На Кіровоградщині з року в рік здача протоколів та бюлетенів  членами дільничних виборчих  комісій до окружних вибочих комісій перетворюються на штурм. Не були і винятком позачергові вибори народних депутатів України.

22 година 21 липня у сквері районного центру Голованівська (округ №101). Поспішають групи людей з коробками. В них – бюлетені і протоколи. «Сергію, біжи попереду, займай чергу! Чого ти тягнеш ноги», – чути вигуки із натовпу. З усіх боків будівлю один поперед одного штурмують члени ДВК. На автобусах, іномарках та на УАЗиках приїздять ДВК дальніх районів. Члени комісій записуються в список, однак до опівночі не поспішають підійматися на другий поверх, де сидить ОВК. Інакше не отримають добових. 200 гривень у господарстві знадобиться. Тим більше, що сидіти у Голованівську точно доведеться і 22 липня. На першому поверсі у залі є стільці, чоловіки та жінки розміщуюються там, обіймають коробки з бюлетнями і дрімають. Перші сміливці заходять близько 23 години і відразу «здаються». Процес пішов, однак ненадовго. Адже більшість членів ДВК чекають півночі. І попри зайняту чергу, відмовлються підійматися на другий поверх.

Після бажаного 00.00 на годиннику члени комісій помітно починають нервувати і поспішати здавати виборчу документацію. Однак висне система АІС «Вибори». Комісії через технічіні помилки (неправильно вказана кількість недійсних бюлетенів, замість номера урни вказані номери пломб тощо) відправляють на уточнення. Оскільки у приміщенні спостерігачі, то члени комісій спочатку радяться в коридорі, а потім сідають у свій транспорт. Однак їхати не поспішають, а відразу починають переписувати протоколи. Побачивши незнайомців (ймовірних спостерігачів ОПОРИ), від’їздять у невідомому напрямку. У поспіху роблять нові помилки. Завіряють все печатками, ставлять підписи «за всіх» і через 15-20 хвилин під дверима ОВК. Знову прийом, перевірка, відправка на уточнення. 22 липня ввечері в людей здають нерви, адже чимало комісій навіть не починали здавати протоколи. Члени ДВК під ОВК скандують: «ГО-ЛО-ВУ!». На міні-мітинг (хоча для райцентру акція на чоловік 100 це чимало) виходить голова комісії, намагається заспокоїти натовп. Але як заспокоїти людей, які півтори доби не спали? Стрес не зняло й очікування на свіжому повітрі, бутербродне харчування і специфічні санітарні умови. 

У цей момент до приміщення за заявою спостерігачів приїздить слідчо-оперативна група, кількох жінок тягнуть у поліцейську машину. Ті плачуть, адже не розуміють, чому на них склали заяву про порушення. Членкині комісій лише хотіли виправити протокол та завірити печаткою! «Нас поросили звільнити комунальне приміщення, адже вибори завершилися і де нам тепер внести зміни у документацію»,  – відчайдушно стверджує жінка зі сльозами на очах. Вона хотіла нарешті позбутися протоколів і отримати гарантію зарплати.

Така ж ситуація з чеканням і в ОВК №99 (центр – м. Кропивницький). До зали члени ДВК не поспішають – щоб не пропустити своєї черги.  І розміщуюються де лишень можуть: на сходах, під деревами, на фонтані, на коробках з бюлетнями. Хтось приніс із дому теплу ковдру, а хтось гріється кавою з термосу.

Не краща ситуація і в ОВК №100 (центр – м. Бобринець), адже це – найбільший округ з 232 дільницями. Люди не поміщаються у приміщенні, сидять під деревами, на сходах. Гріються і дечим міцнішим, знімаючи стрес. Телефонують журналістам, спостерігачам та представникам влади: «Тільки хай в ОВК не роблять перерви! Ми не витримаємо трьох діб без сну!». В ОВК хоч теж ледь живі, на порушення законодавства, перерву в засіданні, не йдуть. 

Натомість в округах №102 (центр – м.Знам’янка)  та №103 (центр – м. Олександрія) люди сміливо сідають і переписують протоколи в приміщенні ОВК. Між  викликом поліції та її приїздом швидко тікають тікають у невідомому напрямку.

На жаль, це не переказ якогось відомого блокбастеру, а реалії здачі протоколів та бюлетенів до окружних виборчих комісій. І мова йде не лише про один округ, а про всю область, а то й країну. Щоразу люди простоюють у чергах кілька діб, з мінімальними санітарними умовами, а то й без них. Через незнання, перевтому та в поспіху люди припускаються помилок у заповненні документації, через що їх відправляють на уточнення. На уточнення за десятки і сотні кілометрів ніхто не їде, заповнюють і підробляють підписи в основному в машинах за найближчим кутком. Адже не «за кутком» порушувати законодавство не дають спостерігачі.

Натомість члени ДВК розповідають, що їм виділяють кошти на бензин лише на отримання бюлетенів та на здачу протоколів, бюлетенів. Тобто у них немає пального, аби їздити на уточнення документації. Та й інші члени ДВК не чекають по дві доби на дільницях.

І важко сказати, що треба змінювати в першу чергу – систему навчання керівного складу ДВК, норми законодавства (електронний протокол і лише підтвердження протоколом паперовим, можливість переривати засідання), фінансування відряджень і пального, умови в приміщеннях ОВК... Адже в тих умовах які є, порушення законодавства практично неминуче. А бажаючих це робити і потрапляти до керівного складу ДВК – все менше.

Фото з сайту «Гречка» та спостерігачів ОПОРИ

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.