23 грудня у Білецькій об’єднаній територіальній громаді відбудуться перші вибори голови та депутатів сільської ради. Починаючи від старту кампанії, триває боротьба між кандидатами на посаду голови ОТГ. Як і чому – спробували дослідити представники ОПОРИ.

Зараз є 6 кандидатів на посаду голови Білецької ОТГ: Ігор Яциковський (Радикальна партія Олега Ляшка), Дмитро Малик (БПП «Солідарність»), Василь Конько (безпартійний), Святослав Півторак (Рух нових сил Михайла Саакашвілі), Олег Грушицький (Об’єднання «Самопоміч») та Ростислав Лапін (партія «Розумна сила»).

Найактивнішу позицію у «війні» прийняла Радикальна партія в особі народного депутата Ігоря Мосійчука. 9 грудня на своїй сторінці в мережі Facebook він опублікував допис, що в рамках виборів до Білецької ОТГ викликає на публічні дебати Тернопільського міського голову Сергія Надала та голову Тернопільської ОДА Степана Барну, при цьому назвавши Дмитра Малика їхнім технічним кандидатом.

15 грудня на сторінці «Мешканці с. Біла Тернопільського району» в Facebook, з’явилось відео, на якому зафіксовано сутичку депутата Ігоря Мосійчука з головою Тернопільської РДА Олександром Похилим в с. Івачів Горішній (Білецька ОТГ). На своїй сторінці Мосійчук написав: «Дав газетою з пасквілями про Олега Ляшка та нашу Радикальну партію, по писку голові Тернопільської райдержадміністрації Олександру Похилому, який разом з кандидатом на голову Білецької ОТГ Дмитром Маликом всю цю чорнуху розповсюджують».

18.12. ternopil mosijchuk video

А 16 грудня під будівлею Тернопільської ОДА член Радикальної партії Ігор Мосійчук із прихильниками палили целофанові мішки з газетами, в яких, за словами нардепа, були опубліковані наклепи проти Ігоря Яциковського, кандидата на голову Білецької ОТГ від Радикальної партії Олега Ляшка. Під час цієї акції Ігор Мосійчук у прямому включенні звернувся до Президента України, висловивши свої побоювання щодо підкупу виборців та фальсифікацій у Білецькій ОТГ. Відео можна переглянути на сторінці депутата в мережі Facebook.

18.12. ternopil mosijchuk

Ще одна «битва» виборчої кампанії розгорталася за участю Святослава Півторака. Висуванець від партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» відстоював своє право бути кандидатом на голову Білецької ОТГ у судах. До Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом звернулась Тернопільська районна організація Радикальної партії Олега Ляшка, яка вважала постанову сільської ТВК про реєстрацію кандидата Святослава Півторака протиправною, оскільки при розгляді його пакету документів не було враховано інформації на офіційному сайті управління юстиції у Тернопільської області, де Святослав Півторак зазначений керівником районної організації партії «Об'єднані ліві і селяни». І 6 грудня Тернопільський окружний адміністративний суд прийняв рішення на користь позивача. Пізніше було направлено скаргу до Восьмого апеляційного адміністративного суду, який 10 грудня прийняв рішення вже на користь Півторака, залишивши його у списку кандидатів на посаду голови Білецької ОТГ. 7 грудня на інтернет-сторінці газети «Тернопіль вечірній» у статті «Святослав Півторак: «Рейдери хочуть захопити владу в Білецькій громаді» було звинувачено родину Яциковських у «брудній грі» на виборчих перегонах і спробі усунути Святослава Півторака з дороги. Слід зазначити, що Святослав Півторак свого часу був представником Радикальної партії.

Утворення Білецької ОТГ від початку привертало до себе увагу. До цієї громади входять села Біла, Івачів Долішній, Ігровиця, Великий Глибочок, Плотича та Чистилів. Найперше, ці села тісно прилягають до обласного центру, мають економічну цінність та володіють значним земельним ресурсом. Так, індустріальний район міста плавно перетікає в село Білу і, до прикладу, Тернопільська меблева фабрика розміщена на території села. Стратегічно-важливим у цьому об’єднані теж є с. Великий Глибочок, де розташовані декілька діючих підприємств, наприклад, Відокремлений підрозділ «Львівський центр механізації колійних робіт» ДТГО «Львівська залізниця» чи філія «Озон» ВАТ ТРЗ «Оріон». І очевидним планом з боку місцевої влади було б приєднання цих населених пунктів до м. Тернополя, але мешканці сіл вирішили по-іншому та ініціювали створення ОТГ з центром в с. Біла.

5 червня 2018 року активісти прийшли відстоювати свою ідею на пленарне засідання Тернопільської облради, де піднімалося питання Білецької ОТГ. Депутати утримувались від голосування – рішення не приймалось. Навіть відбулась бійка. 6 червня нардеп Ігор Мосійчук (Радикальна партія Олега Ляшка) озвучив проблему Білецької громади на засіданні Верховної Ради України (33 хв). А 8 червня на сесії обласної ради все ж було прийнято рішення «Про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад Тернопільської області», що стало початком Білецької ОТГ.

Зважаючи на бурхливу кампанію, деякі тернопільські ЗМІ висунули гіпотезу, що вибори до територіальних громад на Тернопільщині 23 грудня мають усі шанси увійти в історію, як «найбрудніше, так зване «політтехнологічне тренування на селі» напередодні президентських виборів».

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА не проводитькласичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Однак, враховуючи вище описану ситуацію в Білецькій ОТГ Тернопільської області, закликає усіх учасників виборчих перегонів дотримуватись демократичних стандартів ведення виборчої кампанії.