Проаналізувавши публікації в газетах Івано-Франківської області за січень-лютий, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА з'ясували, що «джинсовий» лідер вересня-грудня Анатолій Гриценко поступився першим місцем Петрові Порошенку, а сам зайняв другу позицію. Найбільше «джинсували» також кандидати Олег Ляшко, Юлія Тимошенко та Юрій Дерев'янко.

ОПОРА досліджувала наявність іміджевих матеріалів потенційних кандидатів у Президенти України в чотирьох найпопулярніших газетах Івано-Франківська, а також в 11 районних газетах, які були надруковані з 27 грудня 2018 року по 13 лютого 2019 року. За цей період у промоніторених виданнях вийшло 72 іміджевих матеріали на користь потенційних кандидатів, із них 68 - із ознаками джинси, і лише 4 - із позначками «реклама». Нагадаємо, джинсою вважають проплачені замовні матеріали - приховану рекламу, серед яких часто фігурують сумнівні соціологічні дослідження, псевдоаналітика від маловідомих «політологів», проплачені статті, підготовлені прес-службами політичних партій чи політиків тощо.

Чинному Президентові України Петрові Порошенку за згаданий період присвячено найбільшу кількість матеріалів із ознакам джинси– 20. Лише один із них надрукований із позначкою «реклама», а решта виходили під рубриками «політикум», «погляд», «позиція», «суспільна хвиля» тощо.

У різних газетах області спостерігачі зафіксували 7 однакових матеріалів із позитивними згадками про Петра Порошенка, які вийшли під заголовком «Геополітична катастрофа Путіна, який втрачає Україну назавжди». В шести випадках матеріал був підписаний Олександром Бондаренком і лише одна газета надрукувала матеріал із підписом «Владислав Нечипорук».

У статті наголошується, що отримання томосу – не епізод, а частина державної стратегії Порошенка, мета якої привести Україну в Європу і зміцнити незалежність нашої держави від Москви. У тексті йдеться також про те, що завдяки Порошенкові зростає українська економіка, досягнуто безвізу з Євросоюзом, триває декомунізація та курс України на вступ до ЄС та у НАТО.

Матеріал під назвою «Порошенко чи Путін: вибір-2019» зустрічався у різних газетах тричі. «Петро Порошенко йде на другий термін, щоб пришвидшити добробут народу і привести Україну до ЄС та НАТО», - запевняє автор матеріалу, вищезгаданий Олександр Бондаренко.

Загалом більшість матеріалів із ознаками джинси, присвячених Петрові Порошенку, розповідали про отримання Томосу як про беззаперечну заслугу Порошенка та історичну подію, яка зміцнить незалежність України від Росії. Ці матеріали виходили під різними заголовками, як от «Україна повертає церкві незалежність», «Підписано томос про автокефалію православної церкви України», «За мить до Різдва Україна отримала томос і звільнилась від російського духовного рабства» та іншими. Найчастіше під матеріалами про томос було вказано, що стаття підготована «за матеріалами Центру громадського моніторингу та контролю».

Не обійшлося і без опитувань та прогнозів. Зокрема, у статті «Військовий експерт О.Арестович: Порошенко переможе на виборах президента» Олексій Арестович, «відомий військовий експерт та аналітик», прогнозує, що чинний глава держави Петро Порошенко не тільки вийде у другий тур, але й переможе у президентських перегонах.

А у матеріалі «Порошенко чи Тимошенко. Стають зрозумілими фаворити виборів?» розповідається, що рейтинг Тимошенко та Зеленського знизився, підтримка чинного президента зростає. Такими начебто є результати опитування, про яке у статті не повідомляють жодних деталей.  «По-перше, переважна більшість населення позитивно оцінила отримання Автокефалії Українською православною Церквою, до чого нинішній Президент доклав максимум зусиль. По-друге, громадяни не впевнені в безпеці держави у разі зміни президента. Тому голосуватимуть за Порошенка задля збереження свого безпечного майбутнього», - запевняє автор матеріалу Дмитро Громаков, директор Центру «Ранд».

«П’ятий президент України буде працювати дві каденції поспіль» - цей заголовок одночасно є пророцтвом «гуцульського мольфара Віродара із Закарпаття». Мольфар, зокрема, пророкує, що Петро Порошенко переможе у виборах Президента у 2019 році. У тексті згадують «відоме у минулому пророцтво», згідно з яким 5-м президентом України мала стати жінка. Віродар, натомість, переконує, що пророцтво навмисне перекрутили. Справжній текст такий: «Україна пройде крізь пекло випробувань від того, кого вважатиме братом. І буде протистояння і зовні і всередині – складне і тривале. І вистоїть Україна, коли сильна рука і гнучкий розум її керманича перевернуть з ніг на голову хід історії. І врятує Україну чоловік, у якого буде мудра жінка, яка опікуватиметься дітками, які мають інвалідність».

