71 стаття Конституції України говорить, що вибори до органів державної влади та органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. В статті 2 Закону «Про вибори Президента України» зазначено, що ці вибори є загальними. Право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося 18 років. Однак, практика показує, що не все так просто.

За останні тижні дуже актуалізувалось питання щодо перевірки людьми своїх даних у Державному реєстрі виборців, включення відомостей до Реєстру, виключення «мертвих душ», зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Серед тих мешканців Тернопільщини, хто звертався за консультацією на виборчу тематику, близько 15% молодих людей не знайшли себе в Реєстрі, й змінити цю ситуацію звернувшись із документами до відділу ведення ДРВ  їм буде досить складно. Справа в тому, що згідно  із законодавством особа, яка має право голосу, щодо свого включення до Реєстру може звернутися до органу ведення Реєстру за місцем свого проживання. Оце «за місцем свого проживання» і створює проблеми для виборців. Адже для того, щоб звернутись до відділу ведення ДРВ за місцем проживання, людині часто необхідно подолати сотні кілометрів, витратити значні кошти та час. У результаті виборці не знайдуть себе у списках виборців на дільницях, а, отже, не зможуть  реалізувати своє конституційне право. Єдиним способом вирішення цієї проблеми зараз є лише звернення до суду з позовом про включення до списку виборців.  

Частина виборців відсутня в Реєстрі з причин зняття з місця реєстрації. Під час розмови з начальником Відділу реєстрації проживання особи Тернопільської міської ради з’ясувалось, що є певна тенденція – знімаються з місця реєстрації без подальшої постановки на облік по кілька осіб на день. Причини різні, але в основному це питання призначення субсидій. За його словами, на сьогодні в Тернополі проживають без реєстрації близько 20 000 осіб.  При цьому за законом виборча адреса виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, визначається за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб, або відділом ведення Реєстру за мотивованим зверненням виборця. Ця вимога може виглядати доволі принизливо й абсолютно не заохочує брати участь у виборах осіб, які не мають зареєстрованого місця проживання. Єдиним способом потрапити у списки виборців залишається звернення до суду.

Приємно відзначити, що судова практика йде назустріч виборцям. У Тернопільській області винесено поки що єдине рішення про включення до списку виборців особи без реєстрації й винесене воно на користь цієї особи.

Однак, звернення до суду  це лише точкове вирішення проблеми. Однією  з основних засад ведення Реєстру вказано його загальний характер, тобто  в обов’язковому порядку має бути забезпечене включення до Реєстру усіх виборців незалежно від місця їх проживання чи перебування з метою реалізації принципу загального виборчого права. Виходячи з цього, необхідно терміново вносити зміни до Закону України «Про Державний реєстр виборців» в частині виключення зазначення  до якого саме органу Ведення Реєстру виборців зобов’язана звернутись особа з приводу включення до  Реєстру та про наявність реєстрації місця проживання.  Адже громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками місця проживання. Законотворцям варто про це не забувати. 

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project