Під час другого туру виборів президента України далеко не всі херсонці, які через поважний вік або проблеми зі здоров’ям не могли проголосувати на виборчих дільницях, проголосували і за місцем перебування.

Частина 5 статті 77 ЗУ «Про вибори Президента України» говорить: «Виборець, який тимчасово не здатний пересуватися самостійно, поштою або через інших осіб подає власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування виборця. Така заява разом з довідкою медичної установи про стан здоров’я виборця повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів».

Люди, які хотіли проголосувати у другому турі виборів, не знали про необхідність знову проходити  необхідні процедури для голосування на дому: брати нові медичні довідки, подавати у дільничні виборчі комісії нові заяви.

Особливо це стосується літніх людей і людей з інвалідністю, які живуть самі або з членами родини, які теж мають поважний вік або інвалідність.

На превеликий жаль, ці люди здебільшого мають обмежений доступ до інформації, бо майже ізольовані від зовнішнього світу через відсутність у багатьох пунктах безбар‘єрного громадського простору.        

До мене, як до громадського омбудсмена із захисту виборчих прав громадян в Херсонській області у день голосування у другому турі виборів президента України звернулось 4 людей, які або із запізненням дізнавалися про необхідність знову оформлювати документи для голосування за місцем перебування, або знали про це, але не змогли оформити документи через різні причини.

Люди скаржилися на те, що дільничні лікарі відмовлялися приносити їм додому медичні довідки, посилаючись на те, що це не входить в їхні обов’язки. Також родичі, які допомагають літнім людям або людям з інвалідністю, не завжди могли двічі ходити вирішувати їхні питання щодо голосування.   

Люди казали, що подібні проблеми були також у їхніх родичів і знайомих, які теж голосували за місцем перебування.

Тому можна зробити висновок про доцільність спрощення процедури голосування за місцем перебування у частині надання документальних підстав для цього. Людина має подавати заяву і медичні документи один раз, а у випадку проведення другого туру виборча комісія після перевірки автоматично приймає рішення про голосування виборця за місцем перебування. Бо за період між голосуваннями у першому та другому турах виборів стан здоров’я людини навряд чи покращиться настільки, що вона зможе прийти на виборчу дільницю.

Під час парламентських виборів, які проходять в один тур, ця проблема є не дуже на часі, але вона актуалізується вже наступного року на виборах у місцеві органи влади, деякі з яких (вибори міських голів) проходять у два тури. І знову частина виборців ймовірно не зможе реалізувати своє право проголосувати, якщо не вжити відповідних заходів.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project