На Волині кандидати-мажоритарники у зовнішній рекламі використовують логотипи власних благодійних фондів, проектів, які реалізовуються за підтримки фондів кандидатів, а також громадських організацій, засновниками яких є. Таким чином, за рахунок «попередньої» благодійної діяльності чи громадської роботи кандидати акцентують на своєму позитивному іміджі, що може стимулювати виборців підтримати саме «благодійника» чи «активіста».

Маніпулятивні технології під час ведення передвиборної агітації у Волинській області використовують троє кандидатів у народні депутати по одномандатних виборчих округах Сергій Мартиняк (ОВО №20), Тарас Шкітер та Ігор Палиця (ОВО №22).

24 червня у виборчому окрузі №20, зокрема, поблизу села Шклинь Горохівського району, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили агітаційні білборди на користь кандидата Сергія Мартиняка  із гаслом «Сергій Мартиняк СВІЙ народний депутат», який містив інформацію про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та відповідальну за друк особу.

Разом з тим, 26 червня 2019 року схожі агітматеріали зі словом «СВІЙ» виявили у селах Струмівка та Підгайці Луцького району. Вони виконані у стилістиці творчого проекту «СВОЇ», який реалізують в межах округу за підтримки благодійного фонду Сергія Мартиняка.

У грудні 2018 року у місцевих ЗМІ (наприклад, газетах «Волинь», «Слово правди») та на офіційному сайті проекту з’явилася інформація про реалізацію у п’яти районах Волині – Луцькому, Грохівському, Турійському, Локачинському та Рожищенському, які входять до округу №20 – творчого проекту «СВОЇ». У повідомленнях звертали увагу на те, що проект відбувається за підтримки благодійного фонду Сергія Мартиняка. На офіційній сторінці проекту у Facebook кандидата називають його «ідейним натхненником».

Сам нардеп в інтерв’ю газеті «Волинь» на початку 2019 року також розповідав, чому долучився до проекту. Зауважимо, що на офіційному сайті «СВОЇХ» та банерах проекту над його назвою зазначено - «за підтримки благодійного фонду Сергія Мартиняка».

Нагадаємо, що Центральна виборча комісія зареєструвала Сергія Мартиняка кандидатом у народні депутати по округу №20 згідно з постановою №1003 від 14 червня.

Зауважимо, що після початку виборчої кампанії творчий проект «СВОЇ» долучався до святкування Днів села, селища та міста у межах округу Сергія Мартиняка. Так, нардеп у супроводі співачки Тоні Мавієнко 16 червня побував на святкування Дня села Радовичі, що у Турійському районі.

Також артисти, які брали участь у творчому проект «СВОЇ», виступили на Дні міста Горохів (6 червня) та міста Рожище (16 червня). Під час святкувань із намету із символікою проекту роздавали повітряні кульки, кепки та інші речі, а також їх розігрували із сцени у якості призів. Наприкінці концертів, про що уже повідомляла ОПОРА, не сцену разом із місцевими посадовцями, підіймався й Сергій Мартиняк.

Зауважимо також, що на сторінці проекту і далі анонсують заходи від творчого проекту – наприклад, на 6 липня заплановані святкування у селищі Локачі.

На території міста Луцьк (виборчий округ №22), де балотується Тарас Шкітер, 28 червня на вулиці Домни Гордіюк спостерігачі ОПОРИ виявили білборди із гаслом «Тарас Шкітер твій шанс на зміни». Білборди містять зображення кандидата, а також логотип «Громадянського руху «Свідомі» та надпис «Тарас Шкітер твій шанс на зміни!». Згідно з зазначеним тиражем таких білбордів у місті Луцьку вісім. Білборди містять й інші вихідні дані, передбачені законодавством.

Тараса Шкітера, нагадаємо, зареєстрували кандидатом у нардепи по округу №22 відповідно до постанови ЦВК №1139 від 22 червня.

Зауважимо, що виконані агітаційні матеріали кандидата у кольорах та стилістиці білбордів і сітілайтів «Громадянського Руху «Свідомі», які також розмістили на вулицях Луцька. На них, натомість, міститься гасло «Свідомі рішення – якісні зміни!» та аналогічний логотип «Свідомих». Зауважимо, що на першому типі білбордів містяться вихідні дані, а на другому їх немає, хоча матеріали виконані в однаковій стилістиці.

До слова, у місцевих ЗМІ Тараса Шкітера позиціонують саме як співзасновника «Громадянського Руху «Свідомі». Навіть у своїй передвиборчій програмі на сайті ЦВК Тарас Шкітер двічі згадує, що є співзасновником руху:

«У своїй депутатській діяльності зобов’язуюсь керуватись принципами Громадянського Руху «СВІДОМІ», засновником якого я є» та «Моїм пріоритетом для рідного Луцька є комфорт та безпека лучан. Моя діяльність у парламенті ґрунтуватиметься на стратегічних цілях Громадянського Руху «СВІДОМІ», - йдеться в офіційній програмі кандидата.

