "Опозиційний блок"

77

Партія "Відродження"

54

Політична партія "Сила людей"

48

Політична партія "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

41

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ГРОМАДСЬКИЙ РУХ "НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ"

39

Політична партія "Громадянська позиція"

34

Аграрна партія України

29

Політична партія "Воля"

20

Політична партія Народний Рух України

18

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ПАРТІЯ ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ СЕРГІЯ КАПЛІНА"

15

Політична партія "Нова держава"

12

Політична партія "Європейська партія України"

11

Політична партія "ПАТРІОТ"

11

Політична партія "Нові обличчя"

10

Політична партія "Рідне місто"

10

Більшість кандидатів на посади міських голів не належать до жодної політичної партії – 55%. При цьому 79% кандидатів-самовисуванців на виборах міських голів є позапартійними. 

У той же час місцеві організації партій нерідко висували на відповідні посади не членів партійних організацій політичних партій, а позапартійних громадян. До прикладу, серед трьох партій із найбільшою кількістю кандидатів на посади міських голів найчастіше висувалися позапартійні особи місцевими організаціями "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" (48%). Відповідні показники для ВО "Батьківщина" та ВО "Свобода" складають 16% та  11% відповідно.

Таблиця 4. "Співвідношення позапартійних осіб та членів партій, висунутих місцевими організаціями політичних партій на посади міських голів"

Партії
Кількість позапартійних кандидатів, висунутих партією
% позапартійних від загальної кількості кандидатів, висунутих партією
ПАРТІЯ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"
96
48%
Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"
28
16%
Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"
14
11%
Радикальна партія Олега Ляшка
20
21%
Політична партія "Наш край"
41
46%
ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП"
33
41%
Політична Партія "Опозиційний блок"
22
29%
Партія "Відродження"
17
31%
Політична партія "Сила людей"
10
21%
Політична партія "Об’єднання "САМОПОМІЧ"
13
32%
Політична партія "ГРОМАДСЬКИЙ РУХ "НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ"
13
33%
Політична партія "Громадянська позиція"
16
47%
Аграрна партія України
9
31%
Політична партія "Воля"
10
50%

 

РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ГЕНДЕРНОЇ КВОТИ У БАГАТОМАНДАТНИХ ВИБОРЧИХ ОКРУГАХ. 

Частина 3 статті 4 Закону України "Про місцеві вибори" визначає, що представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку.

У той же час частиною 1 статті 46 Закону визначається перелік підстав для відмови в реєстрації кандидатів, до якого прямо не включено випадки недотримання гендерної квоти у виборчих списках кандидатів.

У своєму Роз’ясненні (Постанова №362 від 23.09.2015) ЦВК зазначила, що відмова в реєстрації кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад з підстав недотримання положення Закону щодо представництва осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад не допускається. Це Роз’яснення ЦВК базується на тому, що серед передбачених частиною 1 статті 46 Закону підстав для відмови в реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости села, селища, висунутих на місцевих виборах, положення щодо гендерної квоти відсутнє. При цьому, у пункті 3 Роз’яснення підкреслюється, що частина 1 статті 46 Закону встановлює   вичерпний перелік підстав для відмови в реєстрації кандидата.

ІНФОГРАФІКА: ДОТРИМАННЯ ГЕНДЕРНОЇ КВОТИ В СПИСКАХ ДО ОБЛАСНИХ РАД

 

 

Натомість Київський апеляційний адміністративний суд в одній справі (за позовом партії "Об’єднання "Самопоміч") визнав нечинним і скасував пункт 4 Роз’яснення  ЦВК щодо неможливості відмови в реєстрації кандидатів з підстав недотримання у виборчих списках кандидатів  30% гендерної квоти. Але в іншому рішенні суд  відмовив у задоволенні аналогічних вимог позивача щодо визнання протиправними та скасування тих самих роз’яснень ЦВК (щодо позову партії "Сила людей" та двох кандидатів).  У той же час Вищий адміністративний суд пізніше скасував рішення Київського апеляційного адміністративного суду (за позовом партії "Об’єднання "Самопоміч"), залишивши чинним інше рішення відповідного суду щодо декларативності положення виборчого закону про гендерну квоту у виборчих списках[1].

