На Черкащині газети продовжують систематично розміщувати матеріали з можливими ознаками прихованої політичної реклами та без необхідних маркувань. Здебільшого у друкованих виданнях переважають публікації, що мають позитивну тональність стосовно того чи іншого кандидата. Лідером в цій категорії є Петро Порошенко. У меншій кількості наявні матеріали з ознаками чорного піару проти окремих кандидатів: тут лідирують Володимир Зеленський, Анатолій Гриценко та Юлія Тимошенко.

ОПОРА проаналізувала матеріали, що були опубліковані в районних та обласних газетах на Черкащині протягом березня.

Для початку зазначимо, що лідером за кількістю матеріалів із позитивною тональністю на сьогодні є чинний президент та кандидат на цю посаду Петро Порошенко. Ще у січні, аналізуючи черкаські газети, можна було відзначити кількох відносних «фаворитів»: поруч з Порошенком йшли Олег Ляшко, Юлія Тимошенко та Сергій Тарута. Уже в лютому Порошенко вибився в лідери, що ОПОРА відзначала в огляді, який можна перечитати ТУТ.  У номерах черкаських газет за березень чинний Президент переважає по кількості рекламних матеріалів.

Особливо яскраво це помітно на прикладі найбільш популярних обласних газет. У всіх березневих номерах газет «Вечірні Черкаси», «Акцент» та «7 днів» наявні немарковані матеріали з позитивною риторикою щодо Петра Порошенка. Загалом, активістами ОПОРИ нараховано щонайменше вісім таких публікацій у «Вечірніх Черкасах», та по п’ять у «Акценті» й «7 днів».

Здебільшого вони подібні тематично і базуються на тезах, які публічно проголошує Петро Порошенко, як-от: курс на подолання більшості, власна безальтернативність в якості головнокомандувача, незворотність покарання за корупцію тощо. Також опубліковано матеріали, присвячені візиту і виступам Порошенка у Черкасах та в Каневі 9 березня та тексти, в яких наголошується, що вітчизняна інтелігенція підтримує його кандидатуру.

Наприклад, у номері «Вечірніх Черкас» від 20 березня відразу три публікації про Порошенка: «Верховного головнокомандуючого під час війни не міняють. Легендарний полковник Кривонос знявся з виборів на користь Порошенка»; «Сьогодні саме Порошенко може якнайкраще гарантувати безпеку держави. Представники культурної та інтелектуальної еліти висловили підтримку чинному Президенту»; «План Порошенка в дії. Держава збільшила допомогу багатодітним сім’ям».

Рясніють схожими матеріалами й шпальти інших газет. «Моральні авторитети нації підтримують Порошенка», - гласить заголовок в «Акценті» за 20 березня; «Порошенко відкрив другий фронт. Україна з Порошенком зупинила ворога взяла курс на Європу і досягла економічної стабільності», - йдеться в матеріалі того ж видання за 6 березня, «Звідки гроші? Чому саме зараз Президент проголосив війну бідності», - пишеться у номері «7 днів» від 6 березня, «Ми зводимо стіни нової щасливою України», - йдеться у випуску «Нової молоді Черкащини» від 13 березня. Єдиний матеріал про Порошенка, що був маркований як «передвиборча агітація, зафіксовано у газеті «Нова доба» від 14 березня: «Петро Порошенко: присвячую життя тому, щоб побудувати велику країну Україну», - зветься він.

Також кількісно переважають над конкурентами матеріали про Петра Порошенка, оприлюднені в районних газетах. «Українці стануть вільними, щасливими і заможними», - матеріали з таким заголовком опубліковані в тальнівській газеті «Колос», канівській «Дніпровій Зірці» та в газеті «Драбівщина». «Наступ на бідність розпочато», - пише газета «Драбівщина», «Українців має ставати більше», - йдеться в матеріалі в газеті «Дніпрова Зірка».

