Нерівноцінність перемоги кандидатів, значна втрата голосів виборців, апробація різних схем підкупу (від використання кандидатами власних благодійних фондів до присвоєння «соцеконому» вже обраними нардепами). Чи варто повертати «мажоритарку» і сподіватися, що всі її недоліки рано чи пізно обернуться перевагами не для реалізаторів виборчих схем, а для виборців?

Ці та інші прогалини мажоритарної виборчої системи можна відслідкувати на прикладі будь-якого регіону чи навіть окремого виборчого округу. Розгляньмо як приклад Херсонщину.

Протягом останніх трьох років на території Херсонської області двічі відбувалися вибори народних депутатів України: проміжні вибори у виборчому окрузі №184 31 жовтня 2021 року та позачергові вибори 21 липня 2019 року.

За результатами проміжних виборів народного депутата у виборчому окрузі №184 перемогу здобув представник партії «Слуга народу» Сергій Козир, отримавши 21 365 голосів виборців. Ще 11 819 голосів було втрачено, оскільки всі інші кандидати, за яких голосували виборці, не стали народними депутатами.

Така сама ситуація склалася під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатних виборчих округах.

У виборчому окрузі №182 перемогу здобув висуванець партії «Слуга народу» Павло Павліш, отримавши 26 157 голосів виборців. Водночас 41 252 голоси було втрачено.

У виборчому окрузі №183 перемогла представниця «Слуги народу» Вікторія Вагнєр, здобувши 25 953 голосів підтримки. Разом з тим, 39 970 голосів було втрачено.

У виборчому окрузі №184 переможець від «Слуги народу» Ігор Колихаєв отримав 32 674 голосів. Ще 40 685 голосів виборців в окрузі було втрачено.

У виборчому окрузі №185 переміг Володимир Іванов, висуванець партії «Слуга народу», здобувши 21 761 голосів виборців. Водночас 47 906 голосів було втрачено.

У виборчому окрузі №186 переможцем виявився представник «Слуги народу» Олексій Ковальов, отримавши 24 507 голосів на свою підтримку. Ще 45 272 голоси виборців було втрачено.

Втрата голосів більшості виборців — один із найбільших недоліків «мажоритарки» Втім, за пропорційної виборчої системи з відкритими списками, яка нині закріплена у Виборчому кодексі, втрата голосів у рази менша — не враховуються лише голоси виборців, віддані за політичні партії, що не подолали прохідний бар’єр. 

Нерівноцінність перемоги кандидатів у різних виборчих округах — ще одна причина задуматися над тим, чи варто повертати «мажоритарку». Знову звернімося до результатів виборів в одномандатних виборчих округах на Херсонщині.

Якщо за результатами позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року кандидату у виборчому окрузі №185 Володимиру Іванову вистачило здобути 21 761 голос для перемоги, то в окрузі №184 Ігор Колихаєв переміг, отримавши 32 674 голоси виборців.

Ще більшу розбіжність між кількістю отриманих голосів для перемоги продемонстрували позачергові вибори народних депутатів України 26 жовтня 2014 року. Якщо у виборчому окрузі №184 кандидат від партії «Блок Петра Порошенка» Іван Вінник переміг з результатом 12 015 голосів, то у виборчому окрузі №185 кандидат від цієї ж партії Сергій Хлань для перемоги отримав майже вдвічі більше голосів — 25 738. 

Однак найчастіше мажоритарна виборча система асоціюється з реалізацією найрізноманітніших схем прямого та непрямого підкупу виборців. Як результат, довіра виборців до виборчого процесу і, зокрема, до його результатів зникає, оскільки кандидатам-«благодійникам» вдається переконати самих виборців, що переможе той, у кого найбільше матеріальних ресурсів.

Прикладів такої «передвиборчої благодійності» у Херсонській області зафіксовано чимало. Тільки протягом двох останніх виборчих кампаній виборці стали свідками і проведення на підтримку кандидатів різних лотерейних розіграшів, і використання благодійних фондів кандидатами, і вручення різноманітної техніки закладам, установам і організаціям комунальної форми власності, і роздавання грошових винагород.

Наприклад, під час організованого для дітей свята було проведено розіграш лотерейних призів — постільної білизни та рушників — від магазину «Євро-стиль», директором якого був кандидат-самовисуванець у виборчому окрузі №182 Садіяр Мамедов на виборах 21 липня 2019 року.

