За кілька днів до місцевих виборів у Хмельницькому група осіб оголосила про створення нової міської ради та ліквідацію існуючої. Серед них - один із зареєстрованих кандидатів у депутати на виборах 25 жовтня.

21-22 жовтня в Хмельницькому відбувся захід за участі кандидата в депутати  Хмельницької обласної та міської рад політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» Віктора Вікарчука. Відбувався він у приміщенні Спортивно-оздоровчого комплексу «Клуб «СВ», що належить належить ТОВ «Браво», учасником якого є сам Вікарчук. Самі учасники назвали своє зібрання конференцією «Самоврядний Захід». Однак, захід мав зовсім не науковий характер.

У першу чергу привертає увагу склад учасників. Один із присутніх згідно з відомостями сайту «Судова влада України» на сьогоднішні є обвинуваченим у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 110 Кримінального Кодексу України «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» (розповсюджував у Хмельницькому газету «Новороссия» та публічно закликав осіб до розколу країни). Декілька інших учасників відомі в Хмельницькому за спробами оголосити себе територіальною громадою міста. Під час таких спроб вони, зокрема, за кошти видавали дозвільні документи від імені такої територіальної громади, здійснювали реєстрацію «народних підприємців», «народних перевізників», які не сплачували податки.

Під час цієї т.зв. «конференції» учасники неодноразово робили скандальні заяви: про те, що в Україні не існує законних органів влади, що учасники заходу самі мають утворити органи влади; про формування територіальної поліції, яка буде краще озброєна ніж національна поліція та чинитиме останній опір; про відмову від сплати податків згідно з чинним законодавством і формування власної податкової системи; про взяття під власний контроль газорозподільних та інших мереж. 

Сам Вікарчук заявив, що в Україні не існує жодних законів, а влада - нелегальна. Також кандидат оголосив присутнім, що балотується до Хмельницької обласної та міської рад з такою метою: «Я мушу бути обраний там, «наколотити» весь процес, який би нам дав можливість швидше дійти до нашої мети».

Головуючий оголосив, що на заході присутні 18 жителів осередку, які й голосували за рішення, такі як утворення органу місцевого осередку республіки України, за питання проведення перших виборів до такого органу, обрали десять депутатів такої ради, голову ради та сформували ліквідаційну комісію з ліквідації існуючої Хмельницької міської ради та її виконавчого комітету.

Фактично це були збори прихильників т.зв. концепції «територіальних громад», які на свій лад трактують окремі положення Конституції України та не визнають існуючі органи влади. Однак, аналізуючи висловлені твердження та оголошені заяви можна зробити висновок, це не просто зібрання прихильників певного політичного вчення. Історія останніх років дала Україні дуже страшний урок того, до чого призводять заклики не визнавати існуючий державний устрій та створювати якісь інші органи влади. 

У закликах і діях учасників можуть міститися ознаки злочину передбаченого ст. 109 Кримінального кодексу України «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» або ст. 356 «Самоправство». На сьогодні складно дати оцінку, чи вплине вказаний захід на хід місцевих виборів 2020 року, однак очевидно, що такі дії потребують належної реакції правоохоронних органів.

Підготовлено в рамках проєкту «Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу», який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС