Центральна виборча комісія зареєструвала 11 кандидатів-самовисуванців у нардепи, що балотуватимуться у Києві. Двоє з них подали від свого імені програму  президента Володимира Зеленського. Ще в одного в програмі обсценне гасло  про Путіна.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували  дані 11 зареєстрованих на сьогодні кандидатів: хто ці люди і що вони пропонують.

У Голосіївському районі столиці (округ №211) хоче представляти інтереси виборців у майбутньому парламенті Всеволод Філімоненко. Чоловіку 32 роки, він родом з Луганська. Зараз живе у Київській області. Зазначив, що є членом партії «5.10».

У поданій програмі пан Філімоненко обіцяє «Казку втілити в життя» (так звучить заголовок. Але мова йде про казку Володимира Зеленського. Адже програма перегукується із тою, що була у чинного президента, коли він балотувався на пост. Це спершу помітили активісти руху «Чесно».  Якщо текст Філімоненка перевірити на онлайн-платформі з виявлення плагіату, то він на 98% співпадає із програмою Володимира Зеленського.

У Святошинському районі (218 округ) зареєструвався Євген Радько - безробітний і безпартійний киянин 1980 року, як написано в біографії кандидата. Як показують дані онлайн-платформ із виявлення плагіату, документ на 99% скомпільований із програми Зеленського. Але якщо Філімоненко подав більш повну версію, то Радько - скорочену. Окрім онлайн-сервісу виявлення плагіату, спостерігачі ОПОРИ співставили тексти вручну. Кожне речення з документа мажоритарника є у програмі діючого президента. Єдина відмінність - там, де у Зеленського було  «Впроваджувати рівність та справедливість почну із себе», в Радька читаємо «Впроваджувати рівність та справедливість в Україні».

Раніше Радько подав декларацію як кандидат на пост депутата. Задекларував у ній зарплату близько 74 тисяч гривень, яку отримував у фірмі «Інтерполімерпак», допомогу від Київського міського центру зайнятості у  розмірі близько 30 тисяч. Ще квартиру у Києві на 63 кв. м. та більше мільйона гривень на рахунку (така ж сума зазначена як позика).

Двоє мажоритарників висунулися у 214 окрузі (Дніпровський район). Це 25-річна Анна Леденьова та 43-річний Володимир Пригладь.

Анна є юристкою в компанії «Голдблум енд Партнерс», живе у Києві. У своїй програмі розповідає про непросте дитинство, особисті досягнення та плани, які хоче реалізувати як депутатка. Початок негараздів в Україні пов’язує із 2012 роком, коли відбулися події, які «досі дають можливість чиновникам, депутатам, їх водіям, коханкам брати хабарі, обкрадати бюджет України». У своїй програмі пише про сферу закупівель, тарифи, забезпечення військових, пенсіонерів, людей з інвалідністю та сімей з дітьми, медицину, а також - про збереження Русанівських садів та Труханового острова, що може цікавити в першу чергу киян та належати до повноважень місцевої влади.

Володимир Пригладь народився у Хмельницькому. Зараз живе у передмісті. У своїй автобіографії пише, що є фізичною особою-підприємцем, хоча в Єдиному реєстрі юросіб зазначено - ФОП припинив діяльність. У Києві підприємець з такими даними займався театральною та концертною діяльністю, та торгівлею автомобілями тощо. Але у грудні минулого року робота підприємця була офіційно припинена.

Володимир -  продюсер  та чоловік співачки Наталки Валевської. Він організовував концерти у Покровську та Мирнограді на Донеччині коштом місцевих бюджетів. Тамтешні ЗМІ писали, що Пригладь на цьому заробив великі гроші . Він став першим кандидатом у нардепи, зареєстрованим ЦВК. У своїй програмі чоловік, як і Анна Леденьова, говорить про тарифи, медицину, екологію. Окремо наголошує, що зацікавлений у захисті українських водойм і вирішенні проблеми з місцями для паркування. Також озвучує ідею примирення людей з різними ідеологічними поглядами.