Інший приклад — безкоштовне роздавання пиріжків, а також проведення лотереї з розіграшем пледа і чайника поряд із розміщеною продукцією кандидата у виборчому окрузі №182 Сергія Дмитрієва («Об’єднання "Самопоміч"»).

У виборчому окрузі №184 під час тих самих позачергових виборів від імені благодійного фонду Ігоря Колихаєва дарували ковдри для дитячого садка, намет і берці, спортивну форму, тенісний стіл, м’ячі, м’ясорубку; фінансували ремонт навчальних закладів, купували обладнання для спортивних майданчиків; організовували безкоштовні медичні огляди; спонсорували встановлення табличок з назвами вулиць в населених пунктах округу тощо. Також кандидат проспонсорував два інфраструктурні проєкти — реставрацію парку та будівництво басейну.

Своєю чергою, кандидат Іван Вінник від свого іменного благодійного фонду надав фінансову допомогу на свято школи танцю, подарував музичну колонку, організував вручення грошових винагород для найуспішніших учнів у своєму окрузі та класним керівникам таких учнів тощо.

Також на той час потенційний кандидат у виборчому окрузі №185 Павло Філіпчук від імені благодійного фонду дарував меблі для хірургічного відділення одного з медзакладів у своєму окрузі, сценічні костюми для місцевого ансамблю, спонсорував футбольну команду та турнір з боксу, сертифікати на купівлю кондиціонерів тощо. Інший кандидат у цьому ж виборчому окрузі Сергій Хлань нагадав виборцям про свої попередні досягнення — заміну вікон, дверей, котлів, здійснення утеплення будівель, а також анонсував майбутні заходи з розвитку закладів освіти та культури.

У виборчому окрузі №186 кандидат-самовисуванець Євген Рищук організовував для виборців безкоштовні поїздки у кінний клуб «Grand Prix», власником якого є він сам. Такі заходи також відбувалися від імені благодійного фонду кандидата.

Так само під час виборчої кампанії проміжних виборів народного депутата у виборчому окрузі №184 у жовтні 2021 року кандидат від Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» Геннадій Лагута від імені благодійного фонду Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» дарував кондиціонер, футбольні ворота та м’ячі, футбольну форму, організовував циркові вистави для дітей, безкоштовні медичні огляди тощо. Від імені кандидата серед виборців проводили лотерейні розіграші електронної техніки.

Також під час святкування Дня міста Нова Каховка у вересні 2021 року спонсором заходів виступив той самий благодійний фонд Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» та на той час голова обласної ради і кандидат у нардепи Геннадій Лагута, а частину концертної програми організував інший кандидат, голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир.

Втім, недоліки «мажоритарки» не обмежуються лише періодом виборчої кампанії.Нерідко вже обрані народні депутати, зустрічаючись із виборцями в межах робочого календарного плану, часто згадують про кошти так званого «соцеконому», залучені на округ чи то «за їх сприяння», чи то «з ініціативи нардепа». Йдеться про субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток територій, яку саме народні депутати-мажоритарники за багато років навчилися використовувати для «самопіару».

Про проєкти, фінансування яких відбувалося за кошти «соцеконому», часто повідомляють парламентарі у своїх звітах для виборців та на офіційних сторінках у соціальних мережах. Протягом 2021 року на коштах субвенції на соціально-економічний розвиток активно «піарилися» представник виборчого округу №182 Павло Павліш, нардеп від округу №185 Володимир Іванов, представник виборчого округу №186 Олексій Ковальов.

У деяких своїх публікаціях на офіційній сторінці у мережі Facebook народний депутат Олексій Ковальов розповідає, що, залучаючи кошти «соцеконому», він виконує свої передвиборчі обіцянки. Натомість народний депутат Володимир Іванов навіть рекламує свої дописи про виділення державних коштів.

Зважаючи на очевидні мінуси мажоритарної виборчої системи і, на противагу їм, значні досягнення виборчої реформи, які вдалося реалізувати у чинному Виборчому кодексі, питання про повернення «мажоритарки» у виборчий процес на національному рівні стояти не повинне.

Громадянська мережа ОПОРА виступила із Маніфестом на підтримку виборчої реформи в Україні. Долучайтеся і ви! Підписати Маніфестhttps://cutt.ly/QUQTzRs