У першій половині лютого в регіональному сегменті платної реклами соціальної мережі Facebook зафіксовано поширення матеріалів з ознаками «чорного піару» проти кандидатів у Президенти України Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко, Андрія Садового, Анатолія Гриценка та Петра Порошенка. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганщини.

Це нове явище для президентської кампанії 2019 року в Луганській області. Так, якщо протягом грудня 2018січня 2019 інструменти платної реклами використовувалися з метою вигідного позиціонування кандидатів перед громадськістю Луганщини, то наразі зафіксована мережева діяльність з їх дискредитації перед місцевими виборцями.

Для поширення компрометуючої інформації скандального характеру щодо зазначених кандидатів у Президенти  без посилання на джерело використовуються 6 основних сторінок: «Слуга урода»,  «НевірЮ», «ЮлеСтоп», «Гонимо з Садового», «Зашквари Гриценка» та  «Астанавитесь».

Так, рекламні інформаційні  матеріали сторінки «Слуга урода» зосереджені на висвітленні зв’язків Володимира Зеленського з Валерієм Коломойським, бізнес-інтересів у Російській Федерації, причетності до діяльності офшорів.

 

У свою чергу, сторінки «НевірЮ» та «ЮлеСтоп» поширюють платний рекламний контент з елементами компрометації кандидата Юлії Тимошенко як такого, що орієнтований на російського президента Володимира Путіна, а також який поширює неправдиву інформацію.  Різниця у тому, що перший паблік розрахований на україномовний сегмент виборців, тоді як цільовою аудиторією другого  є російськомовний електорат.

При цьому, можна констатувати той факт, що сторінки «Слуга урода» та «НевірЮ» можуть мати спільне походження або адмініструватися особами з одного політичного табору. Так, часто матеріали зі сторінки «НевірЮ» поширюються проти Юлії Тимошенко з дописом «Жарти скінчились: Зеленський йде у Президенти!».

Натомість, паблік «Гонимо з Садового» присвячений розповсюдженню матеріалів щодо «зв’язків з Кремлем», гомосексуальності кандидата, «сміттєвих війн» у Львові  та прихильності націонал-соціалізму.

 

Менш активними в регіоні є сторінки «Зашквари Гриценка» та  «Астанавитесь». Якщо перший паблік цілеспрямовано публікує рекламні матеріали з ознаками «чорного піару» проти Анатолія Гриценка (здебільшого, про «зловживання» під час перебування на посаді Міністра оборони), то другий відзначився разовим інформаційним «вкидом» проти кандидата Петра Порошенка (зокрема, поширення матеріалів щодо нібито його причетності до розстрілу «Небесної сотні»).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.