На відміну від всіх інших учасників виборчих перегонів, партія “Сила людей” подала до Центральної виборчої комісії чорно-білі фотографії кандидатів на інформаційні плакати, що у день виборів розвішувались по дільницях. Така була задумка дизайнера, пояснили тоді у штабі. Чорно-білі фото — кольорові, згодом додали у ЦВК. 

Ні, це не помилка. Так, це офіційна відповідь Центральної виборчої комісії на запит Громадянської мережі ОПОРА. 

Але про все по черзі.

21 липня, у день виборів до Верховної Ради спостерігачі ОПОРИ з'ясували, що на дільницях інформаційні плакати усіх партій з першою п'ятіркою кандидатів кольорові, а от в “Сили людей” фотографії чорно-білі.

Закон України “Про вибори народних депутатів” дуже велику увагу приділяє рівності для всіх учасників виборчих перегонів. У частині 4 статті 3 читаємо, що “Усі партії - суб'єкти виборчого процесу мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі у порядку та в межах, встановлених цим Законом”.

Плакати “Сили людей” у день виборів на дільницях виділялись на загальному тлі.

ОПОРА звернулась у штаб політичної партії. Там відповіли, що це не технічний недогляд, а задумка дизайнера.

У пошуках відповіді на питання “А що, так можна було?” спостерігачі звернулись до Центральної виборчої комісії за роз'ясненнями.

Адже вимоги до інформаційних плакатів дуже чітко виписані в постанові ЦВК № 125 від 25 липня 2012 року (зі змінами).

У другому пункті цієї постанови йдеться про таке: “Інформаційний плакат політичної партії виготовляється друкарським способом на одному аркуші офсетного паперу щільністю не менше 80 г/м-2, фарбою темно-синього кольору, крім фотографій кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку політичної партії, які друкуються розміром 8х10 см у кольоровому форматі”

У день виборів Центральна виборча комісія надати роз'яснення не змогла, тож було надіслано інформаційний запит. Відповідь прийшла в суботу, 27 липня, і вразила свіжим поглядом на кольори.

Загалом вона зводиться до того, що подані “Силою людей” фотографії на інфоплакати  цілком прийнятні. Але особливо цікавим є завершення документу, підписаного заступником голови ЦВК Євгеном Радченком.

Якщо спробувати переказати своїми словами, то в заключній частині пояснюється, що фотографії кандидатів “Сили людей” мають різні відтінки чорного. Чорний — не білий. А отже, фотографії різних відтінків чорного — кольорові.  

Не вірите? Читайте самі. Ось повна версія відповіді на запит ОПОРИ.

Цей документ відкриває нові горизонти для задумок усіх дизайнерів усіх штабів партій. Це можна проілюструвати, уявивши у ролі кандидатки, скажімо, Лісу Сімпсон (а чому б ні).

Ось так її фотографія виглядала б на звичайному інформаційному плакаті. До того, як в “Силі людей” хакнули систему.

Але тепер поняття “кольорова фотографія” може набути нових значень. І видозмінюватись залежно від творчого задуму Лісиного виборчого штабу.

Тож якщо електоральне ядро Ліси — любителі “50 відтінків сірого”, на інформаційних плакатах можна позиціонуватися так:

Якщо Ліса апелюватиме до борців з тютюнопалінням або зі шкідливими промисловими викидами, можна використати ефект задимленості:

Якщо Ліса хотіла б розчулити виборців із дітьми, то можна було б подати фотографії, стилізовані під дитячий малюнок:

Якщо б її електоратом були пролетарі, то можна було б натякнути зображенням на відкривачку чи гаєчний ключ.

Якщо Ліса — політикиня, що має не дуже хорошу репутацію та не хоче, щоб її впізнали, можна залишати виборцям простір для фантазії та показувати лише розмиті обриси на фотографії.

Для покоління, що сумує за минулим, можна було б надрукувати інфоплакати з ретро-Лісою.

А до сердець людей, які люблять рукоділля, можна достукатися у той спосіб, що подати фотографію Ліси у вигляді схеми для вишивки. І виборець міг би раз поставити хрестик у бюлетені і безліч разів — на полотні, вишиваючи портрет  улюбленої кандидатки.

Варіантів безліч. Не дякуйте!

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер