Випадки заповнювання протоколів на території окружних виборчих комісій, пломбування виборчої документації просто неба, переховування і втечі від спостерігачів: ОПОРА відстежили, як рахувались голоси киян на дочасних парламентських виборах - 2019.

Фіксувались інциденти, коли представники дільничних виборчих комісій привозили протоколи у незакритих сек'юрпаках, спали на бюлетенях, тримали незапакованими виборчі списки, вносили якісь уточнення і виправлення «на коліні».

«Люди пояснюють свою поведінку несерйозністю помилок чи втомою. Але процедура підрахунку голосів і фіксація результатів волевиявлення покроково виписана у законі, щоб працювали запобіжники від фальсифікацій, - констатував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві. - Якщо комісія зробила все по закону, то результати точно правдиві. Але обираючи між законністю та економією часу, члени наших виборчих комісій все ще схиляються до другого варіанту».

Аліса в Країні чудес

Після підрахунку голосів члени ДВК мали б складати протоколи до  пакету зі спеціальною системою захисту — у так званий сек'юрпак. І запечатувати. Якщо раптом на ОВК в протоколах виявлять помилки, комісія їде на свою дільницю їх уточняти. І знову там запечатує. Це система безпеки і спосіб легітимізації цих протоколів, бо завдяки неушкодженості сек'юрпаку на ОВК можуть бути певні, що дорогою з документами ніхто нічого лихого не зробив.

Натомість під час передачі протоколів від ДВК до ОВК відбувається магія, коли одні відверто нехтують цією процедурою, а інші так само відверто цього не бачать.

На 223 ОВК представниця дільничної комісії №800091 складає протоколи  до пакету зі спеціальною системою захисту безпосередньо в першому ряду перед очима членів окружної комісії. Сек'юрпак не запечатаний, але документи приймають і відправляють на уточнення через технічні помилки.

Хоча в 11 частині статті 94 закону «Про вибори народних депутатів» йдеться, що «у разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами дільничної виборчої комісії по загальнодержавному округу та (або) одномандатному округу окружна виборча комісія зобов'язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі».  

На території цієї ж окружної комісії спостерігачка ОПОРИ мусила наздоганяти членів ДВК, ніби Аліса Білого кролика. Ті спокійно розгулювали по території біля ОВК з незапакованими сек'юрпаками.

Поводження з виборчими документами регламентує стаття 91 закону «Про вибори народних депутатів».  У частині 9 цієї статті читаємо: «Перший і другий примірники протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі, а за наявності - і відповідні примірники кожного протоколу з поміткою "Уточнений" запаковуються до пакетів зі спеціальною системою захисту у порядку, встановленому частиною шостою статті 87 цього Закону».

Заповнення «на коліні», опломбовування просто неба та інші дивовижні пригоди

На кожній дільниці, коли всі переконаються, що підрахунок вірний, виборчу документацію (бюлетені, списки, контрольні талони) мали б пакувати у ящики чи мішки. Опломбовувати, щоб гарантувати їхню недоторканість,  і везти  в окружну комісію. Принаймні мали б так робити, щоб ніхто не поставив під сумнів результати голосування.

Але на 214 ОВК у Києві спостерігачі ОПОРИ зняли на відео, як дільнична комісія просто неба на подвір'ї  будівлі, де засідає окружна комісія, опломбовує ящики з виборчою документацією.

Коли голова з членами комісії їде на ОВК, у цей час секретар комісії має лишатися на дільниці, а печатка  - в сейфі. Це теж запобіжник від фальсифікацій. Адже різні посади у ДВК отримують представники різних партій. Вони мали б контролювати один одного.

Ось частина 4 статті 93 закону «Про вибори народних депутатів»: «Секретар дільничної виборчої комісії, інші члени комісії, які не супроводжують транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, залишаються у приміщенні дільничної виборчої комісії до отримання повідомлення про прийняття протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі окружною виборчою комісією. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії».  

Натомість, деякі комісії їдуть на ОВК і з секретарем, і з печаткою. Там «на коліні» щось уточнюють і дописують. І навіть трішки цим пишаються.

На вказування порушень члени таких дільничних комісій реагують, як школярі, яких спіймали на списуванні. «Хочете нам все зарубати?», - питали вони у спостерігача, який звернув увагу на те, що ДВК не запакувала виборчі списки.

Нестерпна важкість буття членів виборчих комісій

Порушуючи процедуру, члени і окружних, і дільничних комісій часто мотивують свої дії тим, що вони втомлені, а помилки невеликі.

Що ж, рахувати голоси — справа дійсно важка. Перед тим, як брати на себе цю відповідальність, варто пам'ятати, що чекає попереду. Аби людський фактор не ставав мотивом для  порушень.

Щодо дільничних комісій, то членів ДВК чекають неспані ночі, необхідність зберігати уважність та акуратність під час підрахунку голосів, і готовність за необхідності перераховувати і уточнювати результати стільки разів, скільки це буде потрібно. Робити це на дільниці, а не ховатись по закапелках будівлі окружної комісії.

В окружних комісіях робота не менш виснажлива. Вони оголошують безперервне засідання і працюють, поки не порахують все. Роблять короткі технічні паузи, але по кілька діб можуть сидіти за роботою.

У частині 1 статті 94 закону «Про вибори народних депутатів» зазначено: «З моменту закінчення голосування окружна виборча комісія розпочинає засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. На цей час члени окружної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії».

Часом трапляються непередбачувані обставини. У розпал безперервного засідання у приміщенні 223 комісії затіяли прибирання. Переривати засідання не можна, стороннім особам знаходитись на ньому не можна. Але  зупинити людей з віниками і швабрами  не вийшло.

«Молодой человек, я була на виборах і не на одних — шо ви тут мені розказуєте!» - сказала прибиральниця спостерігачу.

Комісія продовжила роботу в коридорі, щоб не ходити по помитому. Йшла друга доба підрахунку бюлетенів.

Навколо приміщення комісій і всередині них зазвичай черги. Люди можуть провести кілька годин, очікуючи свого часу, щоб здати бюлетені. І пройти це коло кілька разів. На 233 ОВК члени одної з комісій використовували мішки з виборчими документами як ложе для сну. Так робити не варто.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. У дворі 223 ОВК члени дільничної комісії трохи втомились і прилягли на бюлетені.

«Досі люди, які беруть на себе обов'язки членів виборчих комісій, часто дуже безпечно ставляться до ризиків і легковажно до процедур. Не розуміють навантаження. Але кумедна ситуація з прибиранням на ОВК могла закінчитися зіпсутими протоколами і зривом виборів на всьому окрузі, наприклад. А опечатування коробок з бюлетенями на ОВК замість на дільниці поставити під сумнів результати голосування багатьох виборців», - констатував  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві.

Попри перелічені нюанси, Київ порівняно спокійно пережив дочасні вибори до парламенту, а порушення були не на стільки масовими, щоби вплинути на результат.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер