17 травня відбулося зовнішнє незалежне оцінювання з російської мови. На Херсонщині в цей день працював лише 1 пункт тестування – Херсонська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1, до якої з’їжджалися абітурієнти з усієї області. Громадянська мережа ОПОРА, яка відслідковує дотримання процедур проведення ЗНО у 16 областях України, делегувала свого представника і на цей пункт тестування.

Так, рівень організації та проведення ЗНО з російської мови у ЗОШ №1 м. Херсона, перевіряв громадський спостерігач, офіційно зареєстрований Сімферопольським регіональним центром оцінювання якості освіти (посвідчення №12/Х006). Він прибув до ПТ о 9:30, пред’явив посвідчення та паспорт на вході у школу, після чого був допущений на територію пункту тестування.

О 9:35, коли пан спостерігач зустрівся з відповідальною за пункт тестування, вона почала вимагати від спостерігача покинути пункт тестування, оскільки він, за її словами, запізнився і не має права бути допущеним до спостереження. Пояснення спостерігача від ОПОРИ про те, що Положення про громадське спостереження за проведенням ЗНО не визначає часових рамок появи спостерігача на ПТ (окрім тих випадків, коли тестування вже розпочалося, тобто після 11:00), до уваги персоналу пункту взяті не були. Тому, на вимогу відповідальної за пункт тестування Устинової Наталії Валентинівни, спостерігач покинув школу. Свідками цього стали Уповноважена особа від УЦОЯО, якій делеговано право приймати рішення про вилучення будь-кого з пункту тестування, та державний інспектор. На жаль, вони, очевидно через свою некомпетентність, не вжили жодних заходів для унормування ситуації.

Громадянська мережа ОПОРА розцінює такі дії з боку персоналу пункту тестування як перешкоджання веденню громадського спостереження за дотриманням процедур зовнішнього оцінювання. Документом, який визначає права та обов’язки громадських спостерігачів, є відповідне Положення, затверджене 20 грудня 2011 року. Згідно з документом, єдиною підставою для вилучення спостерігача з ПТ може бути спiлкування з абiтурiєнтами або допомога їм пiд час виконання тестових завдань, вчинення дiй, якi унеможливлюють проведення процедури ЗНО. В такому разі, інформація про вилучення заноситься до протоколу про завершення процедури тестування.

Таким чином, Громадянська мережа ОПОРА ще раз наголошує, що дії персоналу у ПТ були неправомірними та мають бути взятими до уваги регіональним та Українським центрами оцінювання якості освіти, а винні у ситуації - понести дисциплінарну відповідальність.

Контактні особи:
 
Ольга Стрелюк
національний координатор спостереження за ЗНО
063-628-68-36

Додаткова інформація

Громадське спостереження ВГО Громадянської мережі «ОПОРА» за ЗНО відбувається за сприяння Альянсу для розвитку (Global Development Alliance) Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI).