Без декількох місяців - шість років! Саме стільки часу минуло з моменту внесення 25 жовтня 2015 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей (провадження №12015260040003235) щодо кримінального правопорушення  передбаченого ч. 4 ст. 160 Кримінального Кодексу України (підкуп виборців-студентів на місцевих виборах 2015 року) у відношенні тодішнього кандидата в депутати Чернівецької міської ради Ростислава Білика.

Із ключових подій із 2015 по 2018 роки можна пригадати: обшук в квартирі Ростислава Білика, вручення письмового повідомлення про підозру, оголошення Білика в розшук, постановлення судом ухвали про надання дозволу на затримання підозрюваного з метою приводу до суду для розгляду клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, закриття кримінального провадження у зв'язку з відсутністю в діянні Ростислава Білика складу кримінального правопорушення, відновлення кримінального провадження після звернення Громадянської мережі ОПОРА зі скаргою до суду та розголосу у ЗМІ, застосування до підозрюваного Ростислава Білика запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання. Докладніше про вказані вище події можна прочитати за посиланням: https://longread.oporaua.org/sprava_bilyka

І лише 25 січня 2018 року Генеральна прокуратура України передала до суду матеріали кримінального провадження щодо обвинувачення Ростислава Білика у вчиненні кримінального правопорушення, а саме – підкупу виборців.

Майже рік в провадженні Шевченківського районного суду м. Чернівці знаходилась справа №727/766/18 (провадження №1-кп/725/293/18) за обвинувальним актом Генеральної прокуратури України в рамках кримінального провадження №12015260040003235, відомості щодо якого 25.10.2015 року внесені до ЄРДР, у відношенні Білика Ростислава Романовича у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 160 КК України (підкуп виборців на місцевих виборах 2015 року). Однак, у зв’язку із припиненням повноважень судді та самовідводом решти суддів Шевченківського районного суду м. Чернівці, 28 листопада 2018 року Чернівецьким апеляційним судом визначено підсудність справи Білика за Першотравневим районним судом міста Чернівці.

Вже понад два роки в провадженні Першотравневого районного суду м. Чернівці знаходиться справа Ростислава Білика. Впродовж 2019-2021 років у цій справі відбулось близько 50 судових засідань, в яких допитано 7 свідків. Серед них й голову дільничної виборчої комісії №730506 на місцевих виборах 2015 року та одного із трьох ключових свідків, які ще у 2015 році уклали угоду про визнання винуватості зі слідством та вироком Шевченківського районного суду міста Чернівці від 09.11.2015 року за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 160 КК України були засуджені до 3 років позбавлення волі зі звільненням таких осіб від відбування покарання із випробуванням, якщо вони протягом одного річного іспитового строку не вчинять нового злочину. Слід зауважити, що вказаний вище ключовий свідок при наданні пояснень 25.03.2020 року в суді стверджував, що після ДТП, він не пам’ятає обставин справи і не пам’ятає за що був засуджений. Натомість, інші два ключові свідки за інформацією прокурора перебувають за межами України.

Загалом, судом у період 2019-2021 років було відкладено ряд судових засідань із різних причин (неприбуття свідків, зміна захисника та двічі зміна групи процесуальних прокурорів, відрядження, лікарняні, відпустка обвинуваченого, захисника обвинуваченого чи прокурора), однак, впродовж трьох останніх місяців судові засідання у «справі Білика» щодо підкупу виборців відкладаються, оскільки стороною обвинувачення – Офісом Генерального прокурора у восьми судових засіданнях поспіль не забезпечено участь прокурора.

За цих, майже шість років Ростислав Білик встиг відбути п’ятирічну каденцію в якості депутата Чернівецької міської ради, домігся через суд поновлення на посаді доцента кафедри економічної теорії, менеджменту і адміністрування економічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, а також знову балотувався у депутати до міської ради Чернівців, як кандидат від політичної партії «Команда Михайлішина» на місцевих виборах у 2020 році, однак не отримав достатньої підтримки виборців.

Останні ж три місяці судові засідання не відбувались та переносились через непризначення прокурора. Громадянська мережа ОПОРА у травні та червні звернулась до Генеральної прокуратури України, аби з’ясувати на якому етапі ця процедура зараз. 8 липня ми отримали відповідь від ГПУ, що у відповідному кримінальному провадження групу прокурорів було змінено постановою заступника Генерального прокурора Ігоря Мустеци від 30 червня 2021 року, копія якої 7 липня була направлена до Чернівецької обласної прокуратури.

Слід звернути увагу, що із кожним наступним втраченим роком, у вказаній справі зростає можливість того, що Ростислав Білик буде звільнений від кримінальної відповідальності, в тому числі у зв'язку із закінченням строків давності. Нагадаємо, у разі вчинення тяжкого злочину строк давності становить 10 років.