Цього разу у фокусі Черкаська районна рада, де партії ВО “Свобода” і ВО “Черкащани” втрачають голоси в різних округах, через це позбуваються по одному мандату кожна. У цей же час Блок Петра Порошенка отримує голоси в різних округах і незаконно набуває двох депутатів. Жодна названа партія не бачила маніпуляцій, так само і голова комісії, яка встановила ці результати. Та це ще не кінець. Все це ми дізнались порівнюючи протоколи з результатами голосування в межах територіальних округів (надалі - окружні протоколи) із підсумковим протоколом з виборів депутатів Черкаської районної ради  (де підсумовані окружні протоколи та вже визначено хто отримує мандат).

Нижче деталі.

Підтасування результатів сталось у два кроки. Найцікавіше відбулось під час другого, наприкінці. Спочатку на користь БПП забрали 408 голосів “Опозиційного блоку” і 180 УНА-УНСО. Будь ласка, не починайте скандалити зараз, це лише початок, і ці партії не набрали б голосів і без крадіжки для подолання бар’єра. Тут же втратив 169 голосів УКРОП, але при розподілі мандатів цю партію не зачепило і троє її депутатів зайшли в раду.

Крок перший. Голоси

Ми відвідали місцевий архів, де взяли копії підсумкового та окружних протоколів, аби порівняти отримані дані з результатами виборів на сайті ЦВК. Хоча дані підсумкового протоколу повністю відповідають інформації на сайті ЦВК, в окружних протоколах ми помітили зовсім інші числа. І це при тому, що підсумковий протокол формується на основі даних окружних протоколів.

У підсумковому протоколі, в якому зазначено переможців, загальна кількість голосів за партії більша на 103 голоси за кількість голосів у відцифрованих ОПОРОЮ протоколах з округів. Нижче, на інфографіці “Кількість голосів: окружні протоколи VS підсумковий протокол”, показано, що 100 з них отримав “Народний контроль” та 3 – “Наш край”. окрім цього, відбувся дивний перерозподіл 1 297 голосів, які були всі зараховані БПП, внаслідок чого суттєво змінився розподіл мандатів. Звертаємо вашу увагу також на “округлість” чисел перерозподілених голосів. Такими цифрами легше користуватись при можливих маніпуляціях. Вони швидше рахуються.

Крок другий. Мандати

Тепер найцікавіше – другий крок і втрачені або помилково отримані, (це вже як собі вирішите) мандати.

Внаслідок перерозподілу голосів БПП отримав 2 додаткові мандати, натомість ВО “Черкащани” та ВО “Свобода” втратили по одному.

Від БПП “Солідарність” отримали зайві мандати:

  • Король Костянтин Леонідович (5 округ);
  • Ляшевський Іван Леонідович (32 округ).

Натомість втратили мандати:

  • Самохотов Анатолій Олександрович (ВО “Свобода”, 30 округ);
  • Зеленько Сергій Геннадійович (ВО “Черкащани”, 24 округ).

ОПОРА звернулась за коментарем до Блоку Петра Порошенка, ВО “Черкащани”, ВО “Свобода” та голови районної виборчої комісії Ольги Ізвєкової (квота “Опозиційного блоку”). Ми отримали коментарі від усіх, крім Блоку Петра Порошенка. Жоден із опитаних не підтвердив маніпуляції на виборах чи якісь порушення, що могли б призвести до такого спотворення результатів.

Фігура третя, сімейна

Перед тим як перейти до розв’язки сюжету, варто пояснити, як відбувається процес розподілу мандатів на місцевих виборах у багатомандатному окрузі (дивіться інфографіку “Алгоритм розподілу мандатів”).

Чи може бути таке, щоб на місцевих виборах було поміняно двох депутатів на одного, але потрібного? Як показали вибори до Черкаської районної ради – може. Так сталось із ВО “Свобода”. З першої інфографіки видно, що 250 голосів ВО “Свобода” було “списано” і майже всі такі голоси “дописались” Блоку Петра Порошенка. Та це не кінець “свободівської” епопеї, бо насправді в них відібрали 365, а не 250 голосів. Різницю ж у 85 голосів було “дописано” кандидатці від ВО “Свобода” у восьмому окрузі Менько Оксані.

Порівнявши відсотки із сайту ЦВК з відсотками, зазначеними в окружних протоколах, ми змогли визначити, в яких округах відбувся перерозподіл голосів на користь Блоку Петра Порошенка.

Зверніть увагу, партія ВО “Свобода” не втратила жодного голосу з округів, в яких у неї були кандидати. Блоку Петра Порошенка ж “дописали” майже в кожному окрузі. Ну й, звичайно, наші улюблені магічні числа, що закінчуються нулями.

Ось яка дивна річ виходить: “Свобода” замість трьох мандатів отримала лише два (втративши першого реального переможця). Але, “дописавши” голоси в окрузі Оксани Менько, вона зайняла місце другого реального переможця.

ОПОРА вирішила дослідити можливий зв’язок між першим номером у списку ВО “Свобода” Василем Костівим Лук’яновичем і Оксаною Менько Василівною. Незначні пошуки дозволили виявити, що вони прямі родичі і є батьком та донькою. Такий збіг, як втрата 365 голосів, потім додавання 85 із них прямо в округ родички наводить нас на припущення про співпрацю кількох партій одночасно та можливий взаємообмін одного депутатського місця “Свободою” на перемогу конкретного кандидата.

Обмежений доступ громадськості до даних про місцеві вибори – це знахідка для маніпуляторів

На сайті ЦВК можна ознайомитися лише із переможцями місцевих кампаній та узагальненою кількістю і відсотками голосів на їхню підтримку. Такий вузький перелік даних фактично унеможливлює перевірку правильності встановлення результатів виборів журналістами та широкою громадськістю. Дані у розрізі дільниць та округів доступні лише для тих, хто безпосередньо залучений до процесу виборів. Або для фанатів важкої архівної справи вже після завершення виборів, якщо документи все таки були сумлінно передані на зберігання. Таким чином, правда про волевиявлення може зникнути з доступних для правдолюбів радарів відразу після проголошення власника мандата.  

Як ми отримали дані

Для дослідження цих виборів ОПОРА відвідала районний архів, скопіювала всі протоколи з багатомандатних виборчих округів та підрахувала результати виборів самостійно, порівнявши з даними з підсумкового протоколу.