На Черкащині стає закономірністю ситуація з уникненням відповідальності за порушення виборчого законодавства. За результатами розгляду справ про адміністративні праворушення та кримінальні злочини, судами виносяться рішення про закриття даних справ та звільнення від відповідальності порушників.

«Обранцями долі» стали ще 2 осіб, які всупереч вимогам виборчого законодавства розмістили інформацію без вихідних даних на білбордах, за що передбачена відповідальність відповідно до ст. 212-13 КУпАП. Прийняті рішення вкотре показують наявність великої прогалини щодо притягнення до відповідальності порушників виборчого законодавства. Для усунення в подальшому наявних прогалин слід розібратися в причинах їх виникнення.

Так, під час розгляду справи №691/356/19 7 червня 2019 року порушника було звільнено від відповідальності у зв`язку з закінченням строків на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення. І це при тому, що заява про вчинення правопорушення з доказами та свідченням свідків була передана у відділок поліції 10 січня 2019 року. 

Аналогічна ситуація у справах №752/5337/19 та №752/5338/19 щодо притягнення директора ТОВ РТМ «Україна» до відповідальності за ст. 212-13 КУпАП. 21 та 25 січня 2019 року були подані заяви до поліції про вчинене правопорушення. І лише 7 та 13 червня 2019 року матеріали справ були розглянуті в судових органах.

Як наслідок – у черговий раз порушено принцип невідворотності покарання за вчинення виборчих злочинів.

Таким чином, до попередньо виявлених проблем щодо покарання виборчих правопорушників, а саме неналежне оформлення матеріалів справи про адміністративні право рушення та допущення помилок при складанні протоколів про адміністративні правопорушення, додається ще одна – пропущення строків розгляду справ.

І відкритим залишається питання – чия вина у допущенні помилок та хто понесе за це відповідальність?

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project