У 217 окрузі (Оболонський район) були зафіксовані плакати кандидата Руслана Руденка від «Громадянської позиції», де зазначається, що особовий склад 12-го батальйону м. Києва просить підтримати Руслана Руденка на виборах. Волонтерка Анастасія Міщенко на сторінці Фейсбук заявила, що хлопці з 12-го батальйону не знають Р. Руденка і не підтримують його.

На агітаційних плакатах кандидата від партії «Громадянська позиція» по 217 округу повідомляється, що «особовий склад 12-го батальйону м. Києва дякує мешканцям Оболоні за допомогу та просить підтримати Руслана Руденка на виборах». Волонтерка і координатор Волонтерської сотні переселенців Анастасія Міщенко на власній сторінці Фейсбук, виклавши фото агітки, заявила: «Ім'я Наших Хлопців використовують нечесні люди! Хлопці та керівництво на Батальйону на передовій, знать не знають ніякого Руслана Руденка і не просять нікого за нього голосувати!»

news 02 10 2014 Kiev Rudenko foto1

У коментарі ОПОРІ Анастасія Міщенко зазначила, вона напряму спілкується з хлопцями, оскільки є волонтером і допомагає саме 12-ому батальйону. «У нас група друзів, які допомагають, і один з друзів випадково помітив ці борди Руслана на Оболоні. Ми сфотографували. Ми відправляли в суботу (27 вересня) допомогу хлопцям і показали їм цю фотографію», – повідомила А. Міщенко. За її словами, Р. Руденко не приїжджав до 12-ого батальйону, і підписувати весь 12-ий батальйон під цим бордом неправильно: «Хлопці дуже зараз стурбовані цим питанням».

У коментарях під фотографією Анастасії Р. Руденко зазначив, що «Крім Миколи (Микола Білосвіт – начальник штабу 12 батальйону територіальної оборони) мене також запропонували підтримати й інші батальйони, в тому числі і батальйон оперативного реагування імені генерала С. Кульчицького, які зараз воюють в Дебальцево». Щодо розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних, які висять також у вагонах метрополітену вже декілька місяців, пан Руденко зазначив: «Наша зовнішня реклама розміщується ще з весни (ще задовго до виборів) буде розміщуватися і надалі».

У коментарі ОПОРІ Руслан Руденка заявив, що Анастасія Міщенко не є волонтером і її ніхто не знає. «Ми зараз безпосередньо дізнаємося, що це за провокація і будемо приймати якісь міри, тому що це вже робота конкурентів. Ми зв’язалися з батальйоном. Якісь рядові, прості військові пару чоловік, може, її і знають, а особовий склад не знає її прізвища. 12-ий батальйон дасть офіційну інформацію, що вони мене підтримують і вся інформація достовірна», – зазначив кандидат. Цю інформацію Р. Руденко обіцяв викласти у себе на сторінці Фейсбук. Пан Руслан наголосив, що його підтримує саме особовий склад (а не лише керівництво), яким вони доставляли речі, продукти.

У коментарі ОПОРІ один із бійців 12-ого батальйону Віталій зазначив, що не знає Руденка і ще 50 хлопців-друзів, які були з ним на передовій також не чули і не бачили цього кандидата. «Це чистий фарс і популізм. Я вам точно скажу, може він з кимось і спілкується, але як мінімум 50 хлопців, за яких я можу ручатися, взагалі нічого не чули», – заявив боєць. Також додав, що якщо з керівництва батальйону Руслана Руденка хтось і підтримує, то нехай на білбордах не вказують, що весь особовий склад просить голосувати за нього.

Офіцерський склад 12 БТО – менш багатослівний. Один із офіцерів батальйону Ігор повідомив, що більшість Гриценка підтримують (але є декілька, що і не підтримують), а про Руденка він не знає. Після розмови створюється враження, що пан Ігор вперше чує про цю ситуацію (про кандидата Руслана Руденка, про його білборди з написами про батальйон). Лише після того, як запитав від кого Руденко і дізнався, що від партії Анатолія Гриценка, то сказав, що більшість підтримують Гриценка.

Один із друзів Анастасії Міщенко у соціальній мережі запропонував на вихідних організуватися з родичами 12-ого батальйону, запросити пресу і все детально задокументувати.

news 02 10 2014 Kiev Mischenko foto5 

news 02 10 2014 Kiev Mischenko foto6 1

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora