9 червня 2015 року у залі засідань виконавчого комітету міської ради Івано-Франківська влада та громадськість міста обговорили зміни до «Програми сталого енергетичного розвитку м. Івано-Франківськ на період до 2020 р.» (ПСЕР). До участі в заході долучилися представники ОСББ, депутати місцевої ради, місцеві експерти.

З презентацією Програми, що включала деякі зміни від Технічного комітету «Угоди мерів», виступив начальник відділу енергозбереження та екології виконавчого комітету міської ради Івано-Франківська Іван Дмитрученко. «Програма енергетичного розвитку Івано-Франківська є стратегічним документом. Її реалізація дозволить підвищити енергоефективність у бюджетних закладах та установах, житлових будівлях, громадському транспорті, муніципальному громадському освітленні та на комунальних підприємствах міста», – зазначив Іван Дмитрученко.

Чиновник підкреслив, що для впровадження енергоефективних заходів у перелічених сферах необхідно залучити близько 1 515, 60 млн грн інвестицій. Разом із тим, енергомодернізація міста дозволить до 2020 року на 413 635,33 МВт*год/рік зменшити споживання всіх основних видів енергетичних ресурсів. І – що не менш важливо – за умов вдалої і повної реалізації ПСЕР у 2020 році в Івано-Франківську планується досягнути зменшення викидів СО2 на 114 855,25 тон/рік або на 20,15 % відносно 2010 року, обраного базовим.

0001DSC 0115

В ході обговорення доповіді Івана Дмитрученка у франківчан виникло до чиновника декілька запитань. Головне питання, що цікавило жителів міста – чи буде запроваджена місцева програма щодо енергозбереження та компенсації кредитів для ОСББ та житлових будинків, що працює у багатьох містах України. Цікавили франківчан і результати діючої Програми сталого енергетичного розвитку: зокрема, присутні висловили жаль з приводу того, що місцева влада не досить активно доносить до громадськості інформацію про хід реалізації Програми. У відповідь Іван Дмитрученко запропонував учасникам обговорення з усіма пропозиціями і запитаннями щодо цієї сфери в подальшому звертатися особисто до нього.

Івано-Франківськ є одним із 17 міст-партнерів Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», основною метою якого є підвищення енергетичної безпеки України, зокрема – через допомогу муніципалітетам міст-партнерів у плануванні, підготовці та фінансуванні проектів чистої енергії та енергоефективності. На цьому наголосила регіональний координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, презентуючи цілі та очікування Проекту.

Зокрема, координатор наголосила, що основними очікуваними результатами Проекту у всеукраїнських масштабах є заощадження 266 млн м3 природного газу, залучення 200 млн доларів інвестицій у проекти чистої енергії та енергоефективності, скорочення викидів СО2 на 500 000 тонн.

Нагадаємо, Програма сталого енергетичного розвитку Івано-Франківська є основним стратегічним документом, який демонструє, яким саме чином місто планує зменшити викиди парникових газів до 2020 року, долучившись тим самим до вирішення проблеми глобального потепління у світі, та скоротити споживання енергетичних ресурсів.

Детальніше з Програмою сталого енергетичного розвитку м. Івано-Франківськ можна ознайомитися нижче:

Детальніше з презентацією змін до ПДСЕР Івано-Франківська, підготовленою Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» можна ознайомитися нижче: