ОПОРА пропонує ознайомитися з політичним портретом міста Київ. У матеріалі можна знайти адміністративно-територіальний опис регіону, короткий аналіз соціально-демографічної, економічної та політичної ситуації. Спостерігачі за перебігом парламентської виборчої кампанії 2012 року узагальнили інформацію про суспільно-політичне життя, зібрали актуальну електоральну статистику області,  оцінили медіа-ринок. Матеріал може зацікавити журналістів, громадських активістів та осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з підготовкою до парламентських виборів.

Політична карта міста Київ

1. Адміністративно-територіальна характеристика

 Площа, розташування на карті країни, кордонимісто Київ

Місто Київ – столиця України, місто зі спеціальним статусом.

Розташоване на півночі України, на межі Полісся і лісостепу по обидва береги Дніпра в його середній течії.

Площа міста 836 тис. кв. км. Довжина вздовж берега – понад 20 км.

Адміністративно-територіальні одиниці

Кількість районів у місті – 10:

Голосіївський, Оболонський, Печерський, Подільський, Святошинський, Солом'янський, Шевченківський – розташовані на правому березі Дніпра;

Дарницький, Деснянський, Дніпровський – розташовані на лівому березі Дніпра.

Транспортна мережаКиїв, райони міста

Особливістю розташування міста є те, що воно розташоване по обидва береги Дніпра. Недостатня кількість мостів (4 автомобільні – Московський, міст Метро, міст Патона та Південний, два залізничних – Дарницький та Петрівський, Дарницький залізнично-автомобільний міст) є причиною постійних заторів (зранку – при русі на правий берег, увечері – при русі на лівий берег). Пересуванню містом значно сприяє наявність метрополітену, міської електрички та окружної автодороги (поки що ще не навколо всього міста). Розвинена також автобусна, тролейбусна і трамвайна (гірше) мережі, працює фунікулер.

Зручність для добирання до Києва полягає також у наявності міжнародного аеропорту «Бориспіль» (29 км. від Києва) та міжнародного аеропорту «Київ» (південно-західна околиця міста)

2. Соціально-демографічна ситуація

Кількість жителів міста на 1 лютого 2012 року становить 2 814,577 тис. чол., 6,17% від населення України. Разом з навколишніми передмістями, Київ утворює Київську агломерацію із сукупним населенням понад 4 млн. мешканців.

Щільність населення на 1 кв. км 3 343 чол.

53,8% населення міста складають жінки, а 46,2% – чоловіки.

Природний приріст за 2011 рік становить +5 018 осіб.

Віковий склад населення Києва (на 1 січня 2011 року) такий:

  • у віці, молодшому за працездатний (0-15 р.) – 14,19%;
  • у працездатному віці (16-59 р.) – 67,86%;
  • у віці, старшому за працездатний (60 р. і понад) – 17,95%.

В Києві більшість населення становлять українці – 83%. Також проживають представники близько 130 національностей (в тис.): росіяни – 337,300 (13.1%), євреї – 17,900 (0.7%), білоруси – 16,500 (0.6%), поляки – 6,900 (0.3%), вірмени – 4,900 (0.2%), азербайджанці – 2,600 (0.1%), татари – 2,500 (0.1%), грузини – 2,400 (0.1%), молдавани – 1,900 (0.1%) тощо.

Локалізації меншин у мікрорайонах не відбувається.

3. Економічна ситуація

Провідними галузями промисловості міста є електроенергетика, машинобудування та металообробка, промисловість будівельних матеріалів, харчова, медична і легка промисловість. Загалом у Києві працює 485 великих і понад 4,5 тис. середніх та малих промислових підприємств.

Всього в місті працює 378 організацій, що виконують наукові дослідження і розробки – 25% від загальної чисельності наукових установ України. Зареєстровано 6 технопарків.

Структура регіонального ВВП у % (відповідно до даних 2010 р.)

Промисловість
16,55
Будівництво
2,58
Торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку
50,39
Діяльність транспорту та зв’язку
9,10
Фінансова діяльність
7,54
Операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям
12,20

Структура ринку зайнятості:

Станом на лютий 2012 р. в усіх сферах економічної діяльності зайнято 1 302 752 найманих штатних працівників. Найбільша кількість працівників зайняті у будівництві та операціях із нерухомістю (21,15%), торгівлі (18,3%), промисловості (12,5%), у сфері надання освітніх послуг та послуг із охорони здоров’я (17,73%).

Номінальна середньомісячна заробітна плата за 2011 р. становила 4 012 гривень.

Кількість зареєстрованих безробітних на лютий 2012 р. становила 10,7 тис. незайнятих громадян, що становить 5,4% до населення працездатного віку.

Впливові бізнес-групи

Специфіка міста Київ полягає у тому, що воно, крім столиці України, на сьогодні є також найбільшим фінансовим центром держави. У зв’язку з цим, Київ приваблює багатьох бізнесменів та спонукає до створення різноманітних бізнес-структур. Однак, як завжди, серед усіх можна виділити найбільш впливових осіб. Тому за основу для нашого аналізу взято рейтинг газети «Дело», складений у травні 2011р.

Kyiv Investment Group (також – однойменне ЗАТ «Київська інвестиційна група»), створена 2007 року. Співвласники – Хмельницький Василь Іванович та Іванов Андрій Анатолійович.

Група контролює ряд стратегічних столичних структур - банк «Хрещатик», ВАТ «Київмлин», ВАТ «Київхліб». У сфері ЖКГ контролює ЗАТ «Київенергохолдинг»: ПАТ «Київенерго», ПАТ «АК «Київводоканал» та ПАТ «Київгаз».

Через агрокомбінат «Хотівський» група контролює понад 1 тис. гектарів землі на території Голосіївского району м. Київ, в Пирогово, острові Жуковому.

Розвиває девелоперський бізнес. Інвестиційно-девелоперська компанія UDP (житловий квартал «Новопечерські Липки», житловий комплекс «Паркове місто», багатофункціональний житловий комплекс «RiverStone», торгівельно-розважальний центр «Ocean Plaza»). Також відомий проект – ТЦ «Городок».

Хмельницький Василь Іванович – депутат Верховної Ради України. На сьогодні є членом Партії регіонів. Є не публічною особою. В. Хмельницький у добрих стосунках з Володимиром Литвином, його вважають одним із фінансистів виборчої кампанії Блоку Литвина у 2007 р. За деякою інформацією, він фінансує й «Громадський актив Києва». До «групи Хмельницького» у ВРУ зараховують народних депутатів Сергія Павленко, Ірину Білоусову, Миколу Шмідта, Ігоря Головченка, Вадима Гривковського, Олега Поліщука.

