Починаючи від листопада 2015 року і до серпня 2020, депутати Тернопільської міської ради залишалися вірними фракціям тих політичних партій, від яких були обрані. Протягом вказаного проміжку часу були випадки, що депутати виходили із своїх фракції або були виключені, але жодного разу не переходили до складу інших. 21 серпня описана вище фракційна стабільність у раді була порушена.

Цього дня на черговій сесії Тернопільської міської ради депутат Андрій Грицишин у своєму виступі оголосив про створення нової фракції партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість». Він сказав: «Ми будемо як і раніше працювати на благо кожного тернополянина і громади загалом. Це буде робота єдиної команди міського голови, депутатів і громади Тернополя».

До новоствореної фракції перейшли представники фракцій об’єднання «Самопоміч» (Андрій Грицишин, Віктор Генсерук, Сергій Лупак, Олег Нитка), «Європейська солідарність» (Михайло Ібрагімов), ВО «Батьківщина» (Андрій Артимович) та «Громадянська позиція» (Андрій Газилишин). Відповідно голова міської ради Сергій Надал повідомив про ліквідацію фракцій Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина» та «Громадянська позиція».

Історія фракцій у Тернопільській міській раді

За результатами місцевих виборів 2015 року міську раду сформували представники від семи політичних партій: ВО «Свобода», Блоку Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Громадський рух «Народний Контроль» та «Громадянська позиція». Відповідно у раді було створено сім депутатських фракцій. Тільки Віктор Шумада, обраний секретарем ради, залишився позафракційним. 21 квітня 2016 року до нього приєднався депутат Роман Ляхович, якого було виключено з фракції політичної партії «Громадський рух «Народний контроль».

Така структура у раді зберігалася до 15 червня 2018 року. Тоді на сесії міськради було прийнято рішення, що депутатські фракції повинні складатися не менше як з 4 депутатів, а не 3, як було до цього часу. Відповідно у раді припинили діяльність фракції  Радикальної партії Олега Ляшка та «Громадський рух «Народний контроль» і ще 6 депутатів стали позафракційними.

6 червня 2019 року після реформування фракції Тернопільської міської організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на фракцію партії «Європейська Солідарність», депутат Тарас Білан, не увійшов до складу оновленого об’єднання, а став позафракційним.

Таким чином станом на початок серпня 2020 року Тернопільська міська рада налічувала п’ять фракцій партій ВО «Свобода», Об’єднання «Самопоміч», «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» та «Громадянська позиція» та 9 позафракційних депутатів. А станом на 21 серпня 2020 у раді залишилося три фракції партій ВО «Свобода», «Європейська Солідарність» і «Порядок. Відповідальність. Справедливість», а число позафракційних депутатів у раді зросло до 18, що становить майже 43%.

Детальніше дослідження про фракції політичних партій Тернопільської міської ради ОПОРА публікувала раніше.

Про партію «Порядок. Відповідальність. Справедливість»

Презентація Тернопільської команди партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» відбулася 10 серпня 2020 року у Тернопільському пресклубі. На зустрічі представники цієї політичної сили заявили про підтримку чинного мера Сергія Надала (ВО «Свобода») на посаду міського голови на майбутніх виборах. Реклама на білбордах цієї партії та відео ролики в соціальній мережі Facebook містять повідомлення штибу «Наша команда підтримує Сергія Надала».

За інформацією з ресурсу Опендатабот партія «Порядок. Відповідальність. Справедливість»  зареєстрована у травні 1999 році з іншою назвою. Зміна назви на сучасну відбулася у жовтні 2019 разом із зміною керівника на Андрія Свища.

Також у Тернополі діє Благодійна організація «Благодійний фонд «Порядок. Відповідальність. Справедливість». За інформацією з ресурсу Опендатабот заснована 23 березня 2020 року. ЇЇ директором вказаний Анатолій Вихрущ. 

На сторінках у соціальній мережі Facebook однойменних партії та благодійного фонду співпадають  логотипи.

Інші зміни політичних уподобань депутатів Тернопільської міської ради

13 лютого 2020 року троє депутатів Тернопільської міської ради Петро Ландяк, Андрій Ткаченко й Андрій Газилишин написали заяви про вихід з партії «Громадянська позиція». У своєму інтерв'ю для програми «Тернопільське життя» Петро Ландяк пояснив, що такий крок зробив через те, що партія прийняла рішення ліквідувати Тернопільську міську організацію, вказуючи причиною - невиконання поставлених завдань.

Депутати Назарій Зелінка та Андрій Шкула, які були обрані до міської ради як висуванці Об’єднання «Самопоміч», 25 серпня на своїх сторінках у соціальній мережі Facebook опублікували відео звернення, у яких офіційно заявили, що братимуть участь у місцевих виборах з командою партії «Голос».

Як свідчать дописи із сторінки депутатка міської ради від ВО «Батьківщина» Наталія Шоломейчук в соціальній мережі Facebook, вона бере  активну участь у акціях команди партії «За майбутнє». Також була присутня на Всеукраїнському з'їзді цієї політичної сили.

Відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року виборчий процес розпочинається 5 вересня. А висування кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови триватиме з 15 до 24 вересня.

У Тернопільській об'єднаній територіальній громаді кількість виборців становить близько 179 тисяч осіб. Отже вибори депутатів до міської ради відбуватимуться за системою пропорційного представництва за відкритими партійними виборчими списками, тобто щоб потрапити в раду потрібно бути у списку кандидатів від політичної партії. Міського голову Тернополя обиратимуть за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості, відповідно щоб перемогти у першому турі голосування потрібно набрати понад 50% голосів виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)