Анатолій Гриценко посів друге місце за кількістю джинси у газетах Прикарпаття. За період дослідження спостерігачі зафіксували 13 статей із ознаками джинси, у яких Гриценка згадували у позитивному світлі, при цьому, жодна з них не була маркована як реклама.

Десять із 13 матеріалів вийшли у різних газетах під однаковим заголовком «Демократичні сили визначились з єдиним кандидатом у Президенти», та усі містили однаковий підпис «За матеріалами видання «Обозреватель».

Матеріал присвячений Форуму демократичних сил, який відбувся 11 січня, і під час якого кілька демократичних сил вибрали Гриценка єдиним кандидатом у Президенти. Також у статті наводять цитати із виступу самого Гриценка, котрий під час Форуму презентував свою передвиборну програму «Чесний Президент – служитиме людям!».

«Він зазначив: зміни розпочинатиме з себе, аби дати приклад іншим. Зокрема, зітне піраміду корупції, що проникає у найвищі владні кабінети, зупинить практику заробляння на війні і віджимання в інтересах президента чужого бізнесу, наповнить слова «Гарант Конституції» реальним змістом. А щоб ні в кого не було спокуси повернути попередні практики – ініціює нарешті закон про імпічмент», - цитують політика у статті.

У матеріалі також розповідається про те, чому військові все-таки за Гриценка, хоча йому часто дорікають неучастю в АТО – за словами члена «Громадянської позиції», учасника АТО Олександра Кралюка, Гриценко у 2014-му врятував від смерті цілу роту добровольців.

Інші матеріали про Анатолія Гриценка вийшли під заголовками «Чесні у владі – сильна держава. Гриценко про плани на 2019-ий», «Гриценко подав до суду на ЦВК» та Активіст Майдану. Гриценко був у натовпі з людьми, а не на сцені».

Третє місце за кількістю матеріалів із ознаками джинси у газетах Прикарпаття розділили кандидати Олег Ляшко та Юлія Тимошенко. Обидвом присвячено по 12 іміджевих матеріалів, щоправда, один із матеріалів про Олега Ляшка маркований як реклама, а позначених як реклама статей про Юлію Тимошенко спостерігачі не зафіксували.

 Матеріал із заголовоком «Олег Ляшко: Агресорові потрібно дати жорстку відсіч» зустрічався у промоніторених виданнях тричі, підпису до нього не було. Як ідеться у статті, лідер партії РПЛ переконав ПАРЄ стати на бік України: «Врешті-решт наступальна стратегія спрацювала, визнають експерти. І за це, кажуть вони, потрібно подякувати принциповому та незручному для багатьох Олегові Ляшку. Замість пустопорожніх балачок на форму в Давосі лідер Радикальної партії обрав реальне поле битви за національні інтереси України у ПАРЄ».

Статтю про те, як лідер РПЛ переконав парламент продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель під заголовком «Українська земля має належати українцям» спостерігачі зафіксували також у трьох газетах області. Одного разу вона була підписана В.Кравцівим, іншого – Василем Петренком, а у третьому варіанті вийшла без підпису.

Аналогічний матеріал надрукували у іншій газеті під заголовком «Олег Ляшко добився заборони на продаж сільськогосподарських земель». Зміст у всіх чотирьох статтях ідентичний. «Продавати не землю, а продукти агропереробки, м’ясо та молоко. Про це з трибуни Верховної Ради закликав лідер Радикально Партії Олег Ляшко. Під тиском Олега Ляшка парламент ухвалив відповідний законопроект і продовжив дію мораторію до 2020 року», - йдеться у матеріалі.

Також у різних газетах за різні дати зустрічалися матеріали різного змісту, підписані Іваном Петренком. Як от «Олег Ляшко: Я наведу в Україні порядок», «Олег Ляшко: Мій план – купуй українське, плати українцям, поважай українців», «Президент Олег Ляшко відновить смертну кару для корупціонерів та держзрадників» та «Лідер РПЛ представив свою передвиборчу програму відродження України».

Той же Іван Петренко вказаний автором статті, яка у трьох газетах має однаковий заголовок «Об’єднав Україну. Ляшка висунули в президенти люди від сходу до заходу». Щоправда, у одній газеті біля цього матеріалу стояла позначка «реклама».

Цікавою ознакою матеріалів, присвячених Юлії Тимошенко, є те, що усі вони підписані виключно «політичними експертами» та «політологами». До прикладу, матеріал «Свобода слова» на ICTV з Юлією Тимошенко відкрила її бачення змін у державі» зустрічається у трьох газетах і усюди його автором зазначений політолог Владислав Дзівідзінський. У статті цитують виступ кандидатки по телебаченню, у якому вона розповідає, як знизити ціни на газ, подолати масову міграцію, про потребу страхової медицини і уникнення міжконфесійних конфліктів.

