Громадянська мережа ОПОРА продовжує шукати мотивованих людей, які захищатимуть виборчі права громадян. Омбудсмени та омбудсменки працюватимуть у 24 областях України та місті Києві під час наступних трьох виборчих кампаній, серед яких загальнодержавні парламентські та президентські вибори 2019 року, місцеві вибори 2020 року та міжвиборчий період.

Подавати свої заявки ОПОРА запрошує громадян України, які є принциповими, комунікабельними та мають досвід в галузі правозахисту та/або виборів, працюють аналітиками, експертами, радниками, адвокатами, фахівцями неурядових організацій або в приватній сфері, зацікавлені в процесах трансформації держави, реформі правоохоронних органів та судів, справедливих виборах, додержанні прав людини та невідворотності покарання за виборчі злочини.

Громадськими омбудсменами не зможуть бути особи, які працюють в органах державної влади та місцевого самоврядування, мають представницький мандат, є представниками політичних партій та окремих кандидатів, а також особи, засуджені за вчинення важких, особливо важких, корупційних та виборчих злочинів.

Щоб стати захисником виборчих прав, необхідно до 1 липня 2018 року заповнити електронну форму, що включатиме резюме кандидата та мотиваційне есе на тему «Найбільші проблеми виборчого процесу в Україні. Як їх подолати».  Комісія оцінюватиме результати анкетування та відбере кандидатів для проходження 2-го етапу конкурсу в формі співбесіди.

У результаті буде відібрано до 50 учасників для навчання. Після відбору кандидати навчатимуться на спеціально розробленій сертифікованій програмі «Школа громадського омбудсмена із захисту виборчих прав» на базі Українського католицького університету.

25 кандидатів, які найуспішніше складуть оцінювання після проходження навчання, будуть з січня 2019 року інституціолізовані в громадських омбудсменів у кожному з 24 регіонів України та місті Києві. 
Інші кандидати, які успішно завершили навчання та отримали сертифікат, перебуватимуть у резервному списку.

Що омбудсмени та омбудсменки робитимуть у регіонах?Моніторитимуть та аналізуватимуть діяльність поліції, прокуратури, судів щодо розслідування виборчих злочинів. Розроблятимуть і розповсюджуватимуть інформаційні й аналітичні матеріали про ефективність розслідування виборчих злочинів у регіоні, в якому вони працюють. Постійно комунікуватимуть з правоохоронними органами, суб'єктами виборчого процесу, громадянами, журналістами та ГО щодо профілактики, протидії виборчих злочинів та їх розслідування. Консультуватимуть, надаватимуть правову допомогу та інформаційно підтримуватимуть громадян щодо захисту їхніх виборчих прав.

Дізнатись детальніше про мандат регіонального омбудсмена та заповнити електронну форму можна за посиланням.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project