Іванов Андрій Анатолійович, 2002-2006 рр. – депутат Київської міської ради від партії «Жінки за майбутнє». У 2006 р. пройшов у Київраду за списками БЮТ, згодом – перейшов у фракцію «Єдність» (до 2008р., коли був позбавлений мандату). Наразі партійна приналежність невідома, уникає публічності.

Девелоперська компанія «НЕСТ», належить братам Вадиму та Володимиру Трофименкам. Відомі проекти: бізнес-центри «НЕСТ», «Ренесанс», «Айсберг», житлові комплекси «Пори року», «Смарагдовий», «Покровський посад».

Трофименко Вадим Всеволодович, проживає в Києві; у політиці з 2002 р., на сьогодні є депутатом ВРУ від «БЮТ» – член партії «Реформи і порядок», має статус «прогульника пленарних засідань».

Компанія «ХХІ Століття». Створення, розвиток та управління проектами щодо торгової, офісної, готельної, логістичної та житлової нерухомості. Зокрема, у власності компанії – мережа торгівельно-розважальних центрів «Квадрат», офісні центри «Броварський», «Петрівка». Співвласники – Лев Парцхаладзе, Олег Салмін, Олександр Ярославський.

Парцхаладзе Лев Ревазович – депутат Київської міської ради, лідер фракції «Сильна Україна», член Постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Готовий увійти до Партії регіонів. Також має відношення до ТОВ «Вант».

Салмін Олег. Сфера інтересів – будівництво, фінанси, нафтовидобуток. Основний акціонер компанії «ХХІ Століття», співвласник компанії «Ovaro». 2002-2006 рр. – депутат ВРУ, фракція Народної Партії.

Олександр Ярославський – власник компанії DCH, Харків.

Григорій та Ігор Суркіси мають спільний бізнес.

Григорій Суркіс зараз проживає в Одесі. Останній був депутатом ВРУ ІІІ-IV скликань, член фракції СДПУ(о). Після невдачі з блоком «Не Так» – відійшов від політики.

Ігор Суркіс – президент ФК «Динамо», акціонер інвестиційних фондів: «Надія», «Добробут», «Джерело», фінансового концерну «Славутич» (який контролює ТОВ СП «Динамо-Атлантик», ВАТ «Вилоцький деревообробний комбінат», ВАТ «Шполянський цукровий завод», ЗАТ «Центр сприяння розвитку Закарпаття», ВАТ Готельно-туристичний комплекс «Інтурист-Закарпаття», ЗАТ «Український газовий комплекс», ТОВ «Експотрейд», OMETA PRIVATE, ВАТ «Камінь-Каширський маслозавод»).

Найбільші підприємства Києва

У Києві розміщено заводи різних галузей промисловості. Нижче наведено найбільші у своїх галузях:

Харчова галузь:

«Оболонь»  – національна корпорація з випуску пива, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральної води; має дозволи на оптову торгiвлю напоями, роздрiбну торгiвлю напоями, дiяльнiсть транспортних агентств. До складу компанії входять головний завод у Києві – ПАТ «Оболонь» з віддаленими виробництвами в Олександрії та Чемерівцях Хмельницької області, два дочірніх підприємства – «Пивоварня Зіберта» (Фастів, Київська обл.) та «Красилівське» (Красилів, Хмельницька обл.), а також, підприємства з корпоративними правами в Бершаді, Коломиї, Охтирці, Рокитному, Севастополі та Чемерівцях. На всіх підприємствах корпорації «Оболонь» працює близько 7,5 тисяч людей, а на одному лише головному заводі у Києві – більше 3 800 працівників.

Генеральний директор – Пучок Олександр Дмитрович, політичних вподобань не афішує. Президент ПАТ «Оболонь» – Слободян Олександр В'ячеславович – депутат ВРУ, член фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» (з листопада 2007), член Комітету з питань економічної політики (з грудня 2007), член Української Народної Партії. Сергій Блощаневич – голова Наглядової ради, директор з кадрових питань та побуту, член правління Української Народної Партії.

ПАТ «Київський завод безалкогольних напоїв «Росинка» – один з найбільших виробників безалкогольних та слабоалкогольних напоїв в Україні. Виробляє продукцію під торговими марками «Росинка», «Софія Київська», «Capri-Sonne», а також слабоалкогольні напої («Бренді-кофе», «Водка-клюква» та ін.). На заводі працює понад 500 працівників. Власники: Руслан (депутат міськради Шахтарська від Партії регіонів) і Валентина Лебеденки та Василь (один із засновників асоціації «Надра Донбаса») і Наталія Соколовські. Голова правління – Сергій Герман.

Київський пивоварний завод «Славутич» – підприємство, розташоване у місті Київ, входить до складу «Славутич, Carlsberg Group», одного з найбільших виробників пива та безалкогольних напоїв в Україні. Власник – датська корпорація «CarlsbergGroup». Генеральний директор – Петро Чернишов, громадянин РФ. На заводі працює понад 200 працівників.

Київська фабрика Рошен (Кондитерська фабрика ім. Карла Маркса) входить до складу Міжнародної кондитерської корпорації «Roshen», що є одним із найбільших виробників кондитерських виробів в Україні та Східній Європі. Головний офіс компанії розташований у Києві. Кількість працівників – 2 940. Засновник – Петро Порошенко (на сьогодні – міністр економічного розвитку і торгівлі України, член політичної партії «Наша Україна»). Керівник – Дзіс Анатолій Сазонович (у складі блоку «Наша Україна» балотувався на виборах до Київської міської ради 2006 року).

ПАТ «Київський маргариновий завод», що виробляє майонез, олію, маргарин, гірчицю, промислові жири під торговою маркою «Олком». Під цією ж маркою працюють «Мелітопольский молокозавод «Олком» та ПАТ «Мелітопольський маслоекстракційний завод». На київському підприємстві працює 443 особи. Керівник – Бутенко Віра Миколаївна (входить до складу регіональної ради підприємців в м. Київ, політичні погляди не афішує). 71,9% акцій компанії належить ТОВ «Таврійська масложирова компанія».

Машинобудівна галузь:

Державне підприємство «Дарницький Вагоноремонтний завод». проводить капітальний ремонт вантажних і пасажирських вагонів. Найбільший серед підприємств з ремонту вантажного залізничного рухомого складу України. Кількість працівників – 1 680 осіб. Керівник – Сонін Сергій Васильович, політичні погляди не афішує.

ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик» – розробка документації та виготовлення обладнання для переробки гуми, пластмас та їх відходів, ескалаторів, тунелепрохідних комплексів та іншої машинобудівної продукції; виготовлення продукції для потреб Києва на замовлення міської держадміністрації. Власність – державна. Загальна кількість працівників – 1 050. В.о. генерального директора – голови правління – Шедов Михаил Михайлович політичні погляди не афішує.

ПАТ «Завод «Ленінська кузня». Сфера діяльності – суднобудування. Кількість працівників – 494 особи. Голова правління – Шандра Валерій Олександрович, політичні погляди не афішує. Власник – ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Прайм Ессетс Кепiтал» (належить Петру Порошенку).

