Перший місяць парламентської кампанії – 2019 продемонстрував зниження уваги політичних гравців до використання місцевої преси у агітаційних цілях, навіть порівняно з нещодавніми президентськими виборами (у розрізі першого туру). Як зазначають представники обласних мас-медіа, ця тенденція є частиною загальноукраїнського та навіть світового процесу переходу засобів інформації в Інтернет. Втім, вона має і свої  суто регіональні особливості, пов’язані з економічною складовою.

До початку цього року місцеві газети були представлені, здебільшого, районними та міськими комунальними підприємствами, які в цьому році остаточно закінчили процес роздержавлення (внаслідок чого через відсутність сталого фінансування та попиту деякі просто фактично припинили свою роботу).  До 2014 року центром друкарської справи залишалось місто Луганськ, в якому були сконцентровані основні типографські підприємства, здатні на конкурентній основі надавати послуги друку періодичним друкованим виданням. «З початком війни вони залишилися на непідконтрольній території, тоді як міські та районні типографії за своїми потужностями, якістю послуг та ціновою політикою просто не змогли запропонувати гідну альтернативу. У результаті, майже усі друковані видання Луганщини видаються поза межами області – у Харкові та Краматорську. «У поєднанні з логістичними питаннями, собівартість друку преси в умовах низького попиту з боку населення, ставить представників друкованих ЗМІ у складну ситуацію. Для виживання, вони замість демпінгування цін та збільшення накладу змушені знижувати наклад та піднімати ціни, тобто підвищувати вартість окремого взятого екземпляру і зменшувати географію розповсюдження», - зазначає регіональний  медіаексперт Максим Бєлін, прес-секретар громадської організації «Луганський прес-клуб». «Тому вони втрачають для політиків свою привабливість як засіб масового впливу на виборців. Навіщо орендувати одну полосу у місцевій газеті з накладом у тисячу примірників, коли за цю ж ціну можна отримати 5000 наклад власної «4-полоски» з повністю лояльним контентом?» - резюмує він.

Напевно, саме цим пояснюється той факт, що партійні структури на Луганщині замість використання місцевих друкованих ЗМІ, за рідким виключенням, використовували власні друковані матеріали (офіційні партійні друковані органи). Зокрема, протягом зазначеного періоду розповсюдження тематичної друкованої продукції в усіх округах ОПОРА зафіксувала з боку 4 політичних партій «Наш край» (однойменна газета, випуск № 10 (71), травень-червень 2019), «Радикальної партії Олега Ляшка» («Слово Ляшка», без вихідних даних), «Українська стратегія Гройсмана» (газета «Українська стратегія», № 1, червень 2019 ) та «Національного корпусу» (однойменне видання, № 7, червень 2019). Натомість з числа мажоритарників з позицій власного бюлетеню «Сєвєродонецьк - комфортне місто» (є друкованим органом однойменної громадської організації) піарився висуванець у 106 одномандатному виборчому окрузі Олег Жебський.

У порівнянні з першим місяцем президентських перегонів, більш ніж скромно виглядають «успіхи» політичних партій у використанні регіональної преси – тільки 2 партійних суб’єкти мали таку практику в червні. Рекламою «Опозиційної платформи – за життя» відзначилося видання «Вестник недели» з Рубіжного. Перша полоса випуску газети 22.06.2019 № 22 (594) під загальною назвою «Хотим, чтобы прекратилась война» прямо чи опосередковано пов’язана з висвітленням діяльності партструктури чи її лідера Юрія Бойка (статті - «Больше не слышать грохота снарядов»,  «Прямой контракт – экономия 100 S», «Газпром к соглашению готов», «Александр Чернецов будет баллотироваться в Верховную Раду»). Втім, для об’єктивності оцінки нагадаємо, що засновник газети – Світлана Черненко є помічником - консультантом народного депутата Юлія Іоффе (є 12 номером у списку «Опозиційної платформи – за життя» на цих виборах).

Крім «Опозиційної платформи» місцеві газети для піару використовувала тільки  «Радикальна партія Олега Ляшка». А саме шляхом позитивного позиціонування власного лідера серед громадськості 2 округів із переважаючим сільським населенням. У межах 113 округу – в газетах  Сватівського (Новини Сватівщини» № 23 (12098) від 5 червня 2019, стаття  «Ми завжди захищаємо людей праці, бо вони роблять економіку нашої країни» с.6.; «Новини Сватівщини» № 24 (12099) від 12 червня 2019 року, стаття «Там пахати треба! Ляшко веде до парламенту людей від сохи» с.6), Троїцького («Сельскаяновь» (Троїцьк) № 24 (11204) від 14 червня 2019, стаття «Соціальний ліфт від Ляшка: «пахарі» з областей, інтернатівці, захисники Вітчизни» с.4), Кремінського  («Кремінщина» від 15.06.2019 № 47-48, «Ляшко: демон московського реавншу не пройде!» с.4) районів. У 114 окрузі – у районному виданні «Вісті Марківщини» від 15.06.2019 № 24 (10331), публікація  «Ляшко: захистимо мову – захистимо Україну».

