Протягом осені Полтавщину відвідали 10 потенційних кандидатів в Президенти. З них п’ять є чинними народними депутатами. ОПОРА вирішила проаналізувати обіцянки нардепів-потенційних кандидатів, які вони давали мешканцям області, з їхніми голосуваннями в стінах Верховної Ради.

Аналіз проводився за допомогою інструменту rada4you. Цей інструмент допомагає у відсотковому співвідношенні виявити справжню позицію депутата, спираючись не на його слова, а на конкретні дії. Голосування депутата рахуються як зважене середнє, де найважливіші голосування отримують 50 балів, менш важливі 10 балів, а ще менш важливі голосування, на під час яких депутат був відсутній, отримують 2 бали. Під час важливих голосувань депутат отримує повні 50 балів за голосування на підтримку політики, 0 балів за голосування проти i 25 балів за неголосування. В менш важливих голосуваннях депутат отримує 10 балів за голосування відповідно до політики, 0 балів за голосування проти і 1 (з 2) бали, якщо відсутній

Сергій Тарута

Протягом вересня-листопада Сергій Тарута відвідав Полтавщину 12 листопада. Згідно з календарним планом Верховної Ради, цей день був виділений під роботу в комітатах, комісіях, фракціях. Тарута є головою підкомітету з питань охорони історико-культурної спадщини Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності. У Кременчуці Тарута провів зустріч зі ЗМІ, де разом з очільниками обласної партії розповів про стратегію розвитку України.

6 12 vizyt taruty v kremenchuk lystopad

Фото: osnovaparty.org

Загалом було проаналізовано голосування нардепа за законопроекти трьох напрямків – врегулювання конфлікту на Донбасі, децентралізація влади та реформа енергетичного сектору.

В своїх висловлюваннях Тарута виступив за мирний план врегулювання конфлікту на Донбасі. «Є у нас мирний план, який називається «Три основи»… Це новий майданчик у Відні: спецпредставники Франції, Німеччини, України, Росії та Америки… Мінськ – це більш гуманітарна частина. Далі – двосторонній формат, керівництво Росії та України. Бо якщо потрібен мир в Україні, то треба щоб ми ініціювали двосторонній формат», – наголосив потенційний кандидат.

Відтак, Сергій Тарута проголосував проти затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (№9338). При цьому, при голосуванні за мирне врегулювання в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму потенційний кандидат з 13 голосувань 12 разів був відсутній. Одного разу проголосував «за» та має 52% підтримки даних Законів.

6 12 golosuvannya za myrne vreguluvannya na Donbasi

Крім цього, Тарута вважає децентралізацію одним з важливих елементів мирного врегулювання конфлікту повну децентралізацію: «Ми мусимо контролювати всю територію донецького кордону. Це неможливість федералізації, а повна децентралізація як для Донбасу так і інших регіонів». Згідно з аналізу Тарута переважно голосує «за» децентралізацію влади. Він жодного разу не проголосував «проти» даних законопроектів та має 64% підтримки відповідних законодавчих ініціатив. Хоча з 52 голосувань 39 разів нардеп був відсутнім.

6 12 golosuvnnya za decentralizaciju

Також лідер партії «Основа» поділився баченням розвитку Кременчука, зазначивши, що для цього необхідно реформувати енергетичний сектор: «Кременчук я добре знаю, але не як турист, а більш як промисловець, який до цього був директором на «Азовсталь». Сьогодні ми зустрічалися з керівниками підприємств, важливих для економіки країни де обговорювали нову економічну модель, яка має прийти на зміну старої пострадянської, яка досі залишається. Мова йшла про те, як стимулювати тотальну економічну інноваційну модернізацію, адже енергоносії наразі у великій ціні, а це можна змінити за рахунок технологій. Де роль держави, де регіону, де підприємства? Адже потрібно забезпечити і дешевим ресурсом, і стійким економічним кліматом, і головне, щоб держава стимулювала свого виробника і дала йому змогу виробляти конкурентоздатну продукцію».