Державне підприємство «АНТОНОВ» – конструкторське бюро, комплекс лабораторій, експериментальний завод та випробовувальний комплекс, що дозволяють вирішувати різноманітні задачі з розробки та сертифікації літаків. Кількість працівників – 12 557 осіб. Президент-Генеральний конструктор – Дмитро Семенович Ківа політичні погляди не афішує.

Хімічна галузь:

ЗАТ «Фармацевтична фірма» Дарниця». Найбільше в Україні хіміко-фармацевтиче об'єднання. Кількість працівників – 800 осіб. Голова наглядової ради – Загорій Володимир Антонович, політичні погляди не афішує, наразі безпартійний. Основний акціонер – датська холдингова компанія NORD STAR PHARMASHARE Aps (79,3%), підконтрольна Загорію В.А.

ВАТ «Київхімволокно» – спеціалізується на виробництві і перемотуванні шовкового волокна, синтетичних і штучних волокон. Кількість працівників – 373 особи. Має 9 дочірних підприємств: ЗАТ «Квант», ДП «Техноцентр», ЗАТ «Завод ТНС», ЗАТ «Хімтранс», ЗАТ «Крижинка», ЗАТ «Медсанчасть». Виконавчий директор – Радчук Олександр Олексійович. Політичні погляди не афішує. Основний власник – територіальна громада Києва (51%). 44,7% належать ТОВ «ФЕНОРIС ХОЛДИНГ» (Через ТОВ «ФЕНОРIС ГРУП» належить компанії «Кредері Лтд» (Лондон).

ПАТ «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод». Кількість працівників – 654 особи. Основні власники – Lenik Group S.A. (20,1%), Beldor Group S.A. (21,2%), Київська міська рада (29,94%), ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «IВЕКС КАПIТАЛ» (29,94%). Генеральний директор – Безпалько Людмила Василівна, безпартійна. У 2006 р. безуспішно балотувалась на виборах до ВРУ від Виборчого блоку «Євген Марчук – «Єдність» у першій п’ятірці.

4.  Політична ситуація

Характеризувати політичну ситуацію в столиці надзвичайно важко. Адже в Києві зосереджені всі центральні офіси партій, а тому діяльність київських міських партійних структур знаходиться, як би, в тіні. Тому, навіть конкретні місцеві питання та проблеми часто беруть на озброєння національні партійні лідери. Тож визначити рівень впливовості київських міських осередків партій непросто. Також, треба взяти до уваги те, що відповідно до Закону України №2500-VI від 07.09.2010 у Києві не діють районні ради. Крім того, слід зазначити, що у 2008 році відбулися позачергові вибори до Київської міської ради, тож інформація про електоральні вподобання киян (тобто, результати виборів до міськради) є доволі застарілою.

Назва партії
К-сть партійних осередків
К-сть членів партії
Представництво в місцевих радах
Загальна к-сть рад - 1
Відсоток набраних голосів в багатомандатному окрузі на виборах до Київської міської ради (%)
Примітки
Інформація взята із відкритих джерела та відповідей партій на інформаційні запити ОПОРИ
К-сть рад, куди були обрані депутати
К-сть депутатів місцевих рад станом на 03.2008
К-сть депутатів місцевих рад станом на 04.2012
1
«УДАР»
9
-
-
-
12
10,491
1Однойменна фракція утворилася на основі депутатів, обраних від Блоку Віталія Кличка, який здобув 15 мандатів
2
Народна партія
11
3 578
1
11
11
8,07
На вибори йшла у складі Блоку Литвина, який здобув 11 мандатів
3
Партія регіонів
11
25 000
1
6
10
3,90
 
4
Демократична партія України
11
-
-
-
10
-
Депутати були обрані від різних політичних сил. Фракція створена 10.11.2011 р.
5
ВО «Батьківщина»
10
25 000
1
14
9
22,542
2На вибори йшла у складі Блоку Юлії Тимошенко, який здобув 32 мандати
6
Християнсько-ліберальна партія України (ХЛПУ)
11
-
1
21
9
31,4
На вибори йшла у складі Блоку Леоніда Черновецького який здобув 43 мандати
7
Партія «Реформи і Порядок»
11
-
1
3
4
22,542
2На вибори йшла у складі Блоку Юлії Тимошенко, який здобув 32 мандати
8
ПП «Європейська столиця»
11
-
1
3
3
10,491
1На вибори йшла у складі Блоку Віталія Кличка, який здобув 15 мандатів
9
«Фронт Змін»
11
-
-
-
-
-
Партія у виборах участі не брала
10
ВО «Свобода»
-
-
-
-
-
2,05
-
11
КПУ
11
2350
-
-
-
2,21
-
12
«Наша Україна»
8
> 10 000
-
-
-
1,99
На вибори йшла у складі Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»

Таблиця, подана вище, відображає політичну ситуацію у Київській міській раді, однак це не зовсім співвідноситься з реальною політичною ситуацією в Києві, оскільки, нагадуємо, вибори  до Київради відбулися ще у 2008 році.

На сьогодні найсильніші позиції у Київраді займають «УДАР» та Народна партія (обидві йшли на вибори 2008 р. у складі виборчих блоків, але зараз формують самостійну політику), а вже за ними йдуть Партія регіонів (найбільш монолітне утворення, оскільки від часу виборів її склад не зазнав змін) та Демократична партія України (її фракція сформувалась після «саморозпуску» фракції Блоку Черновецького).

Від внутрішніх конфліктів найбільш постраждала фракція БЮТ, до якої входило ВО «Батьківщина». Якщо після виборів вони були другими за чисельністю і мали 32 мандати, то зараз опустились на рівень з ХЛПУ і мають усього 9 мандатів.

ВО «Свобода», «Наша Україна» та КПУ не змогли набрати достатньої кількості голосів і до складу Київради їх представники не увійшли.

«Фронт Змін» було створено наприкінці 2008 – початку 2009 років, тому вони «не встигли» взяти участь у позачергових виборах до Київської міської ради.

Разом з тим, якщо враховувати не лише представництво у Київраді, але, також, і представництво політичних партій у Київській міській та районних адміністраціях та активність партійців, то найбільш впливовою на сьогоднішній день є Партія регіонів (10 депутатів, Голова КМДА, 5 голів РДА). Після неї приблизно на однаковому рівні тримаються ВО «Батьківщина» та ПП «Наша Україна», наступні – Народна партія, «УДАР», ВО «Свобода». Інші політичні партії, навіть представлені у Київраді, на сьогодні практично не проявляють самостійної політичної активності (такі, як Громадський актив Києва, Блок Миколи Катеринчука, Республіка Київ – Наш Святошинський, Столичні реформи та інші).

