8 жовтня у дитячому садочку № 635 «Журавлик» відбулася зустріч із представником приймальні Вадима Столара – кандидата у депутати по 217 округу (Оболонський район). Наприкінці заходу керівництву садочка були вручені документи на сучасну кухонну техніку.

Ввечері 8 жовтня керівник приймальні кандидата по 217 округу Вадима Столара провів зустріч з батьками у дитячому садочку № 635 «Журавлик». На зустрічі був присутній один із спостерігачів ОПОРИ, який зафіксував усе на відео. Керівник приймальні Дмитро зазначив, що сам Вадим Столар не зміг прийти на зустріч. Виступ був присвячений хорошим справам В. Столара, які він зробив для району: «Ми допомагаємо дуже багато і дуже часто садочкам, школам, ми відкриваємо дитячі майданчики. Плануємо побудувати спортивні майданчики. Будемо покращувати район разом». За словами представника приймальні, Київська районна державна адміністрація не дуже цікавиться проблемами оболонців, то в основному все це вони роблять за власні кошти. Також додав: «Ми зараз дуже тісно співпрацюємо з головою державної адміністрації і надіємося, що вони будуть приймати активну участь в житті оболонців». У кінці заходу керівництву садочка були вручені документи на сучасну техніку, яку вже завезли і встановили. Це пароконвекційна піч, електродуховка з електричною плитою та пральна машина. Далі планується встановлення навісів (укриття від сонця) та ремонту групи № 4. «Ми ще хотіли вручити маленькі подарунки дітям, але на жаль, зараз вийшли постанови про те, що це підкуп виборців. Для того, щоб не переступати закон, ми відмовилися від подарунків», – зазначив Дмитро. Також поінформував батьків, що в неділю (12 жовтня) о 12.00 відбудеться відкриття дитячого майданчика на Оболонському проспекті, 7 Г.

У коментарі ОПОРІ юрист приймальні Вадима Столара Ярослав Володимирович запропонував написати заяву у приймальню Вадима Столара, що наші спостерігачі зафіксували порушення. «Подарунки, які дарує В. Столар, це не від нього, він лише допомагав спонсорам шукати дитячий садочок», – наголосив Ярослав Володимирович.  Також юрист додав, що прийти привітати дітей – це право і обов’язок В. Столара як депутата Київської міської ради своєчасно забезпечувати людей, які його обрали. Ніяких порушень він у таких діях не вбачає.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 74, ч. 14 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей».

Ще одним порушенням виборчого законодавства є агітація без укладання договору оренди з дитячим садочком. У коментарі ОПОРІ заступниця директора садочку № 635 зазначила, що ніяких договорів оренди з В. Столаром вони не укладали. Тому згідно з 68, ч. 9 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право на договірній основі за рахунок коштів відповідного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації».

Це вже не перший випадок агітації в дитячих садках і роздвання подарунків В. Столаром, про що ОПОРА повідомляла раніше.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora