Однією з умов реєстрації кандидатів у депутати в одномандатних округах є подання ним декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Такий документ подається за рік, що передує року початку виборчого процесу, тобто, у нашому випадку – за 2011. Наявність декларації та її відповідність має стати для електорату показником відкритості кандидата, а для громадських спостерігачів -  інструментом для порівняння задекларованої суми коштів та реальних витрат на передвиборчу кампанію.

Тож, для початку пропонуємо оцінити майнове становище претендентів на портфель народних депутатів. Сьогодні громадські спостерігачі аналізують кандидатів-мажоритарників у виборчому окрузі №119 з центром у м. Броди.

Отже, минулорічний сумарний дохід кандидатів, які балотуються у цьому окрузі становить 3,010,238 грн. 74 коп. Ця цифра складає майже 2% від бюджету Бродівського району, який був затверджений на 2011 рік[1].

Так, найзаможніший кандидатом у окрузі став Іван Щепанкевич, який балотується від партії «Удар» - за минулий рік він заробив 1 668 700 грн. Щепанкевич є директор департаменту у ЗАТ «Галичина» та на даний час проживає в Радехові. На другому місці – Ігор Сенчук, який теж мешкає у Радехові. Кандидат є президентом корпорація «ЕкоЛан», у минулому році його дохід склав 564688 грн. Наступною у списку найбагатших із задекларованим доходом у 501 920 грн. фігурує голова фракції «Свободи» у Львівській обласній раді та водночас директор ПП «Агенція юридичного захисту». Замикає четвірку лідерів самовисуванець та виконавчий директор ТОВ «Краківський ринок» Володимир Кожан – його дохід склав 370 492 грн. Два дні тому львівські ЗМІ уже облетіла новина про те, що єдиним майном, яке задекларував Кожан, виявився автомобіль Hummer.

Серед тих, хто у 2011 заробив найменше, числяться кандидат Ігор Матвієнко від Народної партії (13560 грн), самовисуванка Наталія Тлємішок (21546 грн) та Юрій Стецик від КПУ (24393,74 грн).

Іван Шегда,
Громадський спостерігач у ВО №119, Громадянська мережа ОПОРА
 
Детальніше:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 37.
Ірина Швець,
прес-секретар
063 628 68 40
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.


[1] Рішення Бродівської районної ради №23 від 05.01.2011 р.