АТО / Посада
Голова держадміністрації
Голова ради
Примітки
Київ
Попов Олександр Павлович (Партія регіонів)
Черновецький Леонід Михайлович (позапартійний, обраний від Блоку Черновецького)
 
Голосіївський район
Незнал Олександр Григорович (ВО «Батьківщина»)
--
 
Дарницький район
Вітковський Сергій Іванович (партійність невідома)
--
 
Деснянський район
Жеребнюк Віктор Миколайович (Народна партія)
--
 
Дніпровський район
Шевчук Олександр Семенович (Партія регіонів)
--
 
Оболонський район
Антонов Василь Іванович (Партія регіонів)
--
 
Печерський район
Сущенко Сергій Миколайович (Партія регіонів)
--
Сергій Сущенко свого часу був висунутий на виборах до Київради у складі блоку «Наша Україна».
Подільський район
Матвієнко Петро Миколайович (партійність невідома)
--
 
Святошинський район
Рюмшин Сергій Миколайович (Партія регіонів)
--
 
Солом’янський район
Сидоров Іван Петрович («Наша Україна»)
--
 
Шевченківський район
Зімін Сергій Георгійович (Партія регіонів)
--
Зімін Сергій Георгійович належав раніше до Соціалістичної партії України.

Аналіз партійності керівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування демонструє чітку політичну заангажованість абсолютної більшості посадових осіб. Найбільше керівників державних адміністрацій мають стосунок до Партії регіонів – 5 осіб. Очолює цю «регіональну» вертикаль голова КМДА Олександр Попов. Така партійна монолітність керівників органів влади дає можливість одній партії контролювати більше половини районів міста, за допомогою «політичної ієрархії».

Серед голів районних держадміністрацій є також по одному представникові ВО «Батьківщина», Народної партії та «Нашої України». А от політичні погляди голів Подільської та Дарницької РДА не відомі.

Наявність кількох керівних посад у представників інших партій пов’язано або з особистим авторитетом певної особи, або, швидше за все, політичними домовленостями.

