З наближенням виборів Президента України все актуальнішими стають вже традиційні питання можливості реалізації виборчих прав різних категорій громадян України. Так, на Черкащині живуть більше 1000 людей з інвалідністю, які пересуваються на інвалідних візках. Наскільки вибори будуть доступними для них?

Проблема полягає в неможливості для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення потрапити до приміщень для голосування через відсутність архітектурної доступності приміщень, в яких відбувається голосування, а також недоступної прилеглої території.

Як показали моніторингові візити Української Гельсінської спілки з прав людини, на Черкащині є  проблеми з доступністю до будівель та споруд. Особливо гостро ця проблема спостерігається в школах та культурних закладах, в яких зазвичай відбуваються вибори. Стан приміщень та прилеглої території, на день проведення моніторингових візитів, не дозволяє вільно та безперешкодно реалізувати свої виборчі права людям з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення.

Відповідальними за доступність будівель (комунальної власності) та прилеглої до них території, є органи місцевої влади. Обов’язок органів місцевої влади організувати доступність приміщень для голосування встановлено ч. 1 ст. 39 Закону України «Про вибори Президента України»: «Органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень: надавати їм необхідні приміщення відповідно до нормативів, що встановлюються цим Законом та прийнятими відповідно до нього актами Центральної виборчої комісії».

Вимоги до приміщень дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування встановлено додатком до постанови Центральної виборчої комісії від 19 січня 2012 року №5. Зокрема в п. 7 додатку зазначено: «Приміщення для голосування повинні відповідати потребам громадян з обмеженими фізичними можливостями, зокрема бути оснащені пандусом, мати безперешкодний вхід і вихід з нього».

Незабезпечення доступності до приміщень є проявами дискримінації, що прямо заборонено законом. Так, ст. 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» встановлено, що будь-які форми дискримінації з боку державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб забороняються.

Заборону дискримінації людей з інвалідністю встановлено Конвенцією ООН про права людей з інвалідністю. Вона визначає необхідність забезпечення особам з інвалідністю доступності фізичного, соціального, економічного та культурного оточення, охорони здоров’я та освіти, а також інформації та зв’язку, що може сприяти створенню для них можливості повною мірою користуватися всіма правами людини та основоположними свободами.

В умовах децентралізації та збільшення можливостей, місцевій владі під силу організувати вибори, які не дискримінуватимуть людей з інвалідністю. Для чого місцевій владі вже сьогодні необхідно провести аналіз приміщень та прилеглої території на предмет доступності та привести їх до державно-будівельних норм.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project