Понад половина прикарпатських нардепів отримують компенсацію оренди житла або винайму готельного номера. З них троє – декларують офіційні доходи чи збереження у понад мільйон гривень, а дружина одного із нардепів є власницею квартири в Києві.

У Верховній Раді Прикарпаття представляють семеро депутатів – «мажоритарників»: Юрій Дерев’янко (виборчий округ №87 з центром у м. Надвірна), Анатолій Дирів (виборчий округ №86 з центром у м. Долина), Михайло Довбенко (виборчий округ №84 з центром у м. Тисмениця), Юрій Соловей (виборчий округ №89 з центром у м. Снятин), Юрій Тимошенко (виборчий округ №88 з центром у м. Коломия), Віктор Шевченко (виборчий округ №85 з центром у м. Калуш), Олександр Шевченко (виборчий округ №83 з центром у м. Івано-Франківськ). 

Крім того, ще двох нардепів, які пройшли за списками політичних партій, із Прикарпаттям пов’язує «франківська» прописка. Це – Володимир Шкварилюк та Юрій Бабій, які пройшли до парламенту за списками політичної партії «Народний фронт».

Готельний номер і квартира у Києві

За даними з офіційного сайту Верховної Ради, п’ятеро із дев’яти прикарпатських нардепів упродовж 2017-2018 років отримували компенсацію оренди житла або винайму готельного номера. Загалом, сума відшкодування на п’ятьох за 2 роки сягнула понад 1,8 млн гривень.

Право на щомісячну компенсацію оренди житла або найму готельного номера мають народні депутати, не забезпечені житлом в місті Києві та зареєстровані на відстані більше 30 км від меж столиці. Торік Верховна Рада збільшила розмір відшкодування за оренду житла з 460 до 650 гривень на добу. 

З п’яти нардепів, які отримують цю виплату за рахунок коштів Держбюджету, троє декларують мільйонні статки або заощадження.

Наприклад, Володимир Шкварилюк у 2017 році задекларував понад 820 тис. гривень доходу. Ще майже 3,5 млн гривень, $10 тис. та 8 тис. євро нардеп має заощаджень. Його дружина торік отримала дохід у понад 1 млн гривень і має ще майже 1,6 млн гривень на рахунках у банку. Жінка є співвласницею двох будівельних компаній. Торік у власності сім’ї з’явилася новенька квартира в Івано-Франківській області та новеньке BMW X42017 року випуску, ціна якого на сайтах з продажу авто стартує від 1,3 млн гривень. Проте, найцікавішим є той факт, що у червні 2016 році дружина народного депутата стала власницею квартири в Києві. Але це не завадило Володимиру Шкварилюку й надалі отримувати компенсацію за винаймготельного номера. З вересня минулого року компенсація за винайм готельного номера становить 19,5 тис гривень на місяць. Ця сума приблизно дорівнює виплаті шести середньомісячних пенсій в Україні.

Народний депутат Юрій Соловей отримує компенсацію за винайм готельного номера упродовж 2017-2018 років. Він декларує ці кошти, проте про оренду житла у Києві його декларація «мовчить». З моменту набуття депутатських повноважень і до жовтня 2017 року у декларації народного депутата немає навіть натяку на те, на що він витрачає кошти, які отримує з державного бюджету як компенсацію за оренду житла. У жовтні минулого року Юрій Соловей вносить у декларацію відомість про те, що його дружина орендує квартиру у Києві.

У 2016 році нардеп став власником Toyota Highlander 2015 року випуску, його дружина купила NissanQashqai 2016 року випуску. Загалом дві автівки обійшлися сім’ї у 1,7 млн гривень. Дружина нардепа є кінцевим бенефіціаром трьох підприємств, сім’я має $230 тис. заощаджень. Ще майже $250 тис. дружина народного депутата позичила третім особам.

Народного депутата Юрія Бабія у статус гривневого мільйонера виводять його заощадження – $72 тис. готівкою. Торік народний депутат задекларував лише зарплату у чверть мільйона гривень. І подарунок у не грошовій формі, який становив майже 0,5 млн гривень. З’ясувалося, що його мати подарувала його квартиру в Івано-Франківську. А у 2016 році нардеп купив собі автомобіль Mercedes-BenzS350TD 2011 року випуску за майже 300 тис. гривень. Готельний номер у Києві народний депутат декларує практично з моменту набуття депутатських повноважень. А от виплат з Держбюджету ні на ці, ні на жодні інші депутатські витрати (компенсація вартості проїзду Україною, компенсація витрат за здійснення депутатської діяльності) у своїй декларації Юрій Бабій не зазначає. Причому – не лише торік, але й у своїх попередніх деклараціях за 2015-2017 роки.

Нерівні умови

Закон України «Про статус народного депутата» говорить: «У витратах на забезпечення діяльності Верховної Ради України передбачаються кошти на оренду житла або винайм готельного номера. Народному депутату на оренду житла або винайм готельного номера на підставі його заяви та копії документа, до якого внесені відомості про місце його проживання, Апаратом Верховної Ради України щомісячно видаються кошти в розмірі, встановленому кошторисом Верховної Ради України для компенсації вартості оренди (винайму)».

Тобто, щоб отримати компенсацію за житло, народним депутатам достатньо написати заяву та надати підтвердження про місце проживання. Нагадаємо, що Верховна Рада України обирається терміном на 5 років.

У 2017 році 176 нардепів отримали загалом 0,3 млрд грн компенсацій за оренду житла. Тобто середня виплата на 1 нардепа склала 185 тис. грн на рік.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project