Спеціально для «Оглядач Криворізький» підготувала Анастасія Ромазова

У Кривому Розі один з важливихнапрямків діяльності управління благоустрою та житлової політики міста – сприяння підвищенню рівня енергоощадності на ввірених йому об’єктах.

Результатами роботи у цьому напрямку з Громадянською мережею ОПОРА поділився начальник управління Іван Олександрович Карий.

– Іване Олександровичу, розкажіть про заходи з енергозбереження, які проводятьсяу місті.

Насамперед зазначу, що з 2015 року у Кривому Розі реалізується програма міського голови Юрія Вілкулаз переоснащення і відновлення ліній зовнішнього освітлення із заміною на світлодіодні та LED-лампи. На території, яка вже облаштована енергозберігаючими приладами вздовж 2-3 км, споживання електрики сягає лише 1,5-2,5 кВт, а це тотожно разовому використаннючайника або пральної машини.

Наразі планується проведення повного капітального ремонту у мікрорайоні Сонячний, передбачено заміну автошляхів навколо нього і встановлення LED-освітлення для проїжджої частини.

– Яким чином здійснюється підтримка житлового фонду для підвищення енергоефективності будівель?

Зараз для багатоповерхівок,які обслуговуються управлінськими компаніями, діє програма «Теплий дім», спрямована на підвищення енергоефективності, що функціонує за принципом співфінансування. Такі умови конкурсу формують в городянах господарську ментальність. Адже коли людина вкладає свою «копієчку» для реалізації проекту, вона починає відповідально ставитись до утримання будівлі. Процент фінансування визначають самі мешканці відповідно до Закону України №417-VIII. Жителі будинків, утриманням яких займаються приватні підприємства, зазвичай націлені на такі заходи з термомодернізації, якоблаштування енергоефективних вікон в місцях загального користування та заміна тамбурних дверей і покрівлі. Ці роботи дозволяють у подальшому заощаджувати до 30% тепла.

У 2016 році в місті було 17 переможців цього конкурсу. На реалізацію ремонтних робіт з муніципального бюджету було виділено близько 2,5 млн грн. Цьогоріч ми вже провели другий тур конкурсу «Теплий дім». Наразі комісія визначила 98 переможців, для яких передбачено 15 млн грн. Одним з важливих критеріїв для учасників є низький рівень заборгованості мешканців за надані житлово-комунальні послуги. Найвищий бал отримують ті власники, у яких хороша платіжна дисципліна. Такі вимоги пов’язані з підготовкою підприємств-постачальників до опалювального сезону.

22 09 17 02

– А яку допомогу отримують будинки ОСББ?

Для самоорганізованих мешканців Кривого Рогу діє програма «Мій дім – ОСББ». За умовами конкурсу об’єднання співвласників мають право розробити проект, спрямований на енергомодернізацію.Цей конкурс також побудований на умовах співфінансування, проте вже з фіксованими відсотками. Для ОСББ однією з важливих умов, як і для звичайних багатоповерхівок, є низька заборгованість за спожиті комунальні послуги.

Програма стартувала у 2012 році. До 2016 року 103 будинки взяли у ній участь. Загальна сума виділених коштів для їхнього ремонту склала 36,3 млн грн. Наша програма була однією з перших інайкращих. Такої вагомої підтримки інші міста не отримували.

У 2013 році результатом конкурсу стали проведені капітальні ремонти у 23 будинках. Пріоритетними роботами для мешканців були реновація покрівлі, міжпанельних швів та електромереж на загальну суму 7,273 млн грн.

Упродовж наступних трьох років отримати муніципальну допомогу для відновлення будівель змогли 80 ОСББ.До участі у програмі у 2017 році були допущені 45 будинків і 25 з них стали переможцями, для модернізації яких в міському бюджеті передбачено 9,999 млн грн. Одним з креативних та енергоефективних рішень цього року стала заміна шиферної покрівлі і перехід на профнастил одного з криворізьких ОСББ. Загальна вартість проекту становила близько 1,2 млн грн. Подібна модернізація не є поширеною у нашому місті, адже це об’єднання дуже маленьке на незначну кількість квартир. І тим не меншедля реалізації проекту власникам вдалось зібрати 120 тис. грн.

– На що можуть розраховувати мешканці ОСББ, які беруть участь у державній Програмі «теплі кредити»?

Для підтримки цього виду співфінансування у місті також затверджена так звана програма 20/80. Будівлі,які взяли участь в урядовому кредитуванні, звертаються до міськвиконкому і отримують 20% компенсації відсотків. Ми співпрацюємо з Укргазбанком, Ощадбанком і ПриватБанком. За рахунок спрощених умов кредитування Укргазбанк –найпопулярніший серед населення.

– Чи проводять заходи з енергоощадності компанії, що забезпечують теплопостачання?

У місті розташовані три підприємства, які надають послуги з теплопостачання: ПАТ «Криворізька теплоцентраль», КП «Криворіжтепломережа» та ТОВ «Дніпровське управління регіонального будівництва». Впливати чи регулювати питання енергозбереженняу приватних компаніяхми не можемо, проте комунальне підприємство «Криворіжтепломережа» активно проводить удосконалення своїх котелень.

У 2015 була виконана модернізація чотирьох парових котлів на котельні Обнорського. Її переведено у водонагрівальний режим роботи,встановлено на трьох котлах горілок з частотними перетворювачами, у тому числі з частотними перетворювачами на димовсмоктувачах. Ціна реалізованого проекту склала2,597 млн грн.Такі заходи дозволили зекономити 133 тис. куб. м природного газу за опалювальний сезон. Це близько 328,5 тис. грн та 102 тис. кВт електричної енергії на суму 162 тис. грн.

У 2016 році була виконана подібна реконструкція котла КВГ 7-56-150 у 2-й міській лікарніна загальну суму 843 тис. грн. Горілки коштували 717 тис. грн та були придбані за бюджетні кошти. Саму ж роботу виконувало підприємство «Криворіжтепломережа», вартістьреконструкції склала близько 126 тис. грн. Це дозволило знизити газові витрати на 57 тис. куб. м таелектроенергії на 8 тис. кВт.Відповідно у грошовому еквівалентіце 198 тис. грн.

У березні 2017 року у пологовому будинку №1 розпочались роботи в котельні по заміні горілок і автоматики на двох котлах КВГ-4 з упровадженням схем частотного регулювання по трьом димовсмоктувачам. За оцінками спеціалістів, очікувана економія складатиме 51 тис. куб. м природного газу та 9,28 тис. кВт електроенергії, а це– 410 тис. грн.

Для проведення ремонту котельні по вул. Миколаївське шосе, 10, навесні 2017 року з міського бюджету було виділено 1,264 млн грн. В опалювальний сезон економія складе орієнтовно 151 тис. куб. м газу на суму 1,151 млн грн.

По вулиці Свято-Миколаївська, 18 у липні придбані 10 комплектів газових блочних горілок двох модифікацій із вентиляторами та шафами управління котлів з частотним регулюванням димовсмоктувачівта самих горілок. Міський бюджет витратив на це 1,533 млн грн.Сподіваємось отримати економію 153 тис. куб. м газу та 112 тис.кВт електроенергії на суму 1,433 млн грн.

– Які перспективи альтернативної енергетики у Кривому Розі?

Звісно, певні кроки у цьому напрямку вже здійснюються. Чотири роки тому у Центрально-міському районі один з дитячих садочків було переведено на підігрів води за допомоги сонячних батарей.

Плануємо також допомогти ініціативній криворізькій молоді у розробціпроекту освітлення пішохідного переходу на сонячних батареях з облаштуванням тактильних плит для людей з обмеженими можливостями.

Хоча сонячна енергія – це питання достатньо спірне, оскільки її потрібно не лише отримати, а й акумулювати в умовах міста.

У грудні 2016 року в рамках програми «Громадський бюджет» у нас реалізовано проект,розроблений громадською організацією «Greenenergy»,так зване сонячне дерево на сонячних батареях. Воно знаходиться на молодіжній площі біля міськвиконкому на алеї каштанів і дозволяє підзаряджати різні ґаджети. На жаль, деякі городяни не завжди бережно ставляться до цього вуличного ноу-хау, вже двічі обривали дроти, тому плануємо облаштувати антивандальний захист.

Робота триває. Не втрачаємо надії взяти участь у програмах європейських банків ЕБРР та ЄІБ. На жаль, наразі процес переговорів призупинився. Проте я вважаю, що завдяки зусиллям міської влади це питання зрушиться з місця, адже ми досить серйозно дивимосяу бік енергоефективності.