Водночас, мажоритарники також не відзначаються особливою увагою до місцевої преси. В «урбанізованих» міських округах, а саме 105, 106, 107 та 112 (окрім вищезазначеної згадки висуванця від «Опозиційної платформи – за життя» Олександра Чернецова у контексті діяльності парт структури та її лідера Юрія Бойка) рекламних матеріалів на їх користь на цей час зафіксовано не було. У цьому контексті винятком є 113 та 114 округи з переважаючим сільським населенням.

Довідково: Найбільша концентрація агітаційних матеріалів фіксується у газетах сільської місцевості, які розповсюджуються на території одного району середнім накладом у 1100-2000 примірників. Ціна розміщення політичної реклами на друкарській одиниці в квадратний сантиметр в таких виданнях коливається в межах від 3 до 10 гривень без ПДВ у залежності від місця розміщення – середина чи передовиця).

У газетах 114 округу переважають рекламні матеріали від чинного нардепа в цьому окрузі Сергія Шахова (на даний час балотується шляхом самовисування). Останній з позицій трьох районних газет вітав місцеве населення зі святом Трійці та днем медпрацівника («Вісті Біловодщини» від 15.06.2019 року № 23 (10362) с.3; «Вісті Марківщини» від 15.06.2019 № 24 (10331) с.4;  Слово хлібороба від 15.06.2019 № 24 (9716), с.1-2). Натомість, у періодиці 113 округу представлено аж 3 кандидати (з 14, які балотуються). Здебільшого, їх присутність постійно зберігається на сторінках газети 3 районів 113 ОВО: Сватівського, Кремінського та Троїцького.

Як і у випадку зі 114 округом, чинний нардеп від округу Віталій Курило (балотується шляхом самовисування) використовує, здебільшого, «пости присутності» у вигляді привітань зі святами на першій полосі газет («Сватівські відомості» № 24 (710) 12 червня 2019 , «Голос громади», № 24 (875) від 14 червня 2019, «Новини Сватівщини» № 24 (12099) від 12 червня 2019 року у Сватово та Сватівському райгоні, «Сельская новь» № 24 (11204) від 14 червня 2019 у Міловському районі). Аналогічно діє з використанням газети «Сельская новь»  № 24 (11204) від 14 червня 2019 висуванець «Опозиційної платформи – за життя» Олександр Лукашев. На цьому фоні більш різноманітно виглядає самовисуванець Володимир Струк, який позиціонується в однакових для всіх газет статтях як меценат, «людина щедрої душі» та будівельник «Швейцарії в одному взятому регіоні» («Сватівські відомості» № 24 (710) 12 червня 2019, «Швейцарія в одному регіоні? А чому б і ні!»с.1,4; «Голос громади» (Сватово), № 24 (875) від 14 червня 2019, «Швейцарія в одному регіоні? а чому б і ні!» с.4,5; «Голос громади» від 21.06.2019, «Якби всім такої щедрості душі» с.5.; «Сельскаяновь»№ 24 (11204) від 14 червня 2019,«Фенікс відроджується на сосновому вітті» с.3.; «Кремінщина» від 15.06.2019 № 47-48, «Якби всім такої щедрості душі» с.5.; «Кремінщина» від 1 06.2019 № 43-44, «З днем народження, Луганщино!»; «Кремінщина» від 08.06.2019, «Швейцарія в одному регіоні? а чому б і ні!» с.4,5).

Втім, на думку експертів, виокремлені тенденції можна пояснити не тільки зниженням рівня впливу преси на розвиток суспільних відносин та електоральних уподобань населення. Зокрема, як зазначає політолог та керівник регіональної соціологічної агенції «Sociolab» Ігор Акімов, усе це також частина виборчих технологій, зміст яких може полягати у фінансуванні окремих видів політичної агітації поза виборчим фондом кандидата чи партії: «Редактори більшості газети Луганщини - люди досвідчені та вкрай акуратно ставляться до правил розміщення політичної реклами – адже у їх випадку (на відміну від Інтернет - агенцій) є матеріальний носій та доказ злочину у разі порушення фінансової дисципліни. Натомість завуальований агітаційний контент партійних газет та друкованих органів громадських організацій юридично можна позиціонувати в якості передбаченого законодавством інформування населення про діяльність структури. У такий спосіб під час президентських перегонів деякі кандидати обходили окремі обмеження обсягів «білого» виборчого фонду. Ви скажете, що під час президентських виборів партії не були суб’єктами виборчого процесу. Це дуже розповсюджена омана, адже як під час президентських, так і парламентських виборів партії є суб’єктами висування кандидатів. І це вже залишає простір для судової казуїстики, рішення в якій може бути винесено вже після оголошення результатів виборів… або в залежності від них…». 

 
                                                                   
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)