Приховану агітацію під час чергових виборів Президента України вже використовують 4 суб’єкти виборчого процесу. Дана технологія дає змогу ухилитись від вимог виборчого законодавства та створює неконкурентні умови для всіх учасників виборчих перегонів. Але чи потрібно це розглядати з точки зору недотримання морально-етичних норм та слабкої політичної волі? Чи потрібно нарощувати практику реагувань на дані прояви агітації через звернення до правоохоронних органів?

Після реєстрації всіх кандидатів у Президенти України 8 лютого зникло поняття «дочасна активність потенційних кандидатів». Розпочалась офіційна передвиборча агітація, яка повинна проводитись відповідно до Закону України «Про вибори Президента». Слід зазначити, що зовнішня реклама, починаючи з етапу дочасної кампанії кандидатів, і в період передвиборчої агітації є найпопулярнішою формою серед кандидатів. Ще у жовтні на території Миколаївщини налічувалось приблизно 150 рекламних конструкцій, задіяних під політичну рекламу. На кінець січня ця кількість вже перевищує 600. Безперечно, зовнішня агітація є доволі ефективним методом іміджевої роботи та популяризації політика, хоча це й дороге задоволення. В той же час дана форма агітації не несе в собі жодного змістовного навантаження та здебільшого розрахована на коротке гасло щодо болючих для суспільства економічних або політичних проблем.

Але й тут кандидати намагаються зробити все можливе, щоб обійти чинні вимоги Закону. Наприклад, не показувати, скільки було витрачено на передвиборчу агітацію, використовуючи такі методи, на які не можуть бути застосовані обмеження щодо ведення агітації. Одним із прикладів цьому може слугувати реєстрація шляхом самовисування Петра Порошенка. Ще у листопаді представник Миколаївської обласної організації БПП в особистій розмові сказав дві речі, які спочатку були незрозумілими: «можливо, Петро Порошенко піде самовисуванням» та «партію БПП все одно будуть асоціювати з Петром Порошенко». Скоріш за все, це планувалось задовго до старту кампанії. І що ми маємо на сьогоднішній день: політична партія Блок Петра Порошенка «Солідарність» з іменною назвою не є суб’єктом виборчого процесу. Тому ми фіксуємо в Миколаєві зовнішню рекламу з надписом «Реальні справи, а не брехливі обіцянки. Блок Петра Порошенка. Солідарність».

10 02 BPP Bilbord

І дану рекламу в юридичному полі не можна сприймати, як передвиборчу агітацію. Через відсутність суб’єкту вона кваліфікується як прихована агітація. Але в той же час ми знаємо, що передвиборча агітація – це будь-яка дія, яка спонукає виборця голосувати за чи проти кандидата. Окрім того, даний слоган розповсюджується на офіційних ресурсах партії БПП, на youtubeканалі Петра Порошенка і озвучується самим кандидатом. Та чи можливо довести у суді, що це є агітацією і притягнути до відповідальності за невиконання чинних норм щодо розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів? Наразі про такі випадки невідомо. І це може стати ризиком використання передвиборчої благодійності, яка йтиме саме від політичної партії. Якщо в даних діях не прослідковуватиметься агітації, то подарунки від іменної партії не будуть юридично вважатись підкупом.

10 02 BPP Reklama na youtube

Схожа ситуація відбувається з Юрієм Бойком. І хоча зареєструвався він шляхом самовисування, тому що «Опозиційна платформа «За життя», яку він нещодавно створив з Вадимом Рабіновичем, ще не зареєстрована як партія і не може висувати його кандидатом в Президенти, але команда кандидата не нехтує застосовувати приховану агітацію. Так, у Миколаєві, після реєстрації Бойко кандидатом, продовжує розповсюджуватись прихована агітація на зовнішніх носіях з надписом «Опозиційна платформа – За життя».

10 02 Bilbord Za zhyttja

Дана агітація не містить вихідних даних та вочевидь оплачена не з виборчого фонду. Хоча, якщо звернутись до офіційних ресурсів партії, то дана партія асоціюється, в першу чергу, з кандидатом Юрієм Бойком.

10 02 Bojko Rabinovich

Іншим прикладом прихованої агітації можуть слугувати білборди «Слуга народу – Президент». І тут постає питання, чи це передвиборча агітація кандидата Володимира Зеленського, якого висунула політична партія «Слуга Народу»? Чи  це реклама фільму, де Зеленський зіграв головну роль? Точної відповіді немає, але це в черговий раз дає змогу ухилитись від вимог законодавства і порушити принцип рівності кандидатів в цілому. Зрозуміло, що це продукт юристів та політтехнологів команди Зеленського, але прикро, що дана реклама розрахована тільки на маніпуляцію, а не на донесення до виборців реальної програми чи чітких планів щодо подальшої роботи.

10 02 Bilbord Sluga narodu

І останній наразі приклад прихованої агітації у Миколаєві – зовнішня реклама партії Олександра Вілкула. Як відомо, кандидата висунула партія «Опозиційний блок - Партія миру та розвитку», відповідно вона є суб’єктом виборчого процесу. Але, як ми бачимо, в місті розповсюджена реклама «Опозиційний блок. Україні потрібен мир та розвиток». Тобто частина назви партії була використана для слогану. І фактично назва партії-суб’єкту відсутня. Отже, як і в попередніх прикладах, це не дає змоги застосовувати норми виборчого законодавства на дані прояви агітації. Але чи є вихід у такій ситуації?

10 02 Bilbord Oppoblok

Фіксація цих порушень, звісно ж, має сумнівну перспективу. В той же час треба з чогось починати. Практика показує, що саме судова влада може більш ефективно ставити крапки над «ї» в невизначених ситуаціях. Прикладом може слугувати роз’яснення Вищого адміністративного суду України щодо благодійності серед здобувачів освіти, коли суд визнав, що дарунки від суб’єктів виборчого процесу дітям є підкупом їхніх батьків. Дане роз’яснення дало змогу кваліфікувати багато випадків саме як порушення законодавства. З прихованою рекламою ми маємо дійти до подібного кейсу. Саме судова влада повинна адекватно зробити роз’яснення і дати змогу правоохоронним органам реагувати. З іншого боку, не існує ідеального законодавства чи роз’яснень. Якщо кандидат, партія вирішать порушити вимоги Закону, вони обов’язково знайдуть шляхи, як це зробити. І дана практика лише свідчить про низьку політичну волю та неготовність кандидатів, політичних партій до конкурентних виборів.        

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)