Відкриті дані – превентивний інструмент проти маніпуляцій та ознака високої культури комунікації між тими, хто ними володіє і тими, хто може мати потребу і право на доступ до них. Оприлюднення відкритих виборчих даних запобігає конфліктам, висока вірогідність яких виникає під час виборів.

Кандидати, партії, спостерігачі, журналісти, громадяни, які мають вчасний, повний та безперешкодний доступ до виборчих даних, втрачають підстави для недовіри до виборчих комісій всіх рівнів та результатів голосування. Якщо ми хочемо знати про вибори все, то нам потрібні всі дані. Якщо ми хочемо впливати своїми знаннями та оцінками на процес, то дані нам потрібні, коли тема виборів ще є актуальною та сенсативною для суспільства.

Важлива комплексність рішення, а не лише точкова зміна. Під час виборів, на жаль, частина кандидатів та політичних технологів має приватний інтерес в пошуку слабких норм в законодавстві або ж маніпуляцією інформацією, доступ до якої є у обмеженого кола осіб або сторін. Чим більше даних, завдяки яким можна аналізувати поточну ситуацію, тим менше шансів у пропаганди, дезінформації, формування паралельної реальності. Чим швидше можна отримати доступ до інформації через відкриті дані, тим більшим є вплив аналітики, розслідувань чи оцінки на поточні вибори.

У 2015 році ОПОРА спостерігала за місцевими виборами, на яких застосовувалась нова виборча система. Ми організували довготермінове та короткотермінове спостереження, провели національне якісне статистично репрезентативне спостереження щодо дотримання виборчих процедур, а також паралельний підрахунок голосів у великих громадах. Все як завжди. Але нюансом було те, що ми мали справу з новою виборчою системою, ефект якої потрібно та можливо було проаналізувати після завершення виборів. Це є пропорційна система з голосуванням за кандидатів, висунутих в списку партій по багатомандатному виборчому окрузі, внутрішньопартійний рейтинг якого можна визначити після встановлення результатів голосування в територіальному виборчому окрузі. Коротше, це модифікація санкт-петербурзької виборчої системи. Дані щодо результатів голосування в територіальних виборчих округах не збиралися та не систематизувалися на центральному рівні, а територіальні виборчі комісії навіть не мають власних сайтів. Таким чином важливий етап виборів залишився поза увагою, бо громадяни отримали вже фіналізовану інформацію про результати виборів, розподіл мандатів, а не голосування в територіальних округах. Спостерігачі та активісти ОПОРИ були настільки наївними, що вирішили зібрати паперові протоколи, відцифрувати їх та оприлюднити у форматі відкритих даних. В той же час ми планували швиденько  проаналізувати ефект системи та роботу комісій. І що ми отримали? Всі протоколи є лише в паперовому вигляді в архівах, доступ до яких надається по-різному в різних регіонах. Десь вам надішлють скани на електронну пошту, десь запропонують прийти та перефотографувати, а в третині регіонів за доступ до паперових документів офіційно просять заплатити чималі суми коштів. Минуло два роки і ми відцифрували приблизно 40% протоколів, які планували. З окремими архівами та територіальними комісіями досі триває офіційне листування, яке наближає нас до використання вже судових механізмів захисту наших громадянських прав. Цікаво та повчально. Особливо для країни, яка підтримує OGP, відкритий парламент та з позитивною динамікою протягом останніх років оприлюднює дані в форматі відкритих на національному та місцевих рівнях. Чому ж щодо виборчих даних ми досі в XX столітті?

Хтось може безпідставно заявити, що вибори були найчеснішими та найбільш демократичними за всю історію держави, або ж, навпаки, що вплив на них був космічних масштабів. На жаль, історична чи інституційна пам’ять щодо таких необґрунтованих висновків є дуже короткою, хоча іноді можна стверджувати, що носії категорично похвальних чи критичних заяв, які не надають фактів і числових даних, що їх підтверджують, свідомо обманюють, використовують маніпуляцію чи є речниками політичних груп. Відкриті виборчі дані можуть зупинити політично заангажовані заяви та зробити фейкове спостереження малоефективним.

У великих країнах з десятками тисяч дільниць та десятками мільйонів виборців можна організувати PVT (паралельний підрахунок голосів), але це дасть можливість оцінити окремий етап виборів – день голосування та підрахунок голосів. ОПОРА організовує PVT з 2010 року в Україні і за поточний період ми мали 6 національних кампаній, до яких залучили понад 18 000 непартійних спостерігачів. Всі вони професійно виконували свою роль на дільницях для збору даних,  щоб у понеділок зранку після дня голосування ми оприлюднили публічно результати PVT. Це добре працює всі ці роки, але не дає відповіді, що саме в багатомільйонній країні відбувається до та після дня голосування. Навіть сотні довготермінових спостерігачів не нададуть вам відповіді на ці питання, так як їх інформація про порушення буде точковою. Комплексно відкриті виборчі дані повинні включати інформацію щодо кандидатів, комісій, дільниць, округів, виборчої кампанії, фінансування, реєстру виборців, агітації, порушень, роботи органів правопорядку та судів тощо.

ОПОРА розпочала робити мапи порушень ще у 2012 році, на яких оприлюднювала всю інформацію про зловживання на виборах з геолокацією та описом інцидентів, межі виборчих округів та дільниць, а також  контакти виборчих комісій. На тому етапі мова йшла про прозорість роботи та публічну інформацію. Потім ми додали результати голосування та виборів, а також розшифровки фінансових звітів витрат з виборчих фондів під час загальнонаціональних кампаній. Цифровані дані ми почали оприлюднювати дуже точково, але у форматі відкритих. У 2015 та 2016 році ОПОРА проаналізувала між виборами ефективність роботи правоохоронних органів щодо розслідувань кримінальних справ, відкритими за фактами порушень. Ефект системного аналізу та моніторингу – збільшення на 500% вироків за серйозною категорією порушень. Зараз ми маємо дуже амбітне завдання: спонукати до відкритості всіх даних, які є складовими виборчого процесу або ж впливають на нього чи його учасників. І це не історія про технофілію. Ми щиро віримо, що відкриття виборчих даних сприятиме довірі між суспільством, виборчими адміністраціями та політичними гравцями. Ми дуже сподіваємось, що 2019 рік в Україні проходитиме під егідою дуже важливих президентських та парламентських виборів. В той же час рівень напруги, конфліктів чи провокацій може бути ефективно знижений за рахунок прозорості процесу.