5 грудня на сайті Верховної Ради України з’явився текст президентського проекту Закону України щодо проведення перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах 23 грудня в областях з воєнним станом. Нагадаємо, що 29 листопада ЦВК своїм рішенням скасувала заплановані на 23 грудня вибори в об’єднаних територіальних громадах 10 областей, на які поширюється Указ  Президента про введення воєнного стану.

Таким чином, на Вінниччині вибори опинились «у підвішаному стані» в Павлівській ОТГ Калинівського району, Теплицькій та Соболівській ОТГ Теплицького району.

Представники ОПОРИ у Вінницькій області звернулися до голів цих ОТГ з проханням прокоментувати, чи готові громади йти на вибори в умовах воєнного стану у випадку прийняття постанови про проведення цих виборів. Двоє з трьох голів ОТГ вважають, що є можливість провести вибори 23 грудня, але з певними застереженнями.

«Ми готові. Виборча комісія у нас працювала і зараз теж працює, оскільки готує передачу документів в архів та закриває питання, які прописала ЦВК. Громада зацікавлена, щоб вибори відбулися зараз, бо це також пов’язано з бюджетним процесом. Склалася ситуація, що ми не можемо прийняти бюджет на наступний рік як колишня громада, без урахування тих сіл, які з нами об’єднаються, бо ми вже включені в міжбюджетні відносини з державним бюджетом, окремо без району. А новий бюджет вже об’єднаної громади може приймати новообрана рада ОТГ. І якщо вибори не відбудуться зараз, то невідомо, як вони будуть у 2019 р. В інтересах громади, щоб вибори відбулися. Хоча є нюанси, бо, наприклад у Законі є певні чітко прописані строки, зокрема створення дільничних комісій. Виборчий процес призупинено, тепер знов його треба відновити, деякі строки пройшли. Щоб потім не було підстав подавати в суд про визнання виборів недійсними…», - коментує Теплицький селищний голова Руслан Трамбовецький.

«Виборчий процес у зв’язку з воєнним станом призупинено. Але на сьогодні завершена реєстрація кандидатів і на голів, і на депутатів. Якщо постанова буде прийнята і ДВК з понеділка запрацюють, я не думаю, що буде якась проблеми їх провести. Але зараз питання в тому, що якщо навіть призупинили, то має заново початися процес. Цікава ситуація з територіальними комісіями, які зараз працювали. Люди місяць відпрацювали, тобто вони мають отримати якісь кошти. Були витрати на канцтовари. Були витрати на бензин, бо вони їздили на навчання в іншу область. Давались публікації в газети. І в них зараз рахунки в зв’язку з тим, що прийняли Закон, заморожені. Що робити цим людям? Якщо це новий виборчий процес, то хто розрахується за той? Якщо продовжать, то, звичайно, рахунок відкрити і кошти перерахуються, і все запрацює. Не думаю, що є проблема провести вибори. Реєстрація кандидатів вже завершилася. Це був важливий процес», - каже Павлівський сільський голова Віктор Кособуцький.

А Соболівська сільська голова Віра Асауленко відповіла, що з цього приводу «нічого не може сказати».

Отже, президентським проектом пропонується зазначити у Законі про правовий режим воєнного стану, що заборона проведення в умовах воєнного стану виборів до органів місцевого самоврядування не поширюється на проведення місцевих виборів 2018 року. Передбачається, що ЦВК має власними рішеннями визначити строки здійснення процедур підготовки та проведення перших місцевих виборів. Кабмін, у свою чергу, в разі звернення ЦВК, має профінансувати реалізацію цього Закону щодо виборів в ОТГ в умовах воєнного стану.

Як зазначає аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, пропонується саме для виборів в ОТГ не застосовувати заборону проводити вибори в умовах воєнного стану. Фактично це ідея наділити ЦВК повноваженнями законодавця, що має врегулювати відновлення виборчого процесу, який де-факто вже припинився.

«Про реалістичність проведення цих виборів 23 грудня говорить два факти. По-перше, текст законопроекту не був доступний для ознайомлення з 3 по 5 грудня після його формальної реєстрації. По-друге, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій вже заявив про неможливість проведення цих виборів», - написав Олександр Клюжев на своїй сторінці Facebook.

Як відомо, спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що було би правильно, якби місцеві вибори пройшли незалежно від введення воєнного стану, однак це неможливо.

«Ми провели консультації з ЦВК, комітетом ВР, юридичним відділом ВР і дійшли до спільного розуміння, що на сьогодні це неможливо зробити. Процес проведення виборів уже був перерваний, тому він не може вернутися в ту ж точку і має починатися спочатку», – сказав голова парламенту.

Раніше, як повідомляла ОПОРА, ЦВК скасувала вибори у Вапнярській ОТГ на Вінниччині, також призначені на 23 грудня.

Нагадуємо, що Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім, місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.