Четвертий рік поспіль Громадянська мережа ОПОРА відстежує процес вступної кампанії до вищих навчальних закладів країни. Цього року найбільше проблем та порушень прав абітурієнтів на рівний доступ до вищої освіти було зафіксовано під час трьох етапів зарахування, тобто в проміжку з 1 по 10 серпня. Про більшість недоліків вступної кампанії та їхні причини Опора повідомляла у підсумковому матеріалі "Зарахування з проблемами".

Попри те, основним порушенням прав вступників, стало зарахування на місця державного замовлення у так званій "четвертій хвилі" абітурієнтів, які не мали високих конкурсних балів, однак подали до вузів оригінали документів. Натомість, вступники з вищими балами, які не володіли інформацією про можливість бути зарахованими на бюджетні місця, втратили такі шанси.

Наскільки серйозною є проблема неврегульованого зарахування абітурієнтів у "четвертій хвилі" можна стверджувати, лише дослідивши, яка кількість абітурієнтів зараховується у такий спосіб – тобто, проаналізувавши дані про те, скільки вступників, рекомендованих до зарахування на 1, 2 та 3 етапах, стали студентами певного ВНЗ, а скільки – завдяки "конкурсу оригіналів".

Пропоноване дослідження охопило 29 ВНЗ України. Дані отримувалися спостерігачами у відповідь на запити про доступ до публічної інформації, а також з офіційних документів, розміщених на веб-сайтах вишів. Основою для дослідження стали списки абітурієнтів, рекомендованих до зарахування на кожному з трьох етапів зарахування, а також накази ректорів про зарахування студентів. Дослідження не є репрезентативним для всієї України, проте його результати дозволяють ідентифікувати проблему та її причини. Разом з тим, вони спонукають до пошуку шляхів вирішення проблеми, що передбачається у процедурах вступної кампанії та закріплюється в Умовах прийому.

Беручи до уваги сотні дзвінків, які надходили на телефон "гарячої лінії" після 10 серпня, тобто після оприлюднення наказу про зарахування студентів на навчання на місця державного замовлення, гіпотеза дослідження полягала у тому, що значна частина абітурієнтів вступає на держбюджет на підставі наявності оригіналів документів у приймальній комісії ВНЗ, а не завдяки високому конкурсному балу. Попри те, що результати дослідження для різних напрямків підготовки відрізняються, ситуація є набагато складнішою, ніж очікувалося.

Детальніше:
Ольга Стрелюк, координатор освітнього напряму Громадянської мережі ОПОРА – 063 628 68 36.

Довідково:
Дослідження підготовлене в рамках кампанії «За прозорий вступ до ВНЗ!», підтриманої Міжнародним фондом «Відродження».