Запровадивши нову виборчу систему із відкритими списками та “спустивши” її до рівня населених пунктів у яких є більше 10 тис виборців, ми зіткнулись із неочікувано довгим процесом підрахунку голосів (і, можливо, встановлення результатів). 

Ця нова система вимагала іншого способу голосування, підрахунку голосів і заповнення інакшого протоколу про підрахунок голосів. Процедури можна назвати складнішими за ті, які були на місцевих виборах 2015 року та виборах народних депутатів 2019. 

2020

Спостерігачі ОПОРИ працювали у день голосування на 625 виборчих дільницях, де спостерігали за всіма процедурами. Одним із їх завдань було надсилати звіти про хід виборів, у тому числі про якість процесу підрахунку голосів після того, як комісія виготовить перший примірник протоколу. Ми маємо дані про надходження звітів у базу даних і на основі цих часових міток зробили деякий аналіз тривалості підрахунку. Відсоткові значення репрезентативні та мають похибку у 4%.

Давайте почнемо із розгляду того, як розподілились дільниці погодинно, тобто скільки відсотків дільниць і о котрій годині закінчили підрахунок голосів. Основний пік закінчень підрахунку проходив із 01.00 25 жовтня до 7 ранку 26 жовтня. Це означає, що в цей проміжок часу найбільше ДВК закінчили підрахунок голосів (але ще не здавали документи в ТВК).

Покажемо дані цього ж графіку, але у вигляді таблиці. Цифри показують відсоток дільниць, які закінчили підрахунок упродовж кожної години. Остання отримана нами інформація зафіксована о 15.26 26 жовтня.

Якщо припустити, що комісія зібралась на сьому ранку, щоб в 7:15 почати засідання, то 23% дільниць працювали більше доби без перерв (не покидаючи приміщення і бюлетені). 

Скільки ж всього часу працювала ДВК? Нагадаєм, що кінець голосування відбувається о 20:00. Після цього комісія розглядає скарги (яких практично ніколи не буває) і починає підрахунок голосів. Часовий розрив між закриттям ДВК і отриманим звітом (звіт надсилався після отримання копії протоколу спостерігачем) мають ось який вигляд. Для всіх (малих та великих дільниць) середній час підрахунку 8 годин

Для 47% дільниць час роботи після закриття, маючи на увазі лише підрахунок голосів і заповнення протоколів перевищив вісім годин, що деякі люди в цій країні вважають одним повним робочим днем. Ми не знаємо скільки часу після цього члени ДВК іще очікували на “здачу” в ТВК. 

Для великих дільниць (більше 1500 виборців) середній час підрахунку становив у середньому більше 11 годин.     

Для малих дільниць (менше 1500 виборців) середній час підрахунку становив у середньому більше 7,5 годин після закриття ДВК.

Серед наших даних є кілька дільниць, які після завершення голосування працювали ще орієнтовно 19 годин над підрахунком голосів, але їх кількість незначна. Також є деяка кількість дільниць із малими кількостями виборців, котрі завершили процедури за 2-3 години. 

На місцевих виборах 2020 року явка склала 36%, а значить при явці у 46%, як це було в 2015, цей підрахунок міг би затягнутись ще більше. Ми можемо припустити, що орієнтовно на 22%, але це дуже умовна цифра. 

Деякі приклади довгих підрахунків

ДВК 461919, місто Львів, 2097 виборців. Станом на 12:46 26 жовтня завершували підрахунки

ДВК 631624, місто Харків, 2165 виборців. Станом на 6 ранку 26 жовтня завершили рахувати тільки обласну раду. 

ДВК 560184, с Верба, Дубенський район, Рівненська область, 790 виборців. Станом на 8 ранку 26 жовтня ще не завершували підрахунки. ДВК закінчила із протоколами лише в обід. 

ДВК 511159, місто Одеса, 2444 виборці. Опівдні 26 жовтня ще не завершили заповнення протоколів. 

ДВК 230705, Енергодар, Запорізька область, 2013 виборців. Завершили заповнювати всі протоколи про підрахунок голосів орієнтовно о 14.00 26 жовтня. 

Скільки члени комісій отримують за цю роботу?

Наскільки нам відомо, оплата роботи члена ДВК орієнтовно 300 грн за один день роботи. Комісія могла працювати кілька днів, тоді ці кошти могли б подвоїтись і в середньому людина отримувала 600 гривень за весь робочий час, включно із підготовкою дільниці до голосування, прийомкою і опрацюванням бюлетенів. Є ще декілька чинників, про які не можна забувати: у містах із районними в місті радами було більше виборів (обласна, районна, міська, районна в місті ради і вибори міського голови). Інша важлива річ – можливі неофіційні доплати від партій або кандидатів, від яких людина йде працювати на дільницю.

2015

Ми візьмемо для порівняння вибори 2015 року. Спостерігачі ОПОРИ працювали на 600 виборчих дільницях по Україні (а також у трьох містах для повного “покриття” дня голосування, але ми дивимось лише на всеукраїнський рівень). Тоді в країні змінили систему і до неї також мали призвичаїтись члени виборчих комісій. Відпоідно до даних спостерігачів ОПОРИ, ми можемо побачити наступні речі. Середній час підрахунку усіх дільниць 5,77 години.

Середній час підрахунку великих дільниць, тобто таких де більше 1500 виборців, був сім із половиною годин. 

Підрахунок і заповнення протоколів на малих і середніх дільницях тривали трохи більше п’яти годин, знов таки в середньому. 

Відсутні дільниці, які би працювали більше доби. 

Таблиця розподілу підрахунку  погодинно на місцевих виборах 2015 року. У другому стовпці наведені відсотки дільниць які завершили заповнення протоколів про підрахунок голосів на дільниці. 

Порівняння

У 2020 році 20% дільниць продовжили підрахунок після 6 ранку, тоді як в 2015 до цього часу майже всі підрахунки закінчились. Для великих дільниць тривалість підрахунку голосів зросла із 2015 року на 3,5 години, іншими словами майже на 50%. Малі дільниці збільшили тривалість роботи, в середньому, на 30%. Також хочемо звернути увагу, що в 2020 році майже чверть дільниць працювали більше доби (від ранкового засідання і до підписання протоколу), тоді як за п’ять років до цього таких комісій майже не було. 

Ми можемо припустити, що виборча система або інші чинники, наприклад їх підготовка, сильно вплинули на час роботи дільниць. На жаль, наші дані не дають можливість детально пояснити чому це відбувалось.