Президент Петро Порошенко 7 лютого 2019 року підписав Указ, який визначає перелік тимчасово окупованих населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, а також межі окупованих територій.

Даний крок був дуже важливим, оскільки додає правової визначеності цьому питанню й полегшує можливість для вимушених переселенців і мешканців окупованої частини Донбасу взяти участь у виборах Президента України – 2019.

Справа в тому, що минулого року постановою ЦВК №129 від 5 вересня було внесено зміни до постанови ЦВК №893 «Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси». Ці зміни передбачали наступне: «Виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях, межі та перелік яких визначаються Президентом України у порядку, передбаченому Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування».

Але з початку виборчого процесу 31 грудня 2018 року до 6 лютого 2019 року включно ці межі не були визначені Президентом, що створювало певні складнощі в реалізації переселенцями й жителями окупованих територій Донбасу свого гарантованого Конституцією України. І хоч процедурою тимчасової зміни місця голосування для зміни виборчої адреси можна скористатися, й станом на 10 лютого це зробили15 202 особи, але поодинокі випадки й перешкоди для внутрішньо переміщених осіб траплялись. Про це розповідають правозахисники та громадські організації, що переймаються питаннями виборів.

Ще 25 січня у відповіді на інформаційний запит з Адміністрації Президента (лист №12-09/318) мене проінформували, що «станом на 24 січня триває робота з опрацювання згаданого Указу Президента України у структурних підрозділах Адміністрації Президента».

11 02 2019 Chumak AP

А ЦВК в листі №21-17-705 від 06.02.2019 р. вказала: «Проте станом на сьогодні меж тимчасово окупованих територій районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях не встановлено».

11 02 2019 Chumak CEC 1

11 02 2019 Chumak CEC 2

А вже наступного дня Президент підписав цей Указ.Подивитися повний перелік міст, селищ, районів тимчасово окупованих територій, а також їхні географічні координати можна за посиланням.

Нагадаю, що вимушені переселенці з Криму та міста Севастополя отримали можливість тимчасово змінювати місце голосування без додавання якихось додаткових документів до відповідної заяви ще на підставі постанови ЦВК №240 від 09.04.2014 року.

Згідно з частиною 1 статті 35-1 Закону України «Про вибори Президента України» кожен виборець має право на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.Ну і якщо ви досі не використали цю можливість, то алгоритм дій такий:

  1. до 25 березня 2019 року включно звернутися до найближчого органу ведення Державного реєстру виборців, де зараз проживаєте. Як правило, відділи Держреєстру виборців розташовані у будівлях виконкомів міст обласного значення або при райдержадміністраціях. Їхні адреси можете знайти за посиланням;
  2. берете свій паспорт та пишете заяву про тимчасову зміну місця голосування;
  3. у заяві вказуєте адресу фактичного місця проживання, або номер дільниці, на якій плануєте голосувати. Адреси дільниць можна знайти за посиланням;
  4. жодних додаткових документів переселенцям додавати не треба. Однак, з огляду на ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців», де передбачено, що звернення виборця про тимчасову зміну місця голосування повинно бути «мотивованим», у заяві в обґрунтуванні варто зазначити, що зміна місця голосування відбувається через те, що виборча адреса перебуває на тимчасово непідконтрольній українській владі території. Усі інші громадяни до заяви мають додавати документи та їхні копії, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. До таких документів можна віднести довідку з місця роботи чи навчання, право власності на житло або договір оренди тощо. Перелік таких документів не є вичерпним;
  5. орган ведення Держреєстру виборців видасть посвідчення про тимчасову зміну місця голосування, де буде вказана дата виборів (31 березня 2019 року), а також номер та адреса виборчої дільниці для голосування;
  6. у день голосування необхідно буде прийти на цю нову дільницю з паспортом та посвідченням з 8:00 до 20:00.

Важливо! Місце голосування змінюється тимчасово, без зміни виборчої адреси (яка, як правило, встановлена за місцем реєстрації), на період одних конкретних виборів. Тому, якщо буде другий тур виборів, процедуру написання заяви про тимчасову зміну місця голосування доведеться пройти ще раз.

 
 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project