 Депутати Верховної Ради України від Києва

ПІБ депутата
Партійність / Фракція
Зв'язок з містом (на момент обрання)
Депутатський стаж
1.                   
Ар'єв Володимир Ігорович
Безпартійний / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
директор ТОВ «Студія «Зміна», проживає в Києві
Вперше обраний у 2007р. за списком Блоку «НУ – НС»
2.                   
Бабенко Валерій Борисович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
проживає в Києві, був помічником Першого заступника Секретаря РНБО України
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
3.                   
Баранов-Мохорт Сергій Миколайович
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, заступник директора ТОВ «ПРО-ЛАЙН ГРУП»
Вперше обраний у 2007р. за списком Партії регіонів
4.                   
Бережна Ірина Григорівна
Безпартійний / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, приватний нотаріус
Вперше обрана у 2007р. за списком Партії регіонів
5.                   
Білий Олексій Петрович
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, народний депутат України V скликання
Обирався у 2006 та 2007 рр. за списком Партії регіонів.
6.                   
Білозір Оксана Володимирівна
Член Партії Християнсько-Демократичний Союз / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, професор кафедри естрадного співу Київського національного університету культури і мистецтв
2002 р. – обрана за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2006  та 2007 рр. обиралась за списком Блоку «НУ – НС»
7.                   
Богдан Руслан Дмитрович
Член партії «Реформи і Порядок» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
проживає в Києві, перший заступник директора ТОВ «Енерготорг»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
8.                   
Бондик Валерій Анатолійович
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, Перший заступник Міністра юстиції України
Обирався у 2006 та 2007 рр. за списком Партії регіонів.
9.                   
Бородін Всеволод Володимирович
Член ВО «Батьківщина» /  фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
проживає в Києві, керівник департаменту управління справами Виконавчого секретаріату Політради партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
10.                
Бут Юрій Анатолійович
Безпартійний / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Київського національного університету культури і мистецтв
Вперше обраний у 2007р. за списком Блоку «НУ – НС»
11.                
Васадзе Таріел Шакрович
Партійність невідома / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація»
2002 р. – обирався за списком блоку «За Єдину Україну!»; 2006 та 2007 рр. – обирався за списком «БЮТ»
12.                
Власенко Сергій Володимирович
Безпартійний / фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
проживає в Києві, партнер юридичної фірми «Магістр & Партнери»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
13.                
Гайдаєв Юрій Олександрович
Безпартійний / фракція КПУ
проживає в Києві, був Міністр охорони здоров’я України
Вперше обраний у 2007р. за списком Комуністичної партії
14.                
Герасимчук Володимир Володимирович
Член Трудової партії України / фракція Народної Партії
проживає в Києві, консультант аудиторської фірми «Мульти-аудит»
Вперше обраний у 2007р. за списком «Блоку Литвина»
15.                
Геращенко Ірина Володимирівна
Безпартійна / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, президент інформаційного агентства «УНІАН»
Вперше обрана у 2007р. за списком Блоку «НУ – НС»
16.                
Горіна Ірина Анатоліївна
Безпартійна / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, генеральний директор ТОВ «Консент»
Вперше обрана у 2007р. за списком Партії регіонів
17.                
Гринів Ігор Олексійович
Член партії «Реформи і порядок» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, президент юридичної компанії ТОВ «Середньоєвропейська агенція»
1990 р. – обраний по Жовківському виборчому округу N 276, Львівська область;
2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна».
2007 р. – обраний за списком «БЮТ»
18.                
Гриценко Анатолій Степанович
Член партії «Громадянська позиція» / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, Міністр оборони України
Вперше обраний у 2007р. за списком Блоку «НУ – НС»
19.                
Губський Богдан Володимирович
Партійність невідома / Не входить до складу будь-якої фракції
проживає в Києві, голова Фонду інтелектуальної співпраці «Україна-ХХІ ст.»
1998 р. – обраний за списком СДПУ(о);
2002 р. – обраний по виборчому округу №196, Черкаська область;
2006  та 2007 рр. – обирався за списком «БЮТ»
20.                
Гуменюк Олег Іванович
член партії «Наша Україна» / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, керівник Центрального виконавчого комітету Народного Союзу «Наша Україна»
2002 р. – обраний по виборчому округу №165, Тернопільська область;
2006 та 2007 рр. - обирався за списком Блоку «НУ – НС»
21.                
Давимука Степан Антонович
Безпартійний / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, віце-президент Українського фонду «Громадська думка»
2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2006 р. – обраний за списком Блоку «НУ – НС»; 2007 р. – обраний за списком «БЮТ»
22.                
Деркач Андрій Леонідович
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, генеральний директор ДК «Укратомпром», власник медіа холдингу (детальніше див. нижче)
1998 р. – обраний по виборчому округу №159, Сумська обл.; 2002 р. – обирався за списком блоку «За Єдину Україну!»; 2006 р. – обраний за списком Соціалістичної партії України; 2007 р. – обраний за списком Партії регіонів.
23.                
Джоджик Ярослав Іванович
Член Української Народної Партії / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, радник голови правління ТОВ «Галтрейд»
1998 р. – обраний по виборчому округу №163, Тернопільська обл.;
2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»;
2007 р. – обраний за списком Блоку «НУ – НС»
24.                
Добряк Євген Дмитрович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
проживає в Києві, асистент кафедри оперативної хірургії і топографічної анатомії Інституту екології та медицини
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
25.                
Доній Олександр Сергійович
Безпартійний / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, президент громадської організації «Центр досліджень політичних цінностей»
Вперше обраний у 2007р. за списком Блоку «НУ – НС»
26.                
Дубіль Валерій Олександрович
член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, заступник директора ТОВ «Ринок-1»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
27.                
Дубовой Олександр Федорович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
проживає в Києві, президент Міжнародної благодійної організації «Фонд Добра та Любові»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
28.                
Єгоров Олександр Миколайович
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, голова наглядової ради ТОВ «Актив-Банк»
Вперше обраний у 2007р. за списком Партії регіонів
29.                
Зарубінський Олег Олександрович
Член Народної партії / фракція Народної Партії
проживає в Києві, докторант Інституту політичних і етнонаціональних досліджень Національної академії наук України
1998 р. – обраний за списком НДП;
2002 р. – обирався за списком блоку «За Єдину Україну!»;
2007 р. – обраний за списком «Блоку Литвина»
30.                
Кармазін Юрій Анатолійович
Член Партії захисників Вітчизни / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, Голова Партії захисників Вітчизни
1994 р. – обраний  по виборчому округу №299,  Одеська область; 1998 р. – обраний по виборчому округу №134, Одеська обл.; 2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2007р. – обраний за списком Блоку «НУ – НС»
31.                
Коваль В’ячеслав Станіславович
Член Народного Руху України / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, заступник Голови Народного Руху України
1998 р. – обраний за списком НРУ; 2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2006 та 2007 рр. – обраний за списком Блоку «НУ – НС»
32.                
Кожем'якін Андрій Анатолійович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, в розпорядженні Голови СБУ на посаді заступника Голови Служби безпеки України
2006 та 2007 рр. – обирався за списками БЮТ
33.                
Кондратюк Олена Костянтинівна
Член партії «Реформи і порядок» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
проживає в Києві, директор ТОВ «Піар-агенство «Радник»
Вперше обрана у 2007р. за списком БЮТ
34.                
Корж Віктор Петрович
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту
2006 та 2007 рр. – обраний за списком Партії регіонів
35.                
Костенко Юрій Іванович
Член Української Народної партії  / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, голова Української Народної Партії
1990 р. – обраний по Червоноармійському виборчому округу N 22, м. Київ; 1994 р. – обраний по виборчому округу №23, м. Київ; 1998 р. – обраний по списку НРУ; 2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2007 р. – обраний за списком Блоку «НУ – НС»
36.                
Кузьмук Олександр Іванович
Член Партії регіонів /  фракція Партії регіонів
проживає в Києві, віце-прем’єр-міністр України
2002 р. – обраний по виборчому округу №129, Миколаївська область; 2007р.  – обраний за списком Партії регіонів
37.                
Кульчинський Микола Георгійович
Член партії «Наша Україна» / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, редактор газети «Наше слово»
04,04,2000 р. – обраний по списку Народного Руху України; 2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2006 р. – обраний за списком Блоку  «Наша Україна»; 2007 р. – обраний за списком Блоку «НУ – НС»
38.                
Куровський Іван Іванович
Член ВО «Батьківщина» / Не входить до складу будь-якої фракції
проживає в Києві, генеральний директор ТОВ «Житло-Буд»
2006 та 2007 рр. – обирався за списками БЮТ
39.                
Литвин Володимир Михайлович
Член Народної партії / Не входить до складу будь-якої фракції
проживає в Києві, голова Народної Партії, віце-президент Національної академії наук України
2002 р. – обирався за списком блоку «За Єдину Україну!»;
2007 р. – обраний за списком «Блоку Литвина»
40.                
Ляпіна Ксенія Михайлівна
член партії «Наша Україна» / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, керівник аналітичної групи громадської організації «Інститут конкурентного суспільства»
2002 р. – обрана за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2006  та 2007 рр. обиралась за списком Блоку «НУ – НС»
41.                
Маліч Олег Володимирович
Безпартійний / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, заступник голови Наглядової ради АТ
«Київська пересувна механізована колона-2»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
42.                
Мармазов Євген Васильович
Член Комуністичної партії України / фракція КПУ
проживає в Києві, секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат України V скликання
1990 р. – Кіровоградська область, Олександрійський виборчий округ №235;
1994 р. – Обраний по виборчому округу №234, Кіровоградська область;
1998 р. – обраний за списками  КПУ;
2006 та 2007 рр. – обраний за списками  КПУ
43.                
Марущенко Володимир Станіславович
Член Партії Християнсько-Демократичний Союз /  фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, заступник Голови Партії Християнсько-Демократичний Союз
2006 та 2007 рр. – обирався за списком Блоку «НУ – НС»
44.                
Матвєєв Валентин Григорович
Член Комуністичної партії України / фракція КПУ
