У період з 3 по 6 вересня в Сумах відбулися Дні сталої енергії, які урочисто стартували в сквері ім. Шевченка, за участі очільника міста Олександра Лисенка, представників Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», Асоціації енергоефективних міст України та Сумської ОДА.

07-09-15-01

«Дні сталої енергії для нас – важливий захід, тому що вперше таке проводиться у нас, подія такого рівня і розмаху в даній сфері. І я думаю що це дуже цікаво і актуально: технології, і все що стосується нових напрямків збереження енергії. Дуже своєчасно проводяться ці заходи, якраз на день міста багато презентаційних подій», -  зазначила начальник відділу культури та туризму Сумської міської ради, Наталя Цибульська.

Однією з ключових подій Днів сталої Енергії у Луцьку стала Регіональна конференція «Енергоефективність – запорука сталого розвитку громади», що була проведена 3 вересня в науковій бібліотеці Української академії банківської справи міста Суми. Одним із ключових спікерів заходу стала місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, яка презентувала всім присутнім доповідь «Робота з громадськістю при реалізації Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) міста Суми». 

Під час виступу координатор наголосила на важливості залучення громади до обговорення Плану дій щодо сталого енергетичного розвитку: «Важливість обговорення ПДСЕР з громадою є очевидною. Демократичні зміни нашого суспільства вимагають участі громади в прийнятті стратегічних рішень. Спілкування на тему Плану дій сталого енергетичного розвитку буде відправною точкою до залучення громадян та активізації їхньої участі в реалізації стратегії енергозбереження в цілому».

Іще однією важливою подією Днів сталої енергії у Сумах став семінар для ОСББ з приводу ефективної термомодернізації багатоповерхових будинків, організований 4 вересня концерном «Хенкель» в Україні. В ході семінару експерти обговорювали особливості утеплення багатоповерхівок за різними системами. В середньому дані системи дозволять окупити термомодернізацію за вісім років, і в подальшому, за словами експертів, дозволять економити затрати на 45%. Координатор, коментуючи тему семінару, зазначила: «ОСББ мають стати головним рушійним механізмом покращення енергоефективності житлового фонду в Україні. Держава уже дає ефективний механізм – держпрограму з енергоефективності, компенсуючи 40% кредиту на обладнання та матеріали для термомодернізації. На місцевому рівні компенсуються відсотки по кредиту – тож ОСББ саме час задуматися над термомодернізацією і звертатися до банків за кредитами».

Окрім того, активісти Громадянської мережі ОПОРА протягом проведення Днів сталої енергії в енергоефективному містечку роз’яснювали мешканцям Сум про необхідність енергоефективності в побуті. Разом із тим, усі бажаючі отримали друковані матеріали від Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» та хенд-мейд вітрячки – символи повторного використання ресурсів та ефективності альтернативних джерел енергії.

Нагадаємо, що Дні сталої енергії відбулися у співпраці з Проектом Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».