Наявність неоднакових рішень суду з одного питання загострила і так наявну проблему двозначності окремих положень Закону України "Про місцеві вибори", який був прийнятий Верховною Радою України менше ніж за два місяці і підписаний Президентом України менше ніж за місяць до початку виборчого процесу.  Крім цього, набула розповсюдження практика неоднакового трактування територіальними виборчими комісіями положень законодавства щодо гендерної квоти у виборчих списках, яка проявлялася і до виникнення відповідних судових рішень.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала  виборчі списки кандидатів на виборах до обласних рад, які були висунуті місцевими організаціями партій із найбільшою кількістю кандидатів в межах країни. З 12 політичних партій, які підлягали аналізу, лише 3 партії в середньому не дотрималися 30% гендерної квоти (Блок Петра Порошенка "Солідарність" (20%) та Аграрна партія України (23%), "Наш край" (29%). Інші 9 партій із найбільшою кількістю кандидатів у багатомандатних округах здебільшого дотримувалися відповідного положення законодавства.

Таблиця 5. "Результативність застосування гендерної квоти на виборах обласних рад щодо виборчих списків окремих політичних партій"

Політичні партії
Кількість областей, в яких було висунуто кандидатів
Середній відсоток жінок у виборчих списках місцевих організацій політичних партій на виборах до обласних рад
ПАРТІЯ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"
22
20%
Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"
22
30%
Радикальна партія Олега Ляшка
22
30%
 Політична Партія "Опозиційний блок"
20
31%
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП"
22
31%
Політична партія "Наш край"
18
29%
Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"
22
31%
Партія "Відродження"
13
33%
Аграрна партія України
15
23%
Об’єднання «Самопоміч»
16
35%
Партія «Громадський рух «Народний контроль»
11
34%
Партія «Громадянська позиція»
6
33%

У той же час ОПОРА провела моніторинг дотримання гендерної квоти у виборчих списках, висунутих на виборах депутатів міських рад у 26 містах України (22 обласних центрах, м. Київ,  а також для врахування ситуації в Донецькій та Луганській областях додано міста Краматорськ, Сєверодонецьк, Маріуполь). Для більшої ілюстративності відсоток представництва жінок у виборчих списках зменшено до 25%.

 zhinka 1 nomer

Таблиця 6. "Забезпечення гендерної квоти у виборчих списках кандидатів на виборах міських рад в 26 містах України у розрізі партій із найбільшою кількістю кандидатів".

Політичні партії
Кількість міст, де висунуто списки кандидатів (з 26 міст, які підлягали аналізу)
Кількість міст,  в яких відсоток жінок 25% і більше
Кількість міст,  в яких відсоток жінок менше 25%
% міст, де представництво 25 % жінок не забезпечено, від загальної кількості міст, де були висунуті кандидати
ПАРТІЯ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"
26
17
9
34,6%
Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"
26
26
0
0
Радикальна партія Олега Ляшка
25
22
3
12%
Політична Партія "Опозиційний блок"
23
22
1
4,34%
ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП"
25
20
4
16%
Політична партія "Наш край"
25
21
4
16%
Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"
20
19
1
5%
Партія "Відродження"
13
13
0
0
Аграрна партія України
15
13
2
13,3
Об’єднання «Самопоміч»
26
26
0
0
Партія «Громадський рух «Народний контроль»
13
13
0
0
Партія «Громадянська позиція»
18
15
3
16,6%

У  22 обласних центрах, м. Києві, а також мм. Краматорськ, Сєверодонецьк, Маріуполь жінки є першим номером лише у 42 виборчих списках, висунутих усіма місцевими організаціями політичних партій

 

СПІВВІДНОШЕННЯ ЧОЛОВІКІВ ТА ЖІНОК СЕРЕД КАНДИДАТІВ НА ПОСАДИ МІСЬКИХ ГОЛІВ. СЕРЕДНІЙ ВІК КАНДИДАТІВ.

13% кандидатів на виборах міських голів в межах цілої країни є жінками (183 особи стали кандидатами шляхом самовисування, 185 були висунуті місцевими організаціями політичних партій).

0 zhinky vidsotok v spysku 2


Середній вік осіб, висунутих  місцевими організаціями політичних партій із найбільшою кількістю кандидатів у багатомандатних виборчих округах в межах цілої країни, коливається від 39 років (Об’єднання «Самопоміч» ) до 47 років (Аграрна партія України).

0 vik kandydativ 3

Таблиця 7. "Перелік політичних партій, місцеві організації яких висунули на усіх виборах депутатів обласних, районних, міських, районних в місті рад більше 100 кандидатів".