проживає в Києві, член Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, народний депутат України V скликання
1998, 2002, 2006 та 2007 рр. – обирався за списками  КПУ
45.                
Матвієнко Анатолій Сергійович
Член Української республіканської партії «Собор» / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, голова Української республіканської партії «Собор», президент Інституту відкритої політики
1990 р. – Вінницька область, Бершадський виборчий округ №30; 1998 р. – Обраний по виборчому округу №17, Вінницька обл.; 2002 р. – обраний за списком БЮТ; 2006р. – обраний за списком блоку «Наша Україна»; 2007 р. – обраний за списком Блоку «НУ – НС»
46.                
Мирний Іван Миколайович
Безпартійний / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, віце-президент із загальних питань авіакомпанії «ЕЕС-Авіа» ЛТД
Вперше обраний у 2007р. за списком Партії регіонів
47.                
Мороко Юрій Миколайович
Безпартійний / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, генеральний директор ТОВ «ММДС-Україна»
Вперше обраний у 2007р. за списком Партії регіонів
48.                
Новіков Олег Володимирович
Член партії «Народна Самооборона» / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, заступник директора ТОВ «Охоронна компанія «Варяг»
Вперше обраний у 2007р. за списком Блоку «НУ – НС»
49.                
Омельченко Олександр Олександрович
Безпартійний / Не входить до складу будь-якої фракції
проживає в Києві, екс-мер Києва, президент громадської організації «Клуб голів громад України»
2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2006  та 2007 рр. обирався за списком Блоку «НУ – НС»
50.                
Оробець Леся Юріївна
Член партії «Фронт змін» / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, приватний підприємець
Вперше обрана у 2007р. за списком Блоку «НУ – НС»
51.                
Павловський Андрій Михайлович
Член ВО  «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, директор КП «Центр високих технологій та інновацій»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
52.                
Пилипенко Володимир Пилипович
Безпартійний /  фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, адвокат Адвокатського об’єднання «Корпоративні технології»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
53.                
Плющ Іван Степанович
Безпартійний / депутатська група «Реформи заради майбутнього»
проживає в Києві, Секретар Ради національної безпеки і оборони України
1990 р. – Київська область, Макарівський виборчий округ №221; 1994 р. – Обраний по виборчому округу №445, Чернігівська область; 1998 р. – обраний за списком НДП; 2002 р. – Обраний по виборчому округу №209, Чернігівська область; 2007 р. обраний за списком Блоку «НУ – НС» 
54.                
Полунєєв Юрій Володимирович
Безпартійний / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, президент Міжнародного інституту менеджменту (МІМ-Київ)
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
55.                
Прутнік Едуард Анатолійович
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві. Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення
Обирався у 2006 та 2007 рр. за списком Партії регіонів.
56.                
Рибак Володимир Васильович
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, Віце-прем’єр-міністр України
1998 та 2002 рр. – Обраний по виборчому округу №45, Донецька обл.; 2006 та 2007 рр. за списком Партії регіонів.
57.                
Савченко Ігор Васильович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, генеральний директор КП «Інститут земельних відносин Київської області»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
58.                
Самойлик Катерина Семенівна
Член Комуністичної партії України / фракція КПУ
проживає в Києві, Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, народний депутат V скликання,
1994 р. – обрана по виборчому округу №403, Херсонська область; 1998, 2002, 2006 та 2007 рр. – обрана за списком КПУ
59.                
Семерак Остап Михайлович
Член партії  «Реформи і порядок» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, заступник голови Київської обласної державної адміністрації
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
60.                
Сербін Юрій Сергійович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, президент ТОВ «Екобуд»
1990 р. - Сумська область, Шосткинський виборчий округ №348; 2006 та 2007 рр. – обирався за списком «БЮТ»
61.                
Симоненко Петро Миколайович
Член Комуністичної партії України / фракція КПУ
проживає в Києві, голова фракції КПУ у Верховній Раді України
1994 р. – Обраний по виборчому округу №150, Донецька область; 1998, 2002, 2006 та 2007 рр. – обраний за списком КПУ
62.                
Сочка Олександр Олександрович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, керівник прес-служби Виконавчого секретаріату Політради партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
63.                
Стешенко Олександр Миколайович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, завідувач секретаріату фракції «Блок Юлії Тимошенко» у Верховній Раді України
1990 р. – Сватівський виборчий округ №71, Луганська область; 1994 р. – обраний по виборчому округу №256, Луганська область; 2007 р. – обраний за списком «БЮТ»
64.                
Стретович Володимир Миколайович
Член Партії Християнсько-Демократичний Союз / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, голова Партії Християнсько-Демократичний Союз
1994 р. – обраний по виборчому округу №58, Вінницька область; 2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2006  та 2007 рр. обирався за списком Блоку «НУ – НС»
65.                
Супруненко Олександр Іванович
Безпартійний / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, директор ТОВ «Юридичний центр «Еквітас»
Вперше обраний у 2007р. за списком Партії регіонів
66.                
Сушкевич Валерій Михайлович
Член ВО «Батьківщин» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, президент Національного комітету спорту інвалідів України
1998 р. – обраний за списком ВО «Громада»; 2002 р. – обирався за списком блоку «За Єдину Україну!»; 2006 та 2007 – обраний за списком «БЮТ»
67.                
Табачнік Яків Піневич
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, народний депутат V скликання
2006 та 2007 рр. – обирався за списком Партії регіонів
68.                
Тарасюк Борис Іванович
Член Народного Руху України /  фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, голова Народного Руху України, екс-міністр закордонних справ
2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2006  та 2007 рр. обирався за списком Блоку «НУ – НС»
69.                
Ткаченко Олександр Миколайович
Член Комуністичної партії України / фракція КПУ
проживає в Києві, член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, народний депутат V скликання
1994 р. – обраний по виборчому округу №430, Черкаська область; 1998 р. – обраний по виборчому округу №195, Черкаська обл.; 2002, 2006 та 2007 рр. – обирався за списками КПУ
70.                
Томенко Микола Володимирович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, директор Інституту політики
2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна»; 2006 та 2007 – обраний за списками БЮТ
71.                
Уколов Віктор Олександрович
Член «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, керівник департаменту Виконавчого секретаріату Політради партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
72.                
Фомін Олександр Вікторович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, заступник керівника агітаційно-пропагандистського блоку Виконавчого секретаріату Політради партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
73.                
Хмельницький Василь Іванович
Безпартійний / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, народний депутат V скликання, бізнесмен
1998 р. – обраний за списком ПЗУ; 2002 р. – обраний по виборчому округу №82, Запорізька область; 2006 р. – обраний за списком БЮТ; 2007 р. – обраний за списком Партії регіонів
74.                
Цибенко Петро Степанович
Член Комуністичної партії України / фракція КПУ
проживає в Києві, народний депутат V скликання, Голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів
1994 р. – обраний по виборчому округу №249, Луганська область; 1998 р. – обраний по виборчому округу №110, Луганська обл.; 2002, 2006 та 2007 рр. – обраний за списками КПУ
75.                
Чорноволенко Олександр Віленович
Член Народного Руху України / фракція Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона»
проживає в Києві, голова Київської міської організації Народного Руху України
1998 р. – обраний за списком НРУ; 2002 р. – обраний за списком Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна».
2006 та 2007 рр. – обраний за списком Блоку «НУ – НС»
76.                
Шаров Ігор Федорович
Член Народної партії / фракція Народної партії
проживає в Києві, голова Міжнародного економічного комітету
1994 р. – Обраний по виборчому округу №41, АРК; 1998 р. – обраний за списком НДП; 2002 р. – обирався за списком блоку «За Єдину Україну!»; 2007 р. – обраний за списком «Блоку Литвина»
77.                
Шевчук Олег Борисович
Безпартійний /фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, директор Інституту інформаційного суспільства
1998 р. – обраний за списком ПЗУ; 2007 р. – обраний за списком БЮТ
78.                
Шишкіна Зоя Леонідівна
Безпартійна / фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
проживає в Києві
2006 та 2007 рр. – обрана за списком БЮТ
79.                
Шиянов Борис Анатолійович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, президент Благодійної фундації «Краснянка»
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»
80.                
Шмельова Світлана Олександрівна
Член Комуністичної партії України / фракція КПУ
проживає в Києві, головний редактор газети «Київський вісник»
2007 р. вперше обрана за списком КПУ
81.                
Шмідт Микола Олегович
Член Трудової партії України / фракція Народної партії
проживає в Києві, заступник директора представництва фірми «МЕЛНИ ІМПОРТ-ЕКСПОРТ ГМБХ» в Україні (Австрія)
2007 р. вперше обраний за списком «Блоку Литвина»
82.                
Шпак Василь Федорович
Член Народної партії / фракція Народної партії
проживає в Києві, голова правління державного підприємства «Лізингтехтранс»
2002 р. – Обраний по виборчому округу №190, Хмельницька область; 2007 р. – обраний за списком «Блоку Литвина»
83.                
Шустік Олена Юріївна
Член УСДП / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, генеральний директор ТОВ «Українська правничо-консалтингова компанія»
2006 та 2007 рр. – обрана за списком БЮТ
84.                
Яворівський Володимир Олександрович
Член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
проживає в Києві, голова Національної спілки письменників України
1990 р. – Кіровоградська область, Світловодський виборчий округ №229; 1994 р. – Обраний по виборчому округу №228, Кіровоградська область; 2002 р. – Обраний по виборчому округу №123, Львівська область; 2006 та 2007 рр. – обраний за списком БЮТ
85.                
Янукович Віктор Вікторович
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, народний депутат V скликання, син Януковича В.Ф.
2006 та 2007 рр. – обраний за списками Партії регіонів
86.                
Ярощук Володимир Іванович
Член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, народний депутат V скликання
2006 та 2007 рр. – обраний за списками Партії регіонів
87.                
Яценко Антон Володимирович
Безпартійний / фракція Партії регіонів
проживає в Києві, в.о. старшого наукового співробітника Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України
Вперше обраний у 2007р. за списком «БЮТ»

