У прагненні отримати додаткові «бали» від виборців кандидати у депутати вдаються до різних способів, зокрема, через свої сторінки поширюють негативну інформацію про конкурентів. Спостерігачі ОПОРИ на Волині здійснили моніторинг Facebook-сторінок місцевих кандидатів-мажоритарників та виявили дописи, у яких вони розміщували чи поширювали негативну інформацію про опонентів на виборах.

Часом кандидати обмежувалися дописами із загальними фразами, критикуючи в основному «олігархів». Та іноді не обходилося й без конкретних імен.

Зокрема, 23 червня кандидат-самовисуванець по ОВО №20 Вадим Ваврищук «перепостив» на свою сторінку допис Центру протидії корупції, який стосується його безпосереднього суперника, чинного нардепа Сергія Мартиняка, який теж балотується по округу.

«У свій час Мартиняка піймали на приховуванні мільйонних активів за кордоном. Депутат не вніс у декларацію свою частку в польській компанії і елітні вілли на іспанському курорті. Після заяви Центр протидії корупції НАБУ розпочало розслідування з цього приводу.

Тепер докладніше про результати діяльності Мартиняка в парламенті: голосував за скасування «зеленого тарифу» для домашніх сонячних панелей, вимагав і добився вбивства статті про незаконне збагачення, а також неодноразово захищав одіозних колег. А ще голосував за диктаторські закони та регулярно кнопкодавив…», - повідомлять, зокрема, у дописі.

6 липня на своїй сторінці кандидатка-самовсуванка по ОВО №20 Олена Твердохліб розмістила допис, у якому згадала чинного нардепа, не називаючи його імені. Зауважимо, що йдеться про Сергія Мартиняка, який також кандидує по окрузі.

«Один чоловік розповів, що працівникам заводів Пан Курчак ще 5 років тому, перед виборами погрожували що звільнять усіх хто не проголосує за діючого депутата. Після всього, що я ще там почула від людей, зробила висновок, що недоторканність не буде ніколи знята з депутатів, які вже втретє хочуть ними стати. На заводах отримують мінімалку і зарплату в конвертах. А це спосіб як уникнути сплати податків власнику підприємства і далі збагачуватись. Недоторканість гарантує уникнення перевірок на підприємстві власника», - йдеться у дописі.

10 липня кандидат по ОВО №21 Юрій Поліщук (ВО «Свобода») поширив посилання на сторінку «Серпом по рейтингу», де зібрані дані щодо голосувань та інших моментів діяльності нардепа та кандидата по ОВО №21 Степана Івахіва, які можуть висвітлювати його із негативної сторони.

11 липня кандидат Юрій Поліщук поширив допис від користувача Оксана Жигеревич, який також стосується чинного нардепа та кандидата по 21 окрузі Степана Івахіва. У дописі акцентують на негативних моментах депутатської діяльності.

«Почнемо з того, що Івахів голосував за «Диктаторські закони» 16 січня. Саме ті закони, які обмежували наші з вами громадянські права і призвели до ще більшого протистояння тепер уже не тільки в Києві, а й по всій Україні. Так звісно, згодом пан Івахів відречеться від своєї «піднятої руки» та напише заяву з проханням вважати, що він не голосував. Проте станеться це лише тоді, коли крах режиму Януковича стане очевидним…», - інформують у дописі.

Також цей кандидат 14 ,15 та 16 липня на своїй сторінці поширював ролик із YouTube - уривок програми на «1+1» під назвою «Як олігарх Степан Івахів наживається під виглядом подарунків». В сюжеті йдеться про подарунок з боку депутата селу Межисить машини швидкої допомоги, яка, за словами журналістів, є «металобрухтом». Зауважимо, що сюжет не новий - він випущений ще у 2017 році.

11 липня самовисуванець по цьому ж окрузі Віктор Мовчан також виклав допис негативного характеру щодо Степана Івахіва – мовляв, той володіє персональними даним низки виборців.

«Персональні дані більше 100.000 людей 21 округу???? Степан Івахів не має право мати, зберігати і користуватися базою персональних даних всіх людей! На що дивляться правоохоронці??? Мама і тато отримав від Івахіва листи з агітацією. Що? Не знає, що у них є вже свій кандидат?», - йдеться у дописі.

15 липня на офіційній сторінці кандидата від «Слуги народу» по ОВО №20 Вячеслава Рубльова з’явився допис щодо конкурента Сергія Мартиняка.

«Країні потрібні зміни. Проте люди, у котрих вже все є, продовжують наживатися. Не можуть зупинитися. Ось вчора мені знайомий написав у дірект, що побачив, що Мартиняк носить годинник HUBLOT, а він коштує не менше пів мільйона гривень. «‎Як йому не соромно!»‎ Насправді такі люди намагаються не носити коштовні цяцьки на людях. Вчора, мабуть, розслабився», - зауважують у дописі на сторінці. Далі тут наводять перелік годинників та зауважують, що люди мають розуміти, за кого віддають свій голос «за пана (олігарха) чи за слугу народу».

Зауважимо, що раніше на цій сторінці також повідомляли про конфлікт помічника Рубльова, у якому згадували й Сергія Мартиняка. Про цю ситуацію ОПОРА вже повідомляла.

Неоднозначні «реверанси» у бік один одного зробили також кандидати в окрузі №23 Максим Приймачук («Слуга народу») та Дмитро Махортова (самовисування).

Так 14 липня на своїй сторінці Максим Приймачук виклав цитату Отто фон Бісмарка та адресував її опоненту.

«Ніколи стільки не брешуть, як перед виборами, під час війни і після полювання», – казав Отто фон Бісмарк. Минуло понад століття, а суть не змінилася. Приклад: абсолютне нівелювання поняття дружби, співробітництва, поваги. Друзями, однодумцями, колегами не стають після однієї зустрічі. Я маю гідність не прив’язувати своє ім’я до будь-кого з кандидатів. А Ви, Дмитро Махортов?» - йдеться у дописі.

У свою чергу Дмитро Махортов того ж дня «відповів» на своїй політичній сторінці. Текст Приймачука він назвав пафосно-філософським та у відповідь процитував Ліну Костенко та Анрі де Реньє.

«Бо раптом на спростування Вашої цитати, цитати Максима Приймачука «Я маю гідність не прив’язувати своє ім’я до будь-кого з кандидатів» змушений буду пригадати, що писала мережа «Опора» 6 липня цього року, або ж сайт «Народний кореспондент» за 30 червня. А мені так не хочеться поширювати неперевірену особисто інформацію про нібито Ваше завдання «злити округ» достойній пані Ірині Констанкевич. Бо гідність маю, і честь!» - йдеться у дописі.

Зауважимо, що його кандидат проілюстрував знімком іншого кандидата-самовисуванця по ОВО №22 Ігоря Палиці.

Наступного дня Приймачук у коментарях до одного із дописів Махортова подякував йому за підтримку партії та запропонував йому знятися із виборів і агітувати за «Слугу народу». Махортов, натомість, закликав агітувати за нього, а ще краще – «за багатий край щасливих людей».

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)