Впродовж останнього місяця ОПОРА у Запорізькій області фіксувала кілька випадків, коли як обрані так і призначені чиновники висловлювали публічну підтримку кандидатам на посаду Президента України. При з'ясуванні обставин ставало відомо, що робили вони це у вільний від роботи час — у відпустку чи вихідний. Відтак, подібна діяльність не містить ознак порушення. Однак, чи є вона етичною?

Один з випадків агітації відбувся 21 лютого, коли під час громадського форуму «Мелітополь — новий погляд» міський голова Сергій Мінько позитивно оцінив діяльність чинного Президента України, а також виступив із критикою Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко і закликав присутніх до виважених рішень під час майбутніх виборів.

Формат заходу у великій залі ПК ім. Шевченка був близький до звіту про досягнення міської влади та комунальних структур за останній час. У своїй промові Сергій Мінько  наголосив на темі президентських виборів. У контексті цього згадав позитивний характер реформ Петра Порошенка, зокрема податкову децентралізацію.

Оскільки, за словами міського голови, у трійці лідерів передвиборчого процесу компанію чинному Президенту складають Юлія Тимошенко та Володимир Зеленський, він окремо зупинився на кандидатурі кожного з них. Щодо Зеленського очільник міста висловив скепсис про його компетентність на управлінській посаді та недоречність порівнювати цього кандидата із таким досвідченим політиком як Рональд Рейган. У випадку перемоги на виборах Юлії Тимошенко, як зазначив Сергій Мінько, «Мелітополь нічого не отримає» від неї, а діяльність політикині охарактеризував «цинічним підходом». Також на думку міського голови рейтинг Тимошенко у Мелітополі «не дуже високий». Відео із виступом Сергія Мінька виклало на своєму каналі у ютуб для публічного ознайомлення «РИА Мелитополь».

Складність у встановленні всіх обставин цієї ситуації полягала в тому, що у відкритих джерелах ми не знайшли інформації про те, що міський голова на той час перебував у відпустці. В приймальні відмовлялися надавати будь-які коментарі телефоном. А відділ комунікації міської адміністрації впродовж кількох днів не відповідав на наші дзвінки. Та після офіційного  звернення вдалося з'ясувати, що в день проведення форуму Сергій Мінько мав відпустку.

Інший випадок ОПОРА зафіксувала 17 березня. Тоді голова Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко сповістив на своїй сторінці фейсбук, що долучився до агітації за Петра Порошенка. Він зазначив: «Сьогодні я із задоволенням провів частину свого вихідного дня, разом з однопартійцями, спілкувався із запоріжцями. Приємно чути підтримку діючого Президента як від молоді, так і від старшого покоління. Для мене ж знаковим було і місце, де ми спілкувалися. Це перетин вулиць Шкільна та Фортечна, колишні Грязнова та Героїв Сталінграду. Знакове, тому, що на мою думку, саме Декомунізація, є однією з вдалих реформ проведених П. Порошенко. Ми прибрали з наших вулиць маркери радянської імперії, імена катів українського народу. Повернули нашу історію в назвах вулиць, міст та сіл. Жоден з попередніх Президентів не наважився на це! Слава Україні!»

Нам дуже хочеться, щоб розмежування робочої та особистої позиції в таких випадках чиновники демонстрували чітко та однозначно. Наприклад, якщо чиновник, який під час відпустки робить політичні заяви на користь того чи іншого кандидата, то на початку своєї промови він міг би безпосередньо озвучувати тезу, що ці слова лунають не з вуст посадовця, а саме від громадянина у його не робочий час. А у випадку, коли в журналістів або громадських активістів, які мають певні моральні зобов'язання перед суспільством, виникає потреба отримати офіційне тлумачення — хотілося б, щоб апарат державної структури був максимально відкритий до такої комунікативної співпраці. Адже від цього також залежить позитивний імідж політика, якщо він, звісно, прагне уникнути поширення недостовірної інформації. А ще можна спробувати утриматись від подібних активностей під час виборчих кампаній з метою уникнення етичних протиріч. Серед іншого, це також допоможе запобігти випадкам, коли підлеглі зможуть невірно розтлумачити такі дії як інструмент впливу на їхнє рішення задля досягнення особливої лояльності від керівництва.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.