За кількамісячну президентську виборчу кампанію поліція Хмельницької області склала майже два десятки протоколів про адміністративне правопорушення та зареєструвала чотири кримінальних провадження. Чим це завершилось для порушників?

Загалом, до поліції Хмельниччини надійшло 124 заяви та повідомлення про правопорушення та інші події пов’язані з виборчим процесом на чергових виборах президента України 2019 року, з яких 48 були розглянуті в порядку передбаченому Законом України «Про звернення громадян».

Одним із напрямків діяльності громадських омбудсменів із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА є моніторинг реагування правоохоронних органів на порушення законодавства під час виборчого процесу. Варто зазначити, що в разі самостійного виявлення таких порушень громадські омбудсмени ОПОРИ повідомляють про це поліцію. Так, за результатами таких звернень у Хмельницькій області працівниками поліції було складено три протоколи про адміністративну відповідальність.

Підрозділами ГУНП у Хмельницькій області було зафіксовано 18 подій, щодо яких за результатами розгляду матеріалів складено протоколи про адміністративні правопорушення. Щоправда, як бачимо з реєстру судових рішень, наразі лише кілька з них розглянуто судами області, а порушників притягнуто до адміністративної відповідальності. Зокрема, осіб визнавали винними в розміщенні агітаційних матеріалів без вихідних даних та фотографуванні бюлетеню та його публікації в інтернеті.

Також до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення чотирьох кримінальних правопорушень, пов’язаних із виборчим процесом. Зокрема за статтями Кримінального кодексу 157 «Перешкоджання здійсненню виборчого права» та 296 «Хуліганство». Однак, три з чотирьох проваджень закрито у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення. Таким чином, лише одне кримінальне провадження, пов’язане з виборчим процесом, а саме – за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 ККУ, направлено до суду з обвинувальним актом. Нагадаємо, відносно агітаторів від Радикальної партії Олега Ляшка були вчинені хуліганські дії, що виражалось у розкидуванні агітаційних матеріалів та спричиненні тілесних ушкоджень.

Як бачимо, факти порушень виборчого законодавства під час президентських виборів поліцією Хмельниччини фіксувались та розглядались. Тепер питання за судами, які мають надати юридичну оцінку складеним матеріалам та притягнути винних осіб до відповідальності.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project