Також підтримати Шкітера закликають на офіційній сторінці руху у соцмережі Facebook.

Окрім того, ще 21 червня у Луцьку зафіксували, як особа із рюкзаком із символікою «Свідомих» розповсюджувала випуск №6 газети «Конкурент» за червень 2019, у якому дві іміджеві публікації були присвячені Тарасу Шкітеру. У них його також представляють як співзасновника «Свідомих».

Зауважимо, що презентували громадянський рух влітку 2017 року. Відтоді у межах Луцька учасники команди реалізовують низку проектів, інформацію про які можна знайти на офіційному сайті «Свідомих» Серед них – «Округи без депутатів» (заходи щодо покращення фінансування та комунікації із 12 округами, які не мають «власного» депутата у Луцькій міській раді), «Школа свідомого громадянина» (низка лекцій із успішними людьми та лідерами громадської думки), та «Ми свідомі» (цикл ток-шоу із антиреклами наркотиків).

Окрім того, 30 червня у Луцьку виявили білборди на користь ще одного мажоританика по округу №22 – Ігоря Палиці, на яких використали символіку «іменного» благодійного фонду «Тільки разом». Чинного голову Волинської обласної ради ЦВК зареєструвала шляхом самовисування по округу №22 відповідно до постанови №1003 від 14 червня.

На розміщених агітматеріалах із гаслом «Тільки разом – тільки Палиця» поряд із текстом розмістили логотип фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та фото відомих волинських спортсменів, співаків, ветеранів тощо. Зокрема, є білборди із лідером гумористичної команди «Замок Любарта» Назаром Пащуком, співачкою Марією Хурсенко, учасником підпілля, інвалідом війни Іваном Глущуком, учасницею Олімпіади, призерки чемпіонату світу із маунтбайку Яною Беломоіною, директоркою територіального центру соціального обслуговування міста Луцька Галиною Шатецькою, депутатом Луцькради та головою «Ради голів правлінь ОСББ м. Луцька» Петром Бойком та завідувачкою Художнього музею Луцька Зоєю Навроцькою.

Зауважимо, що фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» розпочав діяльність у червні 2011 року під назвою «Новий Луцьк». Тоді його діяльність поширювалася лише на обласний центр. Однак у січні 2016 року фонд перейменували на «Тільки разом», водночас розширивши межі діяльності.

Зокрема, фонд реалізовував 24 проекти в різних сферах суспільного життя, серед них – освіта, наука, культура, спорт та допомога волинянам, які цього потребують, тощо. Наприклад, за інформацією із сайту фонду, опублікованою 26 червня 2019 року, за час роботи фонд надав адресну допомогу 44 тисячам осіб, 40 тисяч із яких – лучани.

Протягом червня 2019 року Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», як і фонди деяких інших кандидатів, активно провадив свою діяльність. Наприклад, на сайті фонду повідомили,  що 18-19 червня відбувся Перший відкритий чемпіонат міста Луцька з пляжного волейболу серед юнаків, а головним партнером дійства виступ фонд кандидата.

Також 1 липня на офіційному сайті фонду повідомили про змагання «Луцька десятка», генеральним спонсором яких також став фонд кандидата у нардепи.

Тож, завдяки емблемам фонду/творчого проекту/громадського руху, які реалізовують свою діяльність тривалий час, виборці можуть асоціювати кандидатів як благодійників та громадських активістів, які працюють на благо громади «не під вибори». Мовляв, саме ці кандидати «не були байдужими», коли ще не йшлося про передвиборні змагання. А самі учасники змагань за депутатський мандат можуть отримати додаткові «електоральні бали» завдяки своїй «безкорисливій» діяльності. Та чи може така діяльність вважатися істинно благодійною та громадською, якщо під час передвиборного процесу її гучно висвітлюють через величезні постери поряд із іменами кандидатів?..

Нагадаємо про один факт, про який уже повідомляла ОПОРА, коли на Волині «рекламувалася»  партія «Опозиційний блок» із прив’язкою до громадської організації Це був приклад того, як спроба маніпуляції набула ознак порушення порядку фінансування передвиборної агітації. Тому спостерігачі зверталися до поліції, щоб правоохоронці перевірили, чи відповідає порядок фінансування такої агітації нормам чинного законодавства.

Адже всі матеріали передвиборної агітації повинні мати необхідні вихідні дані та мають виготовлятися за кошти виборчого фонду відповідно до частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)