У трьох різних газетах надруковано також статтю під назвою «Тимошенко продемонструвала, яким має бути Президент», автором якої вказаний політичний експерт Денис Гороховський. Автор позитивно оцінює те, що на партійний з’їзд, на якому Тимошенко висунули у Президенти, кандидатка запросила понад 10000 осіб, серед яких науковців, експерти в різних галузях, лідери громадської думки, діячі мистецтва та навіть прихильники інших кандидатів.

У матеріалі також розповідається, що у своєму виступі політикиня не сипала обіцянками, натомість пообіцяла лише одне – піти у відставку за 100 днів, якщо вона не почне виконувати усього, передбаченого Новим Курсом України – таким чином Тимошенко показала всій країні свою прогресивність.

Стаття «Батьківщина здобула беззаперечну перемогу на виборах в ОТГ» у двох газетах має трохи різні заголовки, але зміст її ідентичний у обох випадках. У матеріалі цитують слова кандидатки, що «фальсифікації і підкуп виборців були вражаючими», а влада примушувала кандидатів на голову ОТГ йти на вибори не самовисуванцями, а від Блоку Петра Порошенка. Автори у обидвох випадках різні.

Політичний експерт Микола Мельник у матеріалі «Рейтинг Тимошенко зріс вдвічі та продовжує рости» посилається на результати соціологічного дослідження групи «Рейтинг» і зауважує, що Юлія Тимошенко лідирує у симпатіях українців, а Порошенко має найбільший антирейтинг і програє битву за друге місце Зеленському. Як висновок у статті зазначено, що Новий курс України почули українці в усіх куточках нашої держави, і він отримав велику підтримку серед населення.

Спостерігачі зауважили ще три матеріали, присвячені результатам опитування групи «Рейтинг», протрактованим на користь Тимошенко. Але всі матеріали різні, підписані різними «експертами» та вийшли у різних газетах

Так автором статті «Президент майже визначився» зазначений політичний експерт Микола Спірідонов, а автором матеріалу «Передноворічна соціологія демонструє запити на сильного лідера та якісні трансформації» є Владислав Дзівідзінський. Схожий матеріал із заголовком «Чого виборці чекають від виборців» підписаний політтехнологом Андрієм Золотарьовим, головою аналітичного центру «Третій сектор».

Кандидату Юрію Дерев’янку присвячено 8 іміджевих матеріалів, усі вон підписані прес-службою народного депутата, але біля жодного із них спостерігачі не побачили позначки «реклама». У 5 газетах надрукований ідентичний матеріал «Сильні духом. Партія «Воля» йде на вибори, щоб перемогти».

У статті зауважують, що під час політради партії «Воля» Юрій Дерев’янко заявив про свою мету – вийти у другий тур Президентських перегонів. Свою передвиборну програму політик назвав «найкращою економічною програмою», яка базується на реальних цифрах . У матеріалі також згадують, що раніше Дерев’янко вийшов і з політичного союзу із Міхаїлом Саакашвілі через розбіжність у пріоритетах. Мовляв, для Саакашвілі завжди буде пріоритетом Грузія, а для Дерев’янка – Україна.

Інші матеріали про політика вийшли під заголовками «Народний депутат Юрій Дерев’янко, який йде  у Президенти: головні здобутки за 2018 рік»  та «Фіаско закону про євробляхи, - останній надруковано у двох різних газетах.

Андрію Садовому присвячено 5 іміджевих матеріалів, при цьому два з них марковані як реклама і не мають підписів. Це «Андрій Садовий: Усі дороги в Україні треба відремонтувати за 5 років» та «Чому варто підтримати Андрія Садового на виборах Президента України».

Ще у двох статтях, написаних авторами обласних тижневиків, лідер «ДемАльянсу» Василь Гацько розповідає, чому Андрій Садовий, на його думку, має стати президентом. Зокрема, Гацько підкреслює, що Садовий має 12-річний успішний досвід керування великим містом, вміє формувати команду і є незалежним від олігархів.

Спостерігачі також зафіксували по одному матеріалу із ознаками джинси на користь Віктора Кривенка (матеріал «Народний Рух України висунув свого кандидата на вибори Президента України»), та на користь Валентина Наливайченка (стаття «Всеукраїнський з’їзд Руху «Справедливість» висунув Валентина Наливайченка кандидатом у Президенти»). Жоден не маркований як реклама.

Загалом за вересень 2018 – лютий 2019 року у газетах Івано-Франківської області вийшло 191 іміджевих матеріали про кандидатів у Президенти, 161 із яких має ознаки джинси, а 30 марковані як реклама.

«Засобам масової інформації слід зважати на Закон України «Про вибори Президента України», зокрема, на частину 10 статті 64 цього Закону, якою передбачено, що політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така», – зазначає  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)