Політична партія Єдиний Центр
957
Політична партія "ПАТРІОТ"
927
Політична партія "Совість України"
912
Політична партія "ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ"
867
Політична партія "Нові обличчя"
835
Партія Пенсіонерів України
828
Політична партія Конгрес Українських Націоналістів
788
Політична партія "Українська Галицька партія"
763
ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ПРОГРЕС"
688
Партія "Справедливість"
663
ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ВОЛОНТЕРСЬКА ПАРТІЯ УКРАЇНИ"
661
Політична партія "Партія місцевого самоврядування"
650
Українська республіканська партія
611
Партія Зелених України
596
Політична партія "Воля народу"
582
Політична партія "НОВА ПОЛІТИКА"
476
Політична партія ДемАльянс (Демократичний альянс)
460
Політична партія Республіканська платформа
451
Політична партія "Союз Лівих Сил"
448
Партія "Громадська сила"
402
Патріотична партія України
393
Партія захисників Вітчизни
354
Політична партія "Всеукраїнське об’єднання "Відродження України"
354
"КМКС" Партія угорців України
352
Політична Партія "5.10"
312
Українська партія "Єдність"
312
Політична партія "За Україну!"
236
Політична партія "АВТО-МАЙДАН"
222
Політична партія "ДОВІРЯЙ ДІЛАМ"
216
Українська морська партія Сергія Ківалова
211
Партія промисловців і підприємців України
204
Політична партія "Всеукраїнське об’єднання "ЦЕНТР"
188
Партія Християнсько-Демократичний Союз
187
Всеукраїнська Чорнобильська Народна Партія "За добробут та соціальний захист народу"
181
ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "НАРОДНА ОПОЗИЦІЯ"
179
Українська партія честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю
166
ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "СИЛА ГРОМАД"
163
ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ПОРУЧ"
156
Демократична партія України
148
Селянська партія України
147
Соціал-демократична партія України
142
Українська партія
136
Політична партія "Республіка"
135
ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "Офіцерський корпус"
133
Молодіжна партія України
132
Політична партія "Громадянський рух "Спільна Справа"
121
ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ПРАВО НАРОДУ"
121
Політична партія "РУХ ЗА РЕФОРМИ"
120
Ліберальна партія України
106
Політична партія "СПІЛЬНА ДІЯ"
105
Демократична партія угорців України
100

Таблиця 8. «Перелік політичних партій, місцеві організації яких висунули на усіх виборах депутатів обласних, районних, міських, районних в місті рад менше 100 кандидатів»

Політична партія "Національна Демократична партія України"
98
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ПАРТІЯ РІШУЧИХ ГРОМАДЯН"
96
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ДОБРИЙ САМАРЯНИН"
95
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "УНА-УНСО"
93
 Народно-демократична партія
90
 Партія Вільних демократів
87
 Партія "За Права Людини"
85
 Політична партія "Зелений Тризуб"
85
 Українська партія "Зелена планета"
82
 Політична партія "Сила і Честь"
73
 Партія "Солідарність жінок України"
72
 Політична партія "ГРОМАДА І ЗАКОН"
64
 Політична партія "Зелені"
62
 Політична Партія "Третя Сила"
62
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "БЛОК ДАРТА ВЕЙДЕРА"
61
 Ліберально-демократична партія України
58
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ВІННИЦЬКА ЄВРОПЕЙСЬКА СТРАТЕГІЯ"
55
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "РІДНИЙ ДІМ"
54
 Політична партія "Козацька Українська Партія"
48
 Політична партія "Солідарність правих сил"
44
 Політична партія "Партія економічного відродження України"
43
 Соціально-Християнська Партія
43
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ "ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ"
41
 "Жінки за майбутнє" Всеукраїнське політичне об’єднання
40
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ЄДИНА СИЛА"
35
 Всеукраїнська партія духовності і патріотизму
34
 Партія "Громадянська солідарність"
30
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ"
27
 Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Громада"
26
 Політична партія "Патріотичний рух"
25
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "НОВЕ ЖИТТЯ"
22
 Слов’янська партія
22
 Політична партія "Сильна Держава"
20
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "МАЙБУТНЄ КРАЇНИ"
19
 Політична партія "САМОПОМІЧ"
18
 Політична партія "Україна Соборна"
17
 Політична партія "ДІТИ ВІЙНИ "НАРОДНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ"
16
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "СОЦІАЛЬНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ"
16
 Соціалістична партія України
16
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНИ"
15
 Політична партія "Молодь до ВЛАДИ"
14
 Партія відродження села
4
 Політична партія "Контроль. Порядок. Справедливість"
3
 ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "РІДНА КРАЇНА"
3
 Соціал-демократична партія України (об’єднана)
1