Спеціально для ERVE.UA підготувала Олена Чудінович

Рівне входить до числа регіонів, де до сьогодні діє Муніципальна програма сталого розвитку міста. Зараз фінансування згідно з програмою здійснюється у такому співвідношенні: міський бюджет – 70% (до 800 тисяч гривень) і громада, спонсори – 30 % і більше. За умови фінансування проектів з капітального ремонту ліфтів та облаштування дитячих майданчиків внесок міста зростає до 90%.

Найбільше проектів спрямовані на капітальний ремонт будинку (утеплення), ремонт покрівлі, заміну дверей та вікон, ремонт ліфтів тощо.

Заступник міського голови Сергій Васильчук повідомив, що, крім затверджених 29 проектів (з орієнтовним внеском міста 12 613 153,00 грн), є 159 проектів загальною вартістю 105 801 408,91 грн (орієнтовний внесок міста складає 73 826 253,00 грн). Такий внесок перевищує кошторисні призначення, передбачені Програмою. Це свідчить про те, що закладених у Програму коштів не вистачить для усіх проектів-претендентів.

Для вирішення цієї проблеми у 2017 році місто розробило додаткову програму – Програму термомодернізації багатоквартирних будинків м. Рівного 2017-2020 років, що впроваджуватимуть усі енергозберігаючі заходи, окрім утеплення будинку.

За словами начальника Управління економіки міста Миколи Киреї, основна мета Муніципальної програми – активізація громад на вирішення своїх проблем в частині господарських, екологічних, соціальних питань.

«Щороку збільшується і кількість ОСББ. Зараз це число становить більше 500. На початку ж впровадження програми кількість ОСББ налічувало кілька десятків», – коментує Микола Кирея.