Реклами партій, що завуальовано вказують на кандидатів, або реклама серіалу, актор якого йде в Президенти, або фотопортрет кандидата без зазначення імені та прізвища, або перетворення відомої широкому загалу негативної історії на рекламу нової ініціативи кандидата – усе це прояви прихованої агітації у рекламі на зовнішніх носіях, які дослідили спостерігачі ОПОРИ.

Часто кандидати та їх політичні сили можуть порушувати принцип рівності усіх учасників виборчого процесу, зловживаючи прогалинами у законодавстві. Представники ОПОРИ фіксують факти наявності завуальованої агітації при розміщенні реклами на її зовнішніх носіях (білбордах та сітілайтах). Так, використовуються повідомлення чи зображення, які не містять прямої вказівки на конкретну особу, але асоціюються з нею.

8 лютого Центральна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів на пост Президента. У списку бажаючих стати Главою держави є 44 особи. Закон України «Про вибори Президента України» регулює ведення передвиборчої агітації кандидатами. Зокрема, у пункті 3 частини 4 статті 3 Закону зазначено, що рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів з Державного бюджету та виборчих фондів кандидатів.

У частині 1 статті 58 цього ж Закону вказано, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. До видів передвиборної агітації у вказаній статті віднесено зокрема й розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами.

У Тернопільській області спостерігачі ОПОРИ фіксують агітаційну продукцію на носіях зовнішньої реклами 11 кандидатів у Президенти зі звичними її реквізитами: зображеннями та прізвищами кандидатів і їх передвиборчими гаслами. Вказані агітаційні матеріали мають чітке та однозначне спрямування - спонукати виборців голосувати за зображених на білбордах кандидатів. Тоді сумнівів у тому, що така друкована продукція є агітаційною, ні в кого не виникає.

Поряд з цим спостерігачі ОПОРИ фіксують таке поширене явище на вулицях міст як білборди з рекламою політичних партій. Серед них – рекламні щити Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та «Опозиційної платформи – За життя».

Нагадаємо, що Центральна виборча комісія зареєструвала Петра Порошенка кандидатом у Президенти, як самовисуванця. Сам кандидат – безпартійний. Тому реклама політичної сили Блок Петра Порошенка «Солідарність» не є передвиборною агітацією цього учасника виборчих перегонів.

Водночас агітаційна продукція Петра Порошенка та рекламна продукція БПП «Солідарність» на зовнішніх носіях мають багряного кольору фон та подібної гарнітури шрифти. На відстані їх важко розрізнити.

Також підпис на рекламі партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» містить ім’я та прізвище кандидата. Тобто така рекламна продукція також може привертати увагу виборців і до персони Петра Порошенка.

У Тернопільській області спостерігачі ОПОРИ у середині лютого фіксували білборди із фотографією чинного Президента та предстоятеля Православної церкви України Епіфанія. Зображення супроводжується підписом «Томос для України», дизайн якого подібний до описаних вище випадків.

Окрім того в регіоні зустрічаються щити із рекламними матеріалами на підтримку Президента. Вони розроблені у подібному стилі. Така реклама може мати приховану вказівку на чинного Президента Петра Порошенка, який на сьогоднішній день вже є кандидатом.

Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували випадок розміщення на зовнішніх носіях реклами від Тернопільської обласної держаміністрації, яка має схожий дизайн. Вона дублює кольори та частину слогана «Реальні справи» з реклами Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Поза тим в обласному центрі наявні білборди із рекламою партії «Опозиційна платформа – За життя». Ця політсила у потенційних виборців може асоціюватись з одним із її лідерів та кандидатом на пост Президента Юрієм Бойком. Ще у листопаді Рада «Опозиційної платформи - За життя» заявляла про висування кандидатури Юрія Бойка для участі в президентських виборах. Але документи для реєстрації до ЦВК Бойко подав не як кандидат від цієї політсили, а як самовисуванець. Отож, вказана партія не є суб’єктом виборчого процесу на цих виборах Президента.

«Тому вищеназвані рекламні щити Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та «Опозиційної платформи – За життя» хоча і опосередковано натякають на кандитатів у Президенти, однак передвиборною агітацією вказаних кандидатів згідно закону вважатися не можуть. Вказані випадки потребують більш чіткого законодавчого врегулювання, а судова практика – єдності в підході до вирішення цього питання», - підсумовує радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Ще більше питань виникає щодо носіїв зовнішньої реклами, що пропагують гасло «Слуга народу – президент. Як не крути». Їх можна трактувати як комерційну рекламу серіалу «Слуга народу». Але, водночас, у більшості виборців вони асоціюються з актором, що виконує одну з головних ролей, Володимиром Зеленським. Тобто, такі білборди можуть розцінюватись як непряма прихована агітація на користь кандидата Зеленського. Нагадуємо, що саме партія «Слуга народу» висунула Володимира Зеленського кандидатом на пост Президента України.

Цікавою є також ситуація із рекламою «Рух синіх шапок», що почала нещодавно з’являтися на білбордах у Тернополі. У січні у соціальній мережі Facebook, а також у всеукраїнських ЗМІ поширювалась історія про те, як кандидат в Президенти України Ігор Шевченко на економічному форумі у Швейцарії взяв чотири безкоштовні шапки замість однієї. Цим він сам похвалився у дописі на своїй сторінці у соцмережі. Тоді історія викликала багато несхвальних відгуків та жартів на адресу кандидата.

Зараз ця тема отримала інший характер. У лютому кандидат у Президенти Ігор Шевченко оголосив про створення антикорупційного «Руху синіх шапок». Гаслом його став вислів «Дамо корупціонерам по шапці!», який дублюється також у рекламі на білбордах у Тернополі.

У середині лютого в обласному центрі спостерігачі ОПОРИ також зафіксували білборд із фотографією Юлії Тимошенко та привітанням із Різдвяними святами, але без зазначення ім’я та прізвища.

«Наявність такої реклами у період виборчої кампанії може свідчити про те, що не всі кандидати готові на рівних умовах проводити свою агітаційну кампанію. Принцип рівності усіх учасників виборчих перегонів забезпечується забороною використання інших джерел фінансування передвиборної агітації окрім коштів із виборчих фондів кандидатів. Для контролю витрат на друковану агітаційну продукцію законодавець передбачив вимоги про наявність на ній вихідних даних (підприємство, що здійснило друк, замовник, тираж, осіб відповідальних за випуск). Тобто на білбордах та сітілайтах із прямою агітацією за кандидата обов’язково мають бути вказані такі відомості, бо в іншому випадку це буде адміністративне правопорушення. Можливо саме для уникнення такої відповідальності, кандидати та їх політтехнологи вдаються до маніпуляцій із прихованою агітацією або завуальованими формами агітації», - зауважує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА додає: «На сьогоднішній день є дуже актуальним питання більш чіткого і однозначного законодавчого визначення терміну «передвиборна агітація» та єдності у судовій практиці щодо тлумачення даного терміну. Великою проблемою є те, що кожен закон про вибори (президентські, парламентські, місцеві) містить свої особливості щодо означення вказаного терміну та правил щодо проведення агітації. У Законі України «Про вибори Президента України» застосовується нечітка термінологія щодо передвиборної агітації, що й широко використовують виборчі штаби. Судова практика нам вказує, що за певних обставин лише оголошення імені кандидата на пост Президента України може бути розцінено як передвиборну агітацію (Узагальнення Вищого адміністративного суду України щодо особливостей провадження у справах за адміністративними позовами з приводу оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, інших учасників виборчого процесу, пов’язаних з підкупом виборців, 2016 рік)».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)