У голосуваннях Тарута має 56% підтримки законопроектів реформи енергетичного сектору. При цьому у 27 голосувань політик участі не брав, проголосувавши «за» чотири рази.

6 12 golosuvannya za reformu energetychnogo sektoru

Загалом під аналіз потрапили 97 голосувань. З них у 78 (80%) голосуваннях Тарута участі не брав, «за» законопроекти проголосував 18 разів (19%), одного разу був «проти» (1%).

Олександр Шевченко

Олександр Шевченко відвідав Полтаву 3 листопада під час проведення праймеріз партією УКРОП, де він був обраний обласними членами партії кандидатом в Президенти.

6 12 shevchenko vizyt do poltavy

Під час виступу на заході в своїй промові потенційний кандидат від УКРОПу Олександр Шевченко виказував бажання боротьби проти корупції: «Верховенство права - це відсутність корупції, взяв хабара – в’язниця, конфіскація майна, все просто. Я собі перед Богом бажаю, щоб, якщо я хоч копійку хабара візьму, то моє місце там в пеклі, ось собі я це бажаю».

Згідно з аналізом Олександр Шевченко «переважно голосує за» закони спрямовані на подолання корупції в Україні. Відтак, нардеп 27 разів проголосував «за» законопроекти, 5 разів – «проти», та 21 раз був відсутній під час голосування.

6 12 golosuvannya za antykorupcijni zakony shevchenka

Також Шевченко акцентував увагу на соціальному захисті військовослужбовців та ветеранів АТО.

«Переконаний, треба робити зміни на законодавчому рівні. Як і ставлення до бійців АТО, військових, які боронять нашу країну», – казав потенційний кандидат.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що Шевченко подарував путівки в Буковель сім’ям загиблих бійців з Полтавщини.

Під час голосувань в Раді Шевченко має 80% підтримки законодавчих ініціатив спрямованих на допомогу військовослужбовцям. Він проголосував «за» законопроекти 26 разів, при цьому під час 23 голосувань участі не брав.

6 12 golosuvannya na pidtrymku uchasnykiv ato shevchenka

Шевченко, так й інші члени партії, під час виступів критично висловлювався по відношенню до чинної влади.

«Ті, хто був 27 років у владі, довели громадян однієї з найуспішніших країн Європи до найнижчого рівня життя. Якщо люди стали фактично жебраками і не можуть собі нічого дозволити, якщо бізнес душать правоохоронні органи і чиновники-корупціонери, то про який економічний розвиток може йтися? Ми повинні забезпечити свободу і економічну незалежність людей і країни», – говорив Шевченко.

У стінах Ради Шевченко «переважно голосує за» законодавчі ініціативи Президента та Кабінету Міністрів України, маючи 74% та 75% підтримки. Зокрема 93 рази нардеп проголосував «за» ініціативи Президента, не бравши участі в голосуванні 102 рази. Жодного разу не голосував «проти».

6 12 golosuvannya na pidtrymku iniciatyv prezydenta shevchenka

270 разів підтримував законопроекти Уряду, 281 раз у голосуванні участі не брав та ще 7 разів проголосував «проти» ініціатив Кабміну.

6 12 golosuvannya na pidtrymku iniciatyv kabminu shevchenka

Юрій Бойко

30 жовтня Юрій Бойко завітав до Кременчука та Лубен, де відкрив громадські приймальні. Цей день, згідно з календарним планом ВР, передбачав зустріч з виборцями. Під час зустрічі в Кременчуці виборці звернулись до Бойка з занепокоєнням щодо екологічного стану міста.

«Я доб’юся, щоб була роз’яснена ситуація, яким чином власники підприємств збираються поліпшити екологію міста», – наголосив тоді нардеп.

6 12 vizyt boyka do kremenchuka

Фото: poltava.to

Згідно з даними rada4you Бойко не взяв участі у жодному з 25 голосувань за законодавчі ініціативи направлені на охорону навколишнього середовища, врегулювання відносин в екологічній сфері, природокористування та приведення українського законодавства до стандартів Європейського Союзу.

