У Кропивницькому потенційні кандидати на міського голову можуть впливати на прийняття законів, ремонтувати за державні кошти заклади комунальної власності, а також напередодні виборів активно звітувати про п’ять років своєї діяльності. Саме таке відчуття виникає після огляду щотижневої преси та соціальних мереж.

Нові важелі впливу на державну політику має потенційна кандидатка на посаду міського голови Кропивницького від партії «Слуга народу» Ольга Ковальова-Альокілі. Адже жінка упевнено коментує рішення народних депутатів про збільшення пенсії. Про це йдеться у матеріалі «Новий політичний сезон «слуги народу» розпочали з турботою про соціально незахищених громадян» у газеті «Україна-Центр» від 10 вересня. Подібний матеріал також опублікували в «Первой городской газете». Вся стаття присвячена рішенням народних обранців про підвищення пенсій, збільшення мінімальної зарплати, виплат дітям з інвалідністю з цитатами нардепів. Посеред матеріалу розмістили фотографію Ольги Ковальової-Альокілі і виокреми її цитату про доцільність підвищення пенсії. Стаття розміщена в «Україні-Центр» без жодної рубрики, а в «Первой городськой газети» зазначено «Гарячі новини».


Розміщення відповідних статей створює маніпулятивне уявлення про те, що потенційна кандидатка на посаду міського голови впливає на рішення депутатів Верховної Ради. Рішення про підвищення соціальних виплат, пенсій депутати ухвалюють Законом України. Згідно з частиною 3 статтею 85 Конституції України, повноваження приймати закони має виключно Верховна Рада.

На сторінці «Слуга народу – Кіровоградщина» також часто використовують інформацію щодо використання державного бюджету. Зокрема 10 вересня опублікували пост про ремонт дороги Н-23 Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя. На фотографії ремонту розмістили текст: «Велике будівництво на Кіровоградщині. Слуга народу».

«Загалом на цій дорозі зроблено вже 60% запроєктованих робіт. На майже 21 кілометрах дороги завершено регенерацію. Наразі залишилося 5 кілометрів для вкладання вирівнюючого шару асфальтобетону. Після почнуть влаштування фінішного шару покриття. Ремонт дороги проходить в межах програми Президента України «Велике будівництво», – йдеться в пості.

Згідно з сайтом державних закупівель «Prozorro»  тендер на ремонтні роботи оголошувала Служба автомобільних доріг у Кіровоградській області. На сайті Служби автомобільних доріг в Кіровоградській області йдеться, що ремонт дороги Н-23 Кропивницький- Кривий Ріг – Запоріжжя проходить в рамках програми Президента «Велике будівництво» за кошти державного бюджету. Розміщення подібних матеріалів в соціальних мережах має ознаки адміністративного ресурсу.

Чинний міський голова Андрій Райкович вирішив напередодні виборів активно прозвітувати про свою роботу за п’ять років. На сайті міськради навіть створили спеціальний банер «Команда Райковича. Громада міста/Зробили разом за 5 років». За посиланням розмістили відео-звіт зі статистикою, наприклад, побудованих  будинків, закладів чи інвестицій за п’ять років. Також матеріали-звіти про п’ять років роботи міського голови розміщують в обласних виданнях: «Україна-Центр», «Народне слово» та інші. Активні звіти міського голови Андрія Райковича можу свідчити про його участь у боротьбі за крісло очільника міста. Аби уникнути використання можливого адміністративного ресурсу ОПОРА запропонувала міським головам підписати «Кодекс етичної поведінки під час місцевих виборів.

Скріншот з сайту міської ради міста Кропивницький

Екснародний депутат Олександр Горбунов, який ймовірно балотуватиметься від партії «За майбутнє», у соцмережах нагадує про реконструкцію спортивної школи у Кропивницькому

«Фейсбук часто нагадує про цей об’єкт, адже робота над реконструкцією спортивного комплексу СДЮШОР-2 триває ще з осені 2016 року. З моменту, коли до мене, як до народного депутата, звернулася з такою необхідністю тренерська спільнота спортивного закладу.
Саме тоді я підготував пропозицію до Бюджетного кодексу на 2017 рік про направлення не менше 10% коштів Державного фонду регіонального розвитку на об’єкти спортивної інфраструктури. Ця пропозиція була підтримана моїми колегами в Парламенті вже на початку 2017 року, і стала однією з діючих протягом кількох років норм Бюджетного кодексу України. В цілому це був рік вивчення і визначення найбільших проблем забезпеченості необхідним інвентарем спортивних і загальноосвітніх закладів Кропивницького, що вже з 2018 року стало передумовою для початку масштабного будівництва і реконструкції стадіонів, появи нових спортивних майданчиків на території міських шкіл і запровадження нового формату використання бюджетних коштів для популяризації спорту та здорового способу життя», – йдеться в пості.

Фото з соцмереж

Олександр Горбунов зазначив, що реконструкція закладу відбувалася і досі триває за бюджетні кошти. Цю ж спортивну школу відвідав Президент України Володимир Зеленський під час візиту у Кропивницький. Однак її уже почали ремонтувати у рамках Національної програми «Велике будівництво».

«Під час робочої поїздки до Кіровоградської області Президент України Володимир Зеленський відвідав Обласну спеціалізовану дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву – 2, яку реконструюють у межах Національної програми «Велике будівництво», – йдеться на сайті Президента України.

Скріншот з сайту Президента України

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)