Окрім Порошенка, у обласних та районних газетах активісти ОПОРИ зафіксували матеріали, присвячені кандидатам в Президенти: «Олег Ляшко: я заберу захмарні зарплати у суддів і прокурорів і віддам їх вчителям і лікарям» («Вечірні Черкаси», 13 березня), «Українцям важливо не проґавити свій шанс на оновлену державу, - Валентин Наливайченко» («7 днів», 20 березня), «У нас немає часу на розкачку, - Віталій Скоцик» («7 днів», 20 березня), «Що пропонує Руслан Кошулинський» («Дніпрова зірка», 21 березня), «Тимошенко розповіла, як влада заробляє на монетизації пільг» («Вісник Золотоніщини»), «Тарута: 2 мільйони робочих місць на заводах і скорочення чиновників утричі» («Колос», 14 березня).

Зазначимо, що скоріше в якості виключення присутні в періодиці і матеріали, марковані як передвиборна агітація, як-от: «Анатолій Гриценко зламає нинішню корупційну систему» «Ігор Смешко: потрібно відновити верховенство права» («Вечірні Черкаси», 6 березня), «Безсмертний Президент» («Вечірні Черкаси», 20 березня), «Олександр Шевченко: ми збудуємо в Україні країну гідності і правди!» («Акцент», 20 березня).

Обласні та районні газети також не гребують розміщенням матеріалів із ознаками чорного піару. У цій «царині» третій місяць лідирують Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко та Анатолій Гриценко.

Зокрема, у матеріалах проти Зеленського у якості своєрідного «рупора» використано українську інтелігенцію. Якщо в текстах про Порошенка акцентується на тому, що українська «еліта» його підтримує, то із Зеленським – навпаки: «Українська інтелігенція проти Зеленського» («Вечірні Черкаси» від 6 березня), «Спалить і себе, і державу. Українська інтелігенція проти Зеленського» («7 днів» від 6 березня). У цих матеріалах кандидата називають «трагедією для України» та «олігархічною маріонеткою».

Окремо варто додати, що в центрі Черкас біля одного із супермаркетів здійснювалася роздача газети «The День», яка містить ознаки чорного піару проти кандидата в президенти Володимира Зеленського. Російськомовна газета датована 31 червнем 2019 року і присвячена нібито першому місяцю президенства Зеленського. Серед найпопулярніших тез видання: «Обвал гривні продовжується», «МВФ пішов», «Путін висунув ультиматум», «Зелені чоловічки помічені в Запоріжжі» тощо. Також газета містить матеріал «Прості люди проти Слуги народу», підписаний кандидатом в президенти Сергієм Капліним, що також значиться замовником у вихідних даних видання. Зазначимо, що у своєму «Фейсбуці» Каплін неодноразово писав про цю газету та її роздачу.

Юлію Тимошенко називають «Вічно непрохідною» у матеріалі газети «Шполянські вісті» від 21 березня, у тексті «Обіймаю міцно, цілую. До зустрічі в Україні. Юля» («Вечірні Черкаси», 20 березня) йдеться про те, що в інтернеті оприлюднили таємну розмову Тимошенко з Коломойським. «Хто намагався знищити армію? До Тимошенко теж виникли питання щодо розпродажу збройних силі», - своєрідно привітала кандидатку газета «Драбівщина» у своєму випуску від 8 березня.

Окрім того, у газеті «Акцент» розміщено матеріал  «Скандали в сімействі Коломойського», що присвячено і Зеленському, і Тимошенко. У тексті стверджується, що вони потрапили під звинувачення у підкупі виборців та виведенню грошей.

Всі зафіксовані матеріали проти Анатолія Гриценка обігрують тему його «взаємин» із армією. «Сховав голову в пісок» («Акцент» від 6 березня), «Полковник не прийшов» («7 днів») майже ідентичні публікації, у яких значиться, що Гриценко не з’явився на засідання слідчої комісії ВР. Схожий матеріал - «Розвалив армію – збудував будинок в Кончі-Заспі» («Шполянські вісті» від 21 березня).

«Відповідно до частин 5 та 6 статті 63 Закону України "Про вибори Президента України", кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

Згідно з частиною 3 та частиною 5 статті 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Водночас прихована реклама забороняється», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.