Якщо ти прагнеш спостерігати з ОПОРОЮ – тобі обов’язково вдасться. Це доводить історія Дмитра з київської команди короткотермінових спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА.

Дмитро Зеленяк мав велике бажання спостерігати за перебігом виборчого процесу, бо, на його переконання, чесні вибори – важливий крок до розбудови сучасної демократичної держави. Молодий чоловік вважав, що найкращий варіант спостереження – разом з командою Громадянської мережі ОПОРА. Він заповнив відбіркову анкету від організації, проте через тривалий процес відбору не дочекався результатів і подав свою кандидатуру ще й на спостерігача від політичної партії «Голос».

Та вже наступного дня до Дмитра зателефонували з ОПОРИ і повідомили, що він пройшов відбір, тож може долучитися до команди спостереження. Після дзвінка чоловік одразу ж відмовився спостерігати від партії, однак політична сила не взяла до уваги відмову. В результаті, Київська міська територіальна виборча комісія зареєструвала Дмитра спостерігачем і від партії, і від Громадянської мережі ОПОРА.

У виборчому законодавстві немає заборони бути одночасно спостерігачем від двох різних суб’єктів виборчого процесу. Та оскільки основним принципом роботи ОПОРИ, як громадської організації, яка займається спостереженням за виборчим процесом, є позапартійність та об’єктивне рівновіддалене ставлення до всіх суб’єктів виборчого процесу, чоловік написав заяву про відмову спостерігати від партії.

І 24 жовтня 2020 року ТВК своєю постановою скасувала реєстрацію офіційного спостерігача від Київської міської організації політичної партії «Голос». Тож 25 жовтня Дмитро спостерігав за дотриманням закону під час голосування на одній з дільниць Києва від Громадянської мережі ОПОРА.

Наші люди – з нами!

 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.