У 216 окрузі (захоплює частину Дніпровського і частину Дарницького районів Києва) зареєструвався Олександр Супруненко. В автобіографії самовисуванець зазначає, що народився у Києві у 1971 році. Є безпартійним народним депутатом - входить до групи «Воля народу». Активно ходив на засідання. За даними сервісу Rada4you, ніколи не голосував за арешт Онищенка, за воєнний стан, за заборону георгіївської стрічки, за запобігання сексуальному насильству, за звільнення суддів, за зняття недоторканості з окремих народних депутатів за усунення перешкод для жінок в армії, за українську мову тощо. З повним списком голосувань можна ознайомитися на сайті сервісу.  Свою програму чинний нардеп починає зі слів: «Революція Гідності назавжди змінила нас і нашу країну. Небесна Сотня надала нам приклад безкорисливої жертви самим життям заради вільного, кращого, європейського майбутнього».  У тексті також згадує про соціальну підтримку для малозабезпечиних, комунальні послуги, боротьбу з корупцією тощо.

У 217 окрузі (Оболонський район) балотується 32-річний Олесандр Дєхтярьов. В автобіографії зазначив, що працює в «Укроборонпромі». У своїй програмі депутат зазначає, що необхідно реформувати оборонну сферу, пише про розробку процедури імпічменту, зняття недоторканості, механізм відкликання депутатів і зменшення їх кількості, позбавлення органів влади від невластивих їм функцій, протидію дискримінації, впровадження новітніх технологій, збереження статусу української державної мови, боротьбу з корупцією та деолігархізацію,  курс на ЄС і НАТО тощо.  

У 219 окрузі (теж Святошинський район) кандидується киянин Андрій Хілько 1984 року народження. В автобіографії він вказав, що є директором благодійного фонду свого імені. Цей чоловік відомий також як адвокат, що подав до суду на Зеленського з вимогою зняти його кандидатуру з президентських перегонів, а потім привітав його з перемогою. У своїй програмі Хілько зазначає, що має багаторічний досвід громадської діяльності, дуже любить район Києва Святошино. Як й інші кандидати, наголошує на соціальних проблемах: медицині, відпочинку, харчуванні, освіті, новонароджених тощо. Більша частина його програми присвячена проблемам, якими опікується місцева влада. Прикінцеві положення більш загальні - про мир на Донбасі та звільнення від окупантів тощо.

У 221 окрузі (Печерський район) зареєструвався кандидатом у депутати Володимир Петров з право-консервативної партії «Північний шлях». Йому 42 роки і він родом з Дніпра. Був кандидатом у президенти. В публічному просторі представляє себе як «політтехнолога».  Був причетним до організації секс-скандалу про нібито домагання до студентки Наталки Бурейко з боку одного з керівників Нацполіції Олександра Варченка. Петрова тримали під домашнім арештом, і він фігурував у провадженні за фактом завідомо неправдивого повідомлення про злочин.

Програма кандидата починається зі слів: «Морально-етичне завдання кандидата Володимира Петрова». У документі пише про те, що мешканцям столиці потрібно пишатися собою, виховувати приїжджих і вчити їх бути киянами. Обіцяє виступати проти забудов на окрузі, боротися тут з тополиним пухом і піклуватись про благоустрій. Тобто, програма націлена на проблеми, якими теж мала б опікуватися місцева влада.

У 222 окрузі (Солом’янський район) самовисунувся Вахтанг Убірія. Про себе пише, що народився в Абхазії, а зараз є київським безпартійним пенсіонером.  Раніше працював в «Укрзалізниці». Кандидат є відомим в Одесі. Був заступником мера Едуарда Гурвіца. Фігурував там у конфлікті з журналістами на міському звалищі твердих відходів. Тоді він використав вогнепальну зброю, пише місцеве видання «Думская».   Після стрілянини і судової тяжби переїхав до Києва. Тричі кандидувався у нардепи і всі три рази - неуспішною.

у 223 окрузі  (Шевченківський район) зареєструвалися уже два кандидати.Це Вадим Гладчук та Інна Рафальська.

Гладчук - редактор сайту «Спротив», член партії “Народний порядок». Йому 44 роки, у Києві відомий як організатор і учасник найрізноманітніших мітингів та акцій протесту. Був помічником нардепів, балотувався на мера Києва. У своїй програмі використав матюкливе гасло футбольних фанів про Путіна. У документі також зазначив, що як нардеп лобіюватиме створення закону про суд присяжних, зменшення податків та боротьбу з корупцією.

Інна Рафальська - відома столична адвокатеса. Народилася 1964 року. Очолює Раду адвокатів Києва. У розслідуванні «Слідства.Інфо» фігурувала як учасниця таємної зустрічі українських чиновників від генпрокурора Юрія  Луценка з міністром енергетики Едуардом Ставицьким, що був оголошений у розшук за присвоєння державного майна.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)