Загалом за час перебування в парламенті восьмого скликання Бойко взяв участь у 633 голосуваннях, 2638 разів був відсутній та 11839 разів не голосував.

6 12 golosuvannya boyka za ves period

Юрій Дерев’янко

6 12 vizyt derevyanko

Фото: derevyanko.io

Юрій Дерев’янко приїздив до Полтави та Кременчука 28 та 29 жовтня відповідно. 29 жовтня, згідно з календарним планом парламенту, передбачав зустрічі з виборцями. Під час візиту Дерев’янко повідомив про плани зміни виборчої системи.

«Щоб не було політичної реклами, «мажоритарки», щоб були відкриті списки й ми не боролися грошима, а люди без грошей могли ставати депутатами», – говорив політик під час візиту до Полтави.

Згідно з аналізом, Дерев’янко має «суміш за та проти» законодавчих ініціатив, щодо виборчої реформи через впровадження пропорційної системи. Нардеп був відсутній при трьох голосуваннях, п’ять разів підтримав проекти та одного разу віддав голос «проти».

6 12 derevyanko golosuvannya za vyborchu reformu

Вирішення конфлікту на Сході країни Дерев’янко вбачає у зближенні з НАТО: «Новий Президент має запропонувати нашим міжнародним партнерам, які є підписантами Будапештського меморандуму (окрім країни агресора Російської Федерації) та країнам, які запровадили санкції проти РФ, фінансовий план з відновлення українських окупованих територій. Паралельно з цим ми далі плануємо витрачати до 5% ВВП на формування нашої професійної армії за стандартами НАТО, вибудовувати резервну армію, даючи можливість права на захист громадянам на вогнепальну зброю, але з обмеженнями і впроваджувати стандарти використання грошей на військово-промисловий комплекс, як відбувається у країнах, що воюють».

Під час голосувань в Раді лідер партії «Рух нових сил» «переважно голосує за» за курс України на вступ до НАТО, вбачаючи, що це дасть Україні змогу захиститися від російських чи інших посягань на територію і суверенітет. Тричі Дерев’янко проголосував «за» пакет відповідних законопроектів, ще чотири голосування пропустив.

6 12 derevyanko golosuvannya za kurs na nato

Крім цього потенційний кандидат виступав з критикою чинного Президента Петра Порошенка: «Усі вже побачили, хто такий Порошенко. Рівень довіри до нього впав максимально низько, як і до чинної опозиції. Ми чудово розуміємо, що стара система базується на олігархах, які є бенефіціарними власниками не тільки політичних проектів, а й нашої з вами долі. Вони сьогодні повністю монополізували економіку, засоби масової інформації й систему формування влади».

В своїх голосуваннях нардеп «послідовно голосує за» курс Президента, маючи 88% підтримки ініціатив Порошенка. 142 рази Дерев’янко проголосував «за», 5 разів – «проти» та 57 разів був відсутній під час голосування.

6 12 derevyanko golosuvannya za kurs prezydenta

Крім цього, Полтавщину з візитами відвідували ще 6 потенційних кандидатів – Роман Безсмертний, Дмитро Гнап, Ілля Кива, Валентин Наливайченко, Андрій Садовий та Сергій Каплін. Усі, крім останнього, не є народними депутатами. Що стосується Сергія Капліна, то він відвідував Полтавську область двічі з робочими візитами в якості голови Комітету ВР з соцзахисту та обіцянок виборцям не надавав.

ОПОРА зазначає, що згідно з пунктами 3 та 4 статті 24 Закону «Про статус народного депутата України», народний депутат зобов'язаний бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України та її органів, до складу яких його обрано; особисто брати участь у голосуванні з питань, що розглядаються Верховною Радою України та її органами.

«В умовах наближення виборчого процесу, громадянам важливо розрізняти обіцянки та дії. Для депутатів таким показником є голосування за законопроекти. В нашому політичному житті досить часто трапляються випадки коли обранці займаються популізмом без конкретних дій в Раді. Тому важливо щоб обранці підтверджували свої слова ще й своїм прямим обов’язком – голосуванням», – зазначив координатор ОПОРИ в Полтавській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)