Загалом до міста Київ можна віднести 245 народних депутатів, адже більшість з народних обранців після переходу на роботу до ВРУ вже не покидають столицю і після депутатської каденції. Втім, чимало депутатів попри те, що мешкають постійно в Києві, підтримують активний зв'язок із регіонами, де вони народились або довгий час працювали.

5. Аналіз медіа-ринку

У Києві медіа-ринок більш-менш рівномірно розподілений між друкованими ЗМІ та інтернет-виданнями. Порівняно незначну частину займають місцеві ТРК.

Специфіка полягає у тому, що кияни (вікова група 16 – 60 років) мають доступ практично до всіх загальноукраїнських друкованих видань (головні офіси яких знаходяться у Києві), загальноукраїнських телеканалів та каналів радіомовлення, до всіх інтернет-видань і надають їм перевагу перед місцевими ЗМІ.

Як вже було згадано вище, Віктор Пінчук (через Леоніда Кучму та бізнес-зв’язки близький до ПР) контролює телеканали «Новий», СТБ, ICTV, М1; М2; QTV; газету «Факты», Видавництво «Економіка», яке видає газету «Дело», журнал «ИнвестГазета», Marketing Media Review та ряд інших.

Ринат Ахметов (Партія регіонів) контролює найтиражованішу щоденну газету — «Сьогодні» (абсолютний лідер київського ринку друкованих ЗМІ), сайти «Pro-Ua», «ForUm».

Андрій Деркач (Партія регіонів) – власник медіа холдингу, до якого входять ТРК Ера, Радіо Ера, аналітичний тижневик інтернет-видання «Київський телеграф» і сайт розслідувань «Версії». Дуже близькі до холдингу Деркача видання групи «Столичні новини»: «Діловий тиждень» (ділове видання), «Столичка» (щоденна газета) і «Столичні новини» (український варіант «Московських новин»).

Нижче подано інформацію про місцеві інформаційно-аналітичні та інформаційно-розважальні ЗМІ, які можуть бути використані у передвиборчих цілях.

Комунальні ЗМІ

№ п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Власник/ політична лояльність
1
Газета «Вечірній Київ»
Щоденна газета. Виходить 5 разів на тиждень.
Засновник – Київська міська рада.
Громадсько-політичний напрям.
2
Газета «Хрещатик»
Щоденна газета. Виходить 5 разів на тиждень.
Щотижневий тираж – 80 000 примірників
Засновник – Київська міська рада
3
Газета «Українська столиця»
Щотижнева газета. Аналітичний тижневик.
День виходу: п'ятниця. Щотижневий тираж – 1 000 примірників.
Засновник – Київська міська рада.
4
ТРК «Київ»
Працює у звичайному для ТРК форматі. Також ретранслює свої передачі через супутник по всій території України.
Засновник – Київська міська рада
5
Радіостанція «Голос Києва» (Радіо Київ 98 FM)
Радіомовлення: цілодобово, без вихідних.
Засновник – Київська міська рада
6
Газета «Вісник»
 
Тижневик, тираж  – 75 000 примірників.
Засновник – Деснянська районна у м. Київ РДА.
7
Газета «Дарницька панорама»
 
Нерегулярне видання. Немає відомостей про тираж.
Засновник – Дарницька в м. Київ РДА
8
Газета «Дніпровські новини»
 
Тижневик, тираж – 10 000 примірників.
Засновник – Дніпровська в м. Київ РДА
9
Газета «Нова Оболонь»
 
Нерегулярне видання. Немає відомостей про тираж
Засновник – Оболонська в м. Київ РДА
10
Газета «Печерськ»
 
Немає відомостей про періодичність виходу та тираж
Засновник – Печерська в м. Київ РДА
11
Газета «Солом’янка»
 
Виходить двічі на місяць, тираж – 121 700 примірників.
Засновник – Солом’янська в м. Київ РДА

Приватні ЗМІ

№ п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Власник/ політична лояльність
1
Газета «Вечірні вісті»
Щоденна всеукраїнська газета. Тираж – 115 тис. примірників.
Власник – «Інформальянс».
Підконтрольна ВО «Батьківщина».
2
Інтернет-видання «Столичні новини»
 
Підконтрольне Андрію Деркачу (народний депутат України від Партії регіонів).
й
Газета «Вітряні гори»
 
Щомісячно, тираж – 20 000 примірників.
Засновник – ПП «Центр Промінь». Не афішують політичні погляди
4
Газета «Шулявка»
 
Щотижневик. Виходить щоп’ятниці, тираж – 14 460 примірників.
Засновник – Трудовий колектив газети «Посредник». Не афішують політичні погляди
5
Газета «Українська газета»
 
Раз на 2 тижні, у четвер
Засновники – Чумак Олександр, Жолдак Валерій (заступник голови Координаційного бюро з питань підготовки до Євро-2012). Не афішують своєї політичної приналежності.
6
Газета «Київ на долонях»
Рекламно-інформаційний щотижневик, виходить у четвер, тираж – 700 000 примірників.
Засновник – Галіцин В.В., політичні погляди не відомі.
7
Газета «Киевляне»
Ранкова газета. Тираж – 500 000 примірників.
Засновник – компанія «Прайм Адвертайзинг». Аполітичне видання.
8
Газета «Дарниця»
Рекламно-інформаційне нерегулярне видання, тираж – 100 000 примірників
Засновник – ПП «Атлант», за підтримки Дарницької РДА. Не афішують політичні погляди.
9
Газета «Троєщина»
 
Рекламно-iнформацiйний щотижневик. Тираж – 110 000 примірників.
Засновник – ПП «Вектор-М»
Не афішують політичні погляди.

6. Електоральна інформація

Кількість виборців в Києві – 2 160 965 осіб;

Найбільший район міста за кількістю виборців – Деснянський район (287 200 виборців), а найменший – Печерський район (90 994 виборців).

Активність виборців 

Під час виборів до ВРУ 26 березня 2006 року взяло участь у голосуванні 68,53% виборців, а на позачергових виборах до парламенту (2007 року) – 65,32% виборців. Дуже низькою, порівняно з національними виборчими кампаніями, була явка виборців у 2008 році на позачергових виборах до Київської міської ради – 54,27%. На виборах Президента України 17.01.2010 року у Києві взяли участь у голосуванні 67,54% виборців, а при повторному голосуванні 07.02.2010 року ця цифра становила 69,03% від загальної кількості виборців. Таким чином, як видно з наведених даних, у Києві виборці активніше голосують на загальноукраїнських виборах.

7. Суспільне життя

Найчисельніші та найбільш впливові релігійні організації

У м. Київ діє 1 065 релігійних організацій.

Найбільші за чисельністю є релігійні організації Української православної церкви (Московський патріархат) – 268 громад та Української православної церкви (Київський патріархат) – 137 громад.

З православних конфесій у Києві діють також 30 громад Української автокефальної православної церкви.

Католицизм у столиці представлений Римо-католицькою церквою (26 громад) та  Українською греко-католицькою церквою (20 громад).

Доволі поширені й протестантські релігійні організації: Всеукраїнський союз об’єднань євангельських християн-баптистів (67 громад), інші релігійні організації євангельських християн-баптистів (26 громад), релігійні організації євангельських християн (74 громад), Всеукраїнський союз церков християн віри євангельської-п`ятидесятників (38 громад), інші релігійні організації християн віри євангельської (36 громад), Церква Повного Євангелія (46 громад), Українська уніонна конференція церкви адвентистів сьомого дня (24 громади).

Серед інших релігійних організацій у Києві діють: 18 іудейських релігійних організацій, 18 мусульманських громад, 6 релігійних організацій буддистів, 4 релігійні організації Товариства Свідомості Крішни, 11 громад організацій Рідної української національної віри та ряд інших релігійних організацій язичників і незалежних релігійних організацій.

Найактивніші суспільно-політичні громадські організації регіону:

У Києві зареєстровано понад 8 569 різноманітних громадських організацій із місцевим статусом, від екологічних та культурних до суспільно-політичних. Звісно, активними з них (у своїх напрямках) є порівняно незначна кількість.

У суспільно-політичній сфері працюють дві групи громадських організацій: припартійні (молодіжні та інші організації) та незалежні громадські організації. До останніх належать: Комітет виборців України, Лабораторія законодавчих ініціатив, Центр політико-правових реформ, Громадянська мережа ОПОРА, Громадська організація «Голос громади Києва», Український незалежний центр політичних досліджень, Асоціація міст України та інші.

Консультативно-дорадчі органи при органах влади, що мають вплив на громадськість:

Громадська рада при виконавчому органі Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) є постійно діючим органом, утвореним для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за діяльністю КМДА, налагодження ефективної взаємодії КМДА з громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики в Києві. Склад – 222 особи.

Комітет з економічних реформ (КЕР) при КМДА – консультативно-дорадчий орган, головний майданчик, на якому розробляються програми модернізації Києва. Склад – 22 особи.

Київська міська координаційна рада з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДУ. Склад – 17-19 осіб. Майже не діє.

8. Джерела отримання інформації:

http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2012/ds/kn/kn_u/kn0212_u.html

http://database.ukrcensus.gov.ua/PXWEB2007/index.htm

http://www.gorstat.kiev.ua/p.php3?c=2266&lang=1

http://www.gorstat.kiev.ua/p.php3?c=255&lang=1

http://www.rada.com.ua/ukr/RegionsPotential/Kyiv/

http://www.dcz.gov.ua/kie/control/uk/statdatacatalog/list

http://noviny.narod.ru/VV-00000429.html

http://community.hiblogger.net/vse_o_reiderstv/tag/Ocean+Plaza/

http://rada.gov.ua/

http://bp.ubr.ua/profile/trofimenko-vadim-i-vladimir

http://www.21.com.ua/index.php?lang_id=2&menu_id=103

http://yellow.com.ua/company.aspx?c=22601

http://obolon.ua

http://www.rosinka.ua/ua/

http://news.finance.ua/ua/~/1/90/all/2012/02/29/271011

http://goo.gl/2el9v

http://dovidka.com.ua/user/?code=199495&preview=1

http://goo.gl/hlLSL

http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2006/W6P406?pt001f01=600&pf7171=30

http://www.gorstat.kiev.ua/p.php3?c=255&lang=1

http://goo.gl/rGW7p

http://kyiv.klichko.org/

http://kmr.gov.ua/divinfo.asp?Id=1967

http://da-ta.com.ua/effort_articles/2699.htm

http://kmv.gov.ua

http://www2.segodnya.ua/candidates/spu_cand/9247.html

http://kmv.gov.ua/person.asp?Id=630&Show=Bio

http://file.liga.net/person/152-ivan-sidorov.html

http://www.kmv.gov.ua/person.asp?Id=6152&Show=Bio

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site/p_deputat_list

http://www.khpg.org/index.php?id=1093935707

http://www.e-kiev.net/67/

http://goo.gl/2DpIi

http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2010/WP0011

http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2006/w6p305?PT001F01=600&pid100=80

http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2006/w6p001

http://www.kievcity.gov.ua/gromadska-rada

http://kmv.gov.ua/reforma.asp

http://kmv.gov.ua/divisions.asp?Id=3551&PExpand=1#persons

http://www.uaportal.com/ukr/Kiev/Government/Gromad/

http://www.kmv.gov.ua/news.asp?IdType=1&Id=43930

http://narodna.org.ua/page.php?name=regions&ArticleGeoRef=10&

http://goo.gl/UkUKo

http://www.brama.com/ukraine/sprav.html

http://dovidnyk.kiev.ua/

http://www.gorstat.kiev.ua/p.php3?c=950&lang=1

http://www.irs.in.ua/files/statistic/2011.01.01_zvit_f1.pdf

pdf Завантажити повний текст