Спеціально для "Наше місто" (№33 від 17.08.17) підготувала Анастасія Ромазова

Енергетична незалежність країни досягається внеском кожного свідомого громадянина. Та левова частка споживання ресурсів припадає на жителів багатоповерхівок. У Дніпрі муніципальна влада спільно з відповідальними власниками вже не перший рік втілюють енергоефективні проекти, які допомагають зменшити використання комунальних ресурсів. Історію одного з успішних об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) «Суворова» розповіла голова правління Ірина Олегівна Покотиленко.

Цей новенький житловий комплекс, що об’єднав в собі три будинки за адресами: вул. Литовська, буд. 1, вул. Суворова, буд. 14, вул. Фабрично-Заводська, буд 30, був переданий в експлуатацію у 2004 році. Перші мешканці дев’ятиповерхівки на дев’ять під’їздів поставились до обслуговування будинку відповідально, і у 2005 році створили ОСББ «Суворова», щоб управляти житлом самостійно.

«Незважаючи на те, що будинок був абсолютно новий, багатьом мешканцям довелось виправляти «гріхи» забудовника. У квартирах міняли проводку, а також частково труби. Проте до здійснення модернізації будівлі нас підштовхнули нові тарифи і відверте бажання зекономити комунальні ресурси та кошти. Тому у 2013 році ми запустили пілотний проект, який передбачав впровадження світлодіодних ламп і датчиків руху на перших поверхах та прибудинковій території. Перша спроба знизити цифри на електролічильниках дала відмінний результат: кількість світильників збільшилася у декілька разів, а от електроспоживання навпаки зменшилось у два з половиною рази», – ділиться досягненнями Ірина Олегівна.

08 09 17 05

Такий енергетичний ефект надихнув мешканців взяти участь у конкурсі міні-проектів сприяння розвитку ОСББ від Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2014 році після перемоги заявники облаштували енергоефективні вікна та енергозберігаюче освітлення в місцях загального користування. На це вони витратили близько 80 тис. гривень, з них 50 тис. гривень були компенсацією від Дніпропетровської ОДА, а решта – власні кошти.

Крім цього, мешканці зі свого резерву встановили в під’їздах датчики руху. Такий комплекс заходів призвів до зниження цифр у платіжках за електроенергію втричі.

«Після заселення забудовник залишив нам дерев’яні вікна старого формату. Це створювало протяги на сходових маршах і спричиняло значні витоки тепла. Тому встановивши у двох під’їздах нові якісні вікна, ми частково позбавились проблеми втрат тепла та зменшили загальнобудинкове споживання блакитного палива. Адже у нас індивідуальне опалення, яке ми отримуємо з двох газових котелень, встановлених на даху. До того ж, у під’їздах в опалювальний період температура почала сягати 28°С, тому на загальних зборах ми вирішили зняти декілька секцій батарей, таким чином забезпечивши  собі чергову економію газу», – розповіла голова правління.

Наступного року жителі не втратили можливості отримати фінансову допомогу за тією ж програмою від Дніпропетровської ОДА. У 2015 році на умовах співфінансування об’єднання «Суворова» здійснило термомодернізацію системи теплопостачання. Старі металеві труби були оновлені на поліпропіленові. За 10 років експлуатації труби були всередині обліплені брудом, тому зазвичай для підкачки та подачі тепла котельня використовувала більше газу, ніж було потрібно. Після заміни конструкції споживання палива зменшилось на 8%.

Завдяки проведеним енергоефективним заходам мешканці заощаджують кошти, які спрямовують на косметичні ремонти та благоустрій території.

08 09 17 06

Місцеві активісти та муніципальна влада у Дніпрі не стоїть осторонь ідеї розвитку житлових об’єднань. У 2016 році спільними зусиллями їм вдалося розробити і затвердити «Програму сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та обслуговуючих кооперативів у багатоквартирних будинках міста Дніпро на 2016-2020 роки».

«Незважаючи на деякі недоліки, міська програма вже почала давати свої позитивні результати. 30% ОСББ вже отримали необхідну фінансову допомогу та втілили енергоефективні проекти у власних будівлях», – прокоментував начальник відділу по роботі з органами самоорганізації населення та об’єднаннями громадян Департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики Дніпровської міськради Сергій Іванченко.

«У житловому секторі реформа не здійсниться, якщо мешканці територіальної громади самі не візьмуть на себе відповідальність, – переконана Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА. – Місцева влада може утеплити садочки та лікарні, налагодити енергоефективну систему транспорту, залучити кошти до комунальної галузі. Але до 60% тепла втрачається саме у житлових будівлях. Водночас із практики ми бачимо, що там, де активні муніципалітети, консолідація громади відбувається набагато швидше».

Об’єднання «Суворова» не знехтувало муніципальною підтримкою і у 2016 році подало проектну заявку на участь у міській програмі. Для заміни старих дерев’яних вікон на нові металопластикові у семи під’їздах з міського бюджету виділили близько 161 тисячі гривень, що становить 85% від необхідної суми.

«Завдяки тому, що конкурс проводився через систему публічних закупівель ProZorro, нам вдалося зекономити на матеріалах та роботі», – зауважила пані Ірина.

Встановлення нового обладнання одразу вплинуло на споживання палива у тепломережі. Такий термоізоляційний захід дав можливість позбутися ряду секцій батарей на сходових маршах, і як наслідок – забезпечив чергове зниження використання газу.

Одним найбажаніших із наступних запланованих енергоефективних заходів ОСББ «Суворова» є утеплення фасаду.

У Дніпрі для житлових об’єднань діють такі фінансові програми:

  1. Програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та обслуговуючих кооперативів у багатоквартирних будинках міста Дніпро на 2016-2020 роки. Заявки на участь у програмі можна подати з 01.11.2017 по 31.03.2018 до Департаменту житлового господарства Дніпровської міської ради.
  2. Програма підтримки населення в енергозбереженні житлового сектору Дніпропетровщини на 2015 – 2020 роки. Додаткова інформація надається у Департаменті ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА або за тел.: (056) 742-86-50.
  3. Урядова програма «Теплі кредити». Детальні роз’яснення можна отримати в Call-центрі Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail: [